Vučić in Kurti za normalizacijo odnosov, a brez podpisa sporazuma

Jon Knez Jon Knez
19.03.2023 19:07

Kosovski premier in srbski predsednik sta se zavezala k izpolnitvi vseh obveznosti iz sporazuma o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srbskega predsednika Aleksandra Vučića so že pred odhodom v Ohrid domači desničarji obtožili načrtovanja kapitulacije glede Kosova.
Epa

V soboto so na Ohridu v Severni Makedoniji potekala pogajanja med Kosovom in Srbijo. Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti sta se dogovorila za izvajanje sporazuma o normalizaciji odnosov, a nista ničesar podpisala. Pogajanjem je prisostvoval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrel, ki je po maratonskem dvanajsturnem srečanju dejal, da sta se obe strani zavezali k izpolnitvi vseh obveznosti iz sporazuma o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino. Kosovska stran naj bi bila privolila, da v okviru dialoga takoj začnejo pogajanja za vzpostavitev skupnosti srbskih občin. "Kosovo je pristalo na takojšen začetek pogovorov z EU, s čimer bi omogočili dialog o vzpostavitvi specifičnega aranžmaja in jamstev za zagotovitev ustrezne ravni samouprave za srbske skupnosti na Kosovu," je po srečanju dejal Borrel.

Kot poročajo tuje agencije, je Kurti dejal, da pogovori o vzpostavitvi skupnosti srbskih občin tečejo, a da bo preteklo precej časa, preden bodo zadeve končane. Znova je poudaril stališče Prištine, da v skladu s kosovsko ustavo ni mogoče vzpostaviti občin na podlagi nacionalne ali etnične pripadnosti. Novinarjem je tudi vrgel kost in dejal, da je Vučić tisti, ki da ne želi podpisati dogovora. Vučić pa je pojasnjeval, da sta s Kurtijem dosegla "nekakšen dogovor" in se dogovorila o nekaj točkah, ki bodo postale ključni del pogajalskega okvirja obeh strani, a poudaril, da nista ničesar podpisala. "Oba sva na različne načine dala vedeti, katere so meje, ki jih ne bomo prestopili. Mislim, da smo naredili dober premik v konstruktivni atmosferi in da bomo začeli delati," je zatrdil Vučić. Kot je še dejal, je ključno, da je prioritetno postavljeno oblikovanje skupnosti srbskih občin v skladu s prej podpisani sporazumi. "Če Priština tega ne bo izpolnila, ne bo napredovala, in tudi če Srbija ni pripravljena storiti, kar mora, ne bo napredovala. To so novosti, ki bodo postale del pogajalskih okvirjev. O tem, kdo je kaj storil, bo razsojala EU," je dodal.

Vučić je bil zaradi dogovarjanja z uradno Prištino deležen kritik v Srbiji. Že v petek zvečer se je na ulicah Beograda zbralo več tisoč ljudi, ki so nasprotovali sporazumu o normalizaciji odnosov med državama. Za domače medije je Vučić dejal, da ne bo uveljavil ničesar, kar bi pomenilo vstop Kosova v Združene narode ali bi predstavljajo priznanje te države.

Rezultate srečanja, četudi ni bilo sklenjenega nič bistvenega, je pozdravil posebni ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar, ki je dejal, da bodo ZDA pomagale pri implementaciji sporazuma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta