Von der Leynova pozvala k ohranitvi delovanja enotnega evropskega trga

STA
15.03.2020 20:55

Komisija je danes sprejela tudi ukrep, po katerem bo izvoz medicinske zaščitne zdravstvene opreme dovoljen le z dovoljenjem vlad članic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Predsednica Evropske komisije Usula von der Leyen je danes pozvala države članice, naj zaščitijo javno zdravje in tudi med epidemijo koronavirusa ohranijo delovanje enotnega trga. Komisija je danes sprejela tudi ukrep, po katerem bo izvoz medicinske zaščitne zdravstvene opreme dovoljen le z dovoljenjem vlad članic.
Komisija se je kritično odzvala na posamezne nacionalne omejitve prodajanja opreme drugim državam. "Pomagati moramo drug drugemu. Nobena država ne more sama ustvariti vsega, kar potrebuje. Zdaj Italija potrebuje veliko zaščitne medicinske opreme, a čez nekaj tednov jo bodo potrebovale tudi druge države," je danes v Bruslju dejala von der Leynova.
Pri tem poudarja, da je v časih pandemije koronavirusa sodelovanje v Evropi še kako potrebno. "Izdelati moramo več opreme, ta mora ostati v Evropski uniji in moramo si jo deliti med sabo. Tako lahko zaščitimo zdravstvene delavce in bolnike ter omejimo širjenje virusa."
Von der Leynova opozarja tudi na zapiranje državnih meja. Ukrepi držav lahko pripeljejo do praznih polic v prodajalnah, saj na mejah že stoji na tisoče tovornjakov z blagom, opozarja. "Če ne bomo ukrepali, bodo imele trgovine težavo, da napolnijo skladišča z določenimi proizvodi. V trenutkih krize je izredno pomembno, da ohranimo delovanje notranjega trga," je poudarila.
Zaščita zdravja po njenem ne sme pripeljati do blokade pretoka blaga in zaposlenih, zato je za ponedeljek že napovedala predstavitev predloga za enotne varnostne ukrepe na evropskih mejah. Konec tedna pa se je že pogovarjala s predstavniki vlad Francije, Nemčije in drugih držav o delovanju notranjega evropskega trga. "Vesela sem, da so se države pripravljene prilagoditi našim smernicam," je še dejala.
Von der Leynova se je odzvala na zapiranje mej s strani vse več članic in ukrep nemške vlade, s katerim je ta v začetku meseca prepovedala izvoz zaščitne opreme. Nemčija je te ukrepe že omilila, v povezavi z zapiranjem mej pa je nemški notranji minister Horst Seehofer v soboto pozval Evropsko unijo k sprejemu enotnih ukrepov na mejah med državami članicami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta