WHO svari pred ponarejenimi zdravili za diabetes: Ponarejena različica je videti enako kot pravo zdravilo

STA
21.06.2024 07:25

Ponarejena različica je videti enako kot pravo zdravilo. Vendar pa ponarejena zdravila morda ne vsebujejo prave količine aktivnih sestavin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljudem svetuje, naj zdravilo kupujejo le na recept v lekarnah in ne prek spleta.
Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek opozorila, da so od leta 2022 po vsem svetu v obtoku ponarejena zdravila za sladkorno bolezen. Gre za zdravilo Ozempic, ki vsebuje učinkovino semaglutid in je v EU odobreno za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, pogosto pa se uporablja tudi za zniževanje telesne teže.

WHO je opozorilo izdala po tem, ko je od oktobra lani odkrila ponarejena zdravila v Veliki Britaniji, ZDA in Braziliji.

Kot je sporočila organizacija s sedežem v Ženevi, je ponarejena različica videti enako kot pravo zdravilo. Vendar pa ponarejena zdravila morda ne vsebujejo prave količine aktivnih sestavin in lahko zato privedejo do nenadzorovanega sladkorja pri diabetikih, opozarja WHO. Dodaja, da ponarejena zdravila lahko vsebujejo tudi druge aktivne sestavine, ki pomenijo tveganje za zdravje.

Organizacija je zato zdravnike, farmacevte, nadzorne organe in javnost pozvala k pazljivosti.

Ljudem svetuje, naj zdravilo kupujejo le na recept v lekarnah in ne prek spleta. Ob tem priporoča uporabnikom, naj preverijo, ali je na inzulinskih peresih pravilno prikazana lestvica za odmerjanje, ali je etiketa videti pravilno in ali so na embalaži morda pravopisne napake.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta