(VIDEO) V Moskvi prijeli sodelavca "Putinovega kuharja", mobilizirani rezervisti: Živimo v rovih, nimamo ničesar

M.R.
06.10.2022 09:27

V Moskvi so prijeli sodelavca medijske skupine Patriot, ki dela za vodjo zloglasne združbe Wagner Jevgenija Prigožina. Oglasili pa so se tudi vpoklicani rezervisti, ki se pritožujejo, da je država na njih pozabila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V Moskvi so policisti prijeli propagandista skupine Wagner Alekseja Slobodenjuka. Wagner je skupina plačancev, ki jo je ustanovil Jevgenij Prigožin, znan tudi pod psevdonimom "Putinov kuhar". Slobodenjuk je sicer zaposlen v Prigožinovi medijski skupini Patriot, ta pa je v zadnjem času med drugim kritizirala tudi ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in predstavnika Kremlja Dimitrija Peskova.

Inštitut za vojne študije (ISW) je v svojem zadnjem poročilu zapisal, da bo ruski predsednik Vladimir Putin v času, ko se mobilizacija sooča z izzivi in negodovanjem javnosti, skušal žrtveno jagnje najti v obrambnem ministru Sergeju Šojguju in nanj zvaliti krivdo za svoje neuspehe v Ukrajini. Posledično naj bi se Putin zbliževal z radikalnimi posamezniki iz svoje baze, vključno s prvim človekom Čečenije Ramzanom Kadirovom.

Grošelj: Rusija lahko postane Srbija na jedrskih steroidih

To naj bi nakazoval tudi zapis Kadirova, da mu je Putin dodelil čin generala polkovnika. Kadirov je sicer pred kratkim kritiziral Šojguja zaradi uspehov ukrajinske vojske ob protiofenzivi.

Da je vse več indicev o spopadu znotraj Kremlja, pa je danes na Twitterju pisal tudi evropski poslanec Klemen Grošelj, sicer obramboslovec, ki dodaja, da je tarča prav ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Šojgu. "Od rezultata tega spopada bo odvisno vse. Akterja tega boja sta Prigožin in Kadirov, pri katerih pa ne vemo, ali to, kar počneta, delata za Putina ali v imenu Putina zase," dodaja.

"Zato sedaj dejansko postaja opcija državnega udara, recimo jim profesionalnih oficirjev in dela zmerne politike, edina racionalna rešitev," meni in priznava, da bi, če bosta nadzor v Putinovem imenu prevzela Prigožin in Kadirov, ostal brez besed. Pri tem spomni na trojico Slobodan Milošević, Željko Ražnatović Arkan in Jovica Stanišić. "Rusija lahko s trojko Putin, Prigožin in Kadirov postane Srbija devetdesetih na jedrskih steroidih," opozarja Grošelj.

Vpoklicani rezervisti: Popolnoma ničesar nimamo

Pravda, ki je sicer znana po poveličevanju predsednika Vladimirja Putina, tokrat poroča o kaosu med mobilizacijo ruskih rezervistov. Kot so zapisali, vpoklicani rezervisti niso podpisali nobene pogodbe, dobili so orožje, ne pa tudi vojaških izkaznic.

"Tu nas je 500 oboroženih, a nihče med nami ni dodeljen nobeni enoti, že teden dni živimo kot živali brez logistične podpore."
EPA

Poslali so jih v gozd, kjer naj bi živeli v rovih, ki so jih sami izkopali. "Niso nam dali šotorov. V tem trenutku nas je tu v Tamanu 400, dokler ne dobimo pomoči države, pa ne nameravamo iti nikamor," je povedal eden izmed mobiliziranih vojakov.

Drugi je potrdil, da v Belgorodu ni nič bolje. "Tu nas je 500 oboroženih, a nihče med nami ni dodeljen nobeni enoti, že teden dni živimo kot živali brez logistične podpore. Popolnoma ničesar nimamo, nihče nas ne potrebuje in tudi ne kliče. Nobenega urjenja nismo opravili, sami si kupujemo hrano," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta