WHO: Od cepiva AstraZenece je več koristi kot tveganj. Kaj pa pravijo o krvnih strdkih?

STA, VČ
17.03.2021 15:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) do nadaljnjega še vedno priporoča cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. WHO je mnenja, da je več koristi kot tveganj, so sporočili.

"Cepljenje proti covidu-19 ne bo zmanjšalo bolezni ali smrti zaradi drugih vzrokov. Primeri tromboze so pogosti. Venska tromboza je tretja najbolj pogosta bolezen srca in ožilja na svetu," so poudarili v izjavi.

Strokovni odbor WHO o varnosti cepiv trenutno še preučuje zadnje podatke o cepivu AstraZenece, poročajo tuje tiskovne agencije. "Ko bo pregled končan, bo WHO nemudoma sporočil ugotovitve javnosti," so dodali.

Več držav je začasno prekinilo cepljenje s cepivom AstraZenece, potem ko so zaznali nekaj primerov krvnih strdkov po cepljenju. Po svetu so sicer porabili že več milijonov odmerkov cepiva AstraZenece. Evropske države glede nadaljnjega cepljenja z AstraZeneco čakajo predvsem na odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema). Ta je v torek sporočila, da trenutno ni dokazov, ki bi povezali cepivo s krvnimi strdki.

WHO je še pojasnil, da v kampanjah množičnega cepljenja države običajno opozorijo na potencialne nevarne dogodke, ko so bili ljudje cepljeni. To pa ne pomeni nujno tudi povezave s cepivi, ampak je dobra praksa preiskovanja takih primerov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta