Volitve v deželi najsrečnejših ljudi

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
30.03.2023 05:00

Kar tri stranke se bodo na nedeljske parlamantarne volitve na Finskem podale z okoli 20-odstotno anketno izmerjeno podporo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica finskih socialdemokratov in vlade Sanna Marin hiti novim izzivom nasproti.
Reuters

Finska je bila pred dnevi že šestič zapored razglašena za državo z najsrečnejšimi prebivalci, pri čemer Združeni narodi upoštevajo dejavnike, kot so dohodek, socialna podpora, pričakovana življenjska doba, osebna svoboda in korupcija. Vpliva politike na srečo neposredno ne merijo. In prav v tej deželi najsrečnejših ljudi bodo v nedeljo izbirali nov parlament in odločali o usodi predsednice vlade, 37-letne Sanne Marin iz Socialdemokratske stranke.

Na Finskem od decembra 2019 vlada levosredinska koalicija petih strank - in tedaj se je prvič v zgodovini zgodilo, da so bile na čelu vseh vladajočih strank ženske. Povprečna starost predsednic petih strank je bila 37,4 leta - pri čemer sta bili dve stari 32 let, dve 34 let in le predsednica Švedske ljudske stranke Finske Anna-Maja Henriksson jih je tedaj štela 55. Tudi sicer je politika na Finskem v zadnjem času postala ženska zadeva, sedem od devetih največjih strank vodijo ženske.

Najbolj znana med njimi je premierka Sanna Marin, ki je državo popeljala skozi težavne čase covida in ruske agresije na Ukrajino. Pri spopadanju s pandemijo je izbrala diametralno drugačen način od svobodnjaške Švedske in med prvimi zaprla državo - kar je rezultiralo z malo mrtvimi. Glede ruske invazije na Ukrajino je od prvega dne podpirala pravico do samoobrambe in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, svojo državo pa popeljala na prag zveze Nato. Finska, ki je od druge svetovne vojne veljala za nevtralno, ima z Rusijo najdaljšo mejo od vseh članic EU, kar 1300 kilometrov, in kar 80 odstotkov Fincev podpira članstvo v Severnoatlantskem zavezništvu.

Skrajna desničarka Riikka Purra stavi predvsem na mlade volivce.
Reuters

Le nekaj manj, okoli dve tretjini, ocenjuje delo premierke kot zelo dobro ali precej dobro, vseeno pa socialdemokrati v javnomnenjskih raziskavah zaostajajo za odstotek za konservativno Nacionalno koalicijo 53-letnega Petterija Orpa. Ta vodi z 20-odstotno podporo, ob boku socialdemokratom pa je še skrajno desna Finska stranka, nekdaj imenovana Pravi Finci, ki jo vodi 45-letna Riikka Purra. Prav ta protipriseljenska stranka, ki je tudi skeptična do vseh okoljskih ukrepov, bi utegnila biti presenečenje volitev, saj je priljubljena predvsem med mladimi. Daleč najbolj od vseh strank, ki se po proporcionalnem sistemu in D'Hondtovi metodi (enako kot v Sloveniji) potegujejo za uvrstitev v 200-sedežni parlament, je prepoznala moč družbenih omrežij in vodi kampanjo na vseh platformah, predvsem pa na tiktoku.

Tudi socialdemokrati, ki so nekdaj veljali za stranko, ki jo volijo predvsem starejši, so se zaradi nekonvencionalnega imidža Sanne Marin precej približali mlajši populaciji. V spominu je ostala aferica iz lanskega poletja, ko so v javnost prišli videoposnetki, na katerih premierka pleše in se zabava s prijatelji. Puritanci so bili ogorčeni, saj na posnetkih ni bila s soprogom in očetom njune hčerke, stvar je šla tako daleč, da jo je zaradi številnih pritožb moral obravnavati pravosodni kancler Tuomas Poysti, ki pa je novembra sporočil, da Sanna Marin zaradi udeležb na zabavah ni storila nič narobe. Ni bilo "nobenega razloga za sum, da je predsednica vlade pri opravljanju svojih dolžnosti ravnala nezakonito ali zanemarila svoje uradne dolžnosti", je sklenil. Pravosodni kancler je sicer na Finskem odgovoren za nadzor zakonitosti vladnih dejavnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta