Vučić nasprotuje premestitvi Titove grobnice, beograjsku župan bi raje postavil spomenik vodji srbski četnikov

STA, M.D.
22.09.2024 11:45

Predlog premestitve Titovih posmrtnih ostankov je v srbski koaliciji naletel na mešane odzive.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hiša cvetja.
Miha Šoštarič

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v pogovoru za časnik Politico zavrnil možnost premestitve grobnice Josipa Broza Tita, rekoč da je jugoslovanski voditelj del srbske zgodovine in bo to tudi ostal. Premestitev grobnice iz beograjske Hiše cvetja v Titov rodni Kumrovec na Hrvaškem je predlagal župan srbske prestolnice Aleksandar Šapić.

"To se ne bo zgodilo. Nikoli nisem bil velik oboževalec komunistov in komunističnega režima, a Josip Broz je del naše zgodovine, tukaj je živel in bil pokopan in ostal bo del srbske in jugoslovanske zgodovine," je v intervjuju dejal Vučić.

Šapić je na ponedeljkovi seji beograjskega mestnega sveta predlagal premestitev grobnice, češ da bi bila to "izjemno pomembna stvar za srbski narod in prihodnost države". Da bo to predlagal, je sicer napovedal že pred časom.

Po njegovem mnenju bi moral Beograd namesto ohranjanja Titovega mavzoleja na Dedinjah, ki je del tamkajšnjega širšega kompleksa Muzeja jugoslovanske zgodovine, razmisliti o postavitvi spomenika vodji srbski četnikov med drugo svetovno vojno Draži Mihailoviću. Zavzel se je tudi za odstranitev grobnice narodnih herojev na Beograjski trdnjavi, znani kot Kalemegdan.

Predlog premestitve Titovih posmrtnih ostankov je v srbski koaliciji naletel na mešane odzive, zavračajo pa ga tudi srbski intelektualci. Po oceni zgodovinarjev Šapićeva pobuda predstavlja nevaren korak v smeri zgodovinskega revizionizma ter obračuna z Jugoslavijo in komunizmom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta