Zaradi korupcijske afere in "dvoma o integriteti" odstopil portugalski premier

STA, Va
07.11.2023 16:51

Tožilstvo je že vložilo obtožnico zoper infrastrukturnega ministra, ločena preiskava pa se med drugim osredotoča na odstopljenega Antonia Costo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Antonio Costa med odstopno izjavo.
EPA

Portugalski premier Antonio Costa je danes odstopil - po izbruhu afere zaradi domnevnih zlorab sredstev, korupcije in trgovanja z vplivom na področju energetike. Tožilstvo je že vložilo obtožnico zoper infrastrukturnega ministra Joaa Galambo. Costa se s premierskega stolčka poslavlja po osmih letih.

"Naloge predsednika vlade niso združljive s kakršnimkoli dvomom o moji integriteti. V teh okoliščinah sem odstop ponudil predsedniku republike, ki ga bo moral zdaj uradno sprejeti," je sporočil Costa. Kmalu zatem je predsednik države Marcel Rebel de Sousa njegov odstop tudi sprejel in za sredo sklical sestanek s parlamentarnimi strankami na temo predčasnih volitev.

V izjavi državnega tožilstva je navedeno, da so osumljenci, zaslišani med preiskavo, pogosto omenjali "ime in avtoriteto" predsednika vlade. V luči tega je v teku tudi ločena preiskava, ki se med drugim osredotoča na Costo. Tožilstvo je izjavo objavilo po vrsti hišnih preiskav, med drugim na ministrstvih za okolje in infrastrukturo ter v kabinetu predsednika vlade.

Po navedbah lokalnih medijev se je Costa kmalu po začetku preiskav sestal s portugalskim predsednikom. Ko je zapustil predsedniško palačo, pa je javna radiotelevizija RTP poročala, da je predsednik opravil klic s portugalsko generalno tožilko Lucilio Gago.

Preiskava se sicer osredotoča na sporno ravnanje s koncesijami za pridobivanje litija ter na projekt za proizvodnjo vodika in podatkovni center, ki naj bi ju podjetje Start Campus zgradilo v mestu Sines. Projekt naj bi se financiral z več milijardami evrov evropskih sredstev.

Policija je doslej po navedbah tožilstva pridržala vodjo kabineta predsednika vlade Vitorja Escario, po poročanju lokalnih medijev pa tudi njegovega svetovalca Dioga Lacerdo in župana mesta Sines Nuna Mascarenhasa, poroča bruseljski portal Politico.

Tožilstvo je obtožilo tudi predsednika izvršnega odbora portugalske agencije za varstvo okolja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta