Von der Leyen: Mesto BiH je v EU, a to ni mogoče brez reform

STA, Gr.G.
01.11.2023 15:01

Načrt za gospodarsko rast Zahodnega Balkana, po katerem bo EU za reforme in naložbe v teh državah namenila šest milijard dolarjev, je po besedah predsednice Evropske komisije najboljši dokaz jasne podpore EU celotni regiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ursula von der Leyen in Borjana Krišto.
EPA

Prihodnost Bosne in Hercegovine je v Evropski uniji, je danes v Sarajevu dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, a pri tem poudarila, da je potreben napredek BiH pri izpolnjevanju 14 ključnih prednostnih nalog. "Tukaj smo, da vas podpremo na tej poti," je dejala po pogovorih s predsednico sveta ministrov BiH Borjano Krišto.

Von der Leyen je ob koncu turneje po državah Zahodnega Balkana danes obiskala BiH, kjer se je ločeno srečala s članoma predsedstva BiH Denisom Bećirovićem in Željko Cvijanović ter predsednico sveta ministrov BiH Krišto.

Denis Bečirović z Željko Cvijanović in Ursulo von der Leyen.
EPA

Kot je dejala, Bruselj od BiH pričakuje "močan napredek" pri izpolnjevanju 14 pogojev, ki jih je leta 2019 postavila Evropska komisija. Poudarila je, si država ne sme dovoliti nazadovanja, zlasti na področju vladavine prava in temeljnih svoboščin.

V pričakovanju začetka pogajanj

Izpostavila je, da je načrt za gospodarsko rast Zahodnega Balkana, po katerem bo EU za reforme in naložbe v teh državah namenila šest milijard dolarjev, najboljši dokaz jasne podpore EU celotni regiji, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Vendar pa bo financiranje odvisno od uspešnega izvajanja reform.

Predstavniški dom parlamenta BiH je na predvečer obiska Von der Leynove sprejel resolucijo, s katero poziva EU, naj začnejo pogajanja o članstvu.

BiH je kandidatka za članstvo v EU postala konec lanskega leta.
EPA

BiH je kandidatka za članstvo postala konec lanskega leta. Evropska komisija ji je leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih morala izpolniti za pridobitev statusa kandidatke, a ji ga je EU v luči vojne v Ukrajini - tudi ob prizadevanjih Slovenije - konec leta vseeno podelila. V BiH, kjer so doslej že sprejeli nekatere od zakonov, potrebnih za približevanje EU, začetek pogajanj za članstvo pričakujejo do konca leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta