(VIDEO) Zaradi živila, brez katerega si ne predstavljajo decembrskih praznikov, Rusi spet stojijo v dolgih vrstah

Va
14.12.2023 11:05

Cene jajc so poletele v nebo, obenem pa jih je težko dobiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako v Belgorodu čakajo v vrsti, da bi nabavili cenejša jajca.
Profimedia

Brez tako imenovane ruske solate za Ruse ni decembrskih praznikov, solate pa ne brez jajc. In tu se je pojavil problem. Cene tega osnovnega živila so pred prazniki poletele v nebo, je objavil Euronews, obenem pa jih je težko dobiti, tako da Rusi, kot v sovjetskih časih, spet stojijo v dolgih vrstah, kot na primer na kmetijskem sejmu v regiji Belgorod. Tam so bile cene jajc namreč precej nižje kot v supermarketih. Na mali tržnici se je škatlo z 12 jajci dobilo po 65 rubljev, tako da so zaradi velikega povpraševanja morali celo omejiti prodajo na največ dva ducata po osebi. Pri tem je namestnica regionalnega guvernerja Julija Ščedrina potrošnike mirila, da ne bo pomanjkanja.

"Prej sem za škatlo jajc plačal 70 rubljev, zdaj pa so dvakrat dražja," je povedal 21-letni študent. Za ponazoritev: en evro je 100 rubljev. Šokirani so tudi upokojenci, ki že tako ali tako težko pridejo iz meseca v mesec, zdaj pa so svoje naredile še inflacija in sankcije zaradi vojne v Ukrajini, čeprav Kremelj uradno vztraja, da država beleži pozitivno gospodarsko rast.   

Na tržnici ...
Profimedia

Rusija je minuli teden odobrila uvoz jajc iz Turčije, ministrstvo za kmetijstvo pa predlaga šestmesečni embargo na izvoz tega živila.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta