Z dr. Verico Trstenjak o sporu Evropske centralne banke in Sodišča Evropske unije z Nemčijo

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
13.05.2020 05:30

Nemško ustavno sodišče je maja odločilo, da mora Evropska centralna banka ECB utemeljiti sorazmernost svojega programa odkupovanja obveznic, sicer bo nemška centralna banka Bundesbank izključena iz njega. Nemški ustavni sodniki pa programa niso razglasili za neskladnega z nemško ustavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdaj tesni zaveznici, zdaj morda nasprotnici: Angela Merkel in Ursula von der Leyen
EPA

Za mnoge je bilo veliko presenečenje, da je najmočnejša in največja članica Evropske unije (EU), ki vsaj verbalno zmeraj poudarja svojo proevropsko usmerjenost in privrženost, na tak način zamajala avtoriteto Sodišča Evropske unije. Kajti to sodišče je že pred tem potrdilo, da je sklep ECB v skladu z evropskim pravom.

Spor ima dolgo brado

Dr. Verica Trstenjak iz Maribora je profesorica evropskega prava. Med letoma 2006 in 2012 je bila generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu, med letoma 2004 in 2006 pa sodnica na Splošnem sodišču Evropske unije. Prosili smo jo za komentar oziroma pojasnilo tega, kar se dogaja. Kot poroča STA po navedbah virov iz Evropske komisije, to zadeva samo srce EU, ki temelji na enotnem tolmačenju in uporabi prava.

Verica Trstenjak: "Minister seveda naj hodi na teren, se informira o problemih in jih rešuje v okviru sistemskih rešitev, a z jasnim ločevanjem javnega in zasebnega." 
Tit Košir

Evropska komisija sme tožiti

Kakšne so možne posledice, vprašamo doktorico prava: "Sodbe Sodišča EU je treba upoštevati, sicer sledijo tožbe Evropske komisije zoper države članice. Teh tožb je v zadnjem času deležna Poljska glede kršitev načela pravne države, neodvisnosti sodnikov. Če bo komisija vložila tožbo, bi ta imela na ravni EU izredno politično težo. Velja omeniti, da je nemško ustavno sodišče tisto, ki je še pred leti zavračalo sodelovanje s Sodiščem EU in ni želelo postaviti predhodnih vprašanj. Naj še omenim, da je tožb zoper Nemčijo kar nekaj. Tudi sama bila večkrat pravobranilka v postopkih komisije proti Nemčiji. Toda Nemčija še nikoli ni plačala denarnih kazni, ki so večmilijonske. So pa jih večkrat na primer Grčija, Francija, Italija. Naj še omenim, da bi bila morebitna tožba Evropske komisije le ugotovitvena, torej v tej fazi predlog finančnih sankcij ni možen."
Evropska komisija se je hitro odzvala - ne le na strokovni ravni s predstavnikom za stike z javnostjo, ampak je na morebitne kršitve opozorila sama predsednica Ursula von der Leyen. "Zategadelj bi lahko pričakovali tožbo," ocenjuje Trstenjakova, "ne gre namreč za nemški zakon, ki ga lahko umakne parlament ali ustavno sodišče, kot je bilo pri spornih nemških avtocestnih vinjetah."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta