Zasedanje Generalne skupščine ZN: O čem bo v New Yorku govoril premier Golob?

Jon Knez Jon Knez
14.09.2024 06:00

Premier in zunanja ministrica bosta sodelovala na veliko razpravah v Združenih narodih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
79. zasedanje se bo sklenilo s splošno razpravo.
Reuters

V torek se je začelo 79. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov (ZN). Osrednji del bo splošna razprava 24. septembra. Ker skupščina sovpada s slovenskim predsedovanjem Varnostnemu svetu (VS) ZN, bo ob Vzhodno reko v New York odpotovala močna slovenska delegacija na čelu s premierjem Robertom Golobom. V ZDA zaradi ločenih opravkov v ZN potujejo tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in državni sekretar na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Uroš Vajgl

Slovensko delegacijo bosta vodila Tanja Fajon in Robert Golob. 
Robert Balen

V sklopu splošne razprave bo svetovne voditelje nagovoril premier Golob. Pred tem se bo udeležil tudi Vrha o prihodnosti, ki bo 22. in 23. septembra. Svetovni voditelji bodo potrdili Pakt o prihodnosti, ki zajema tudi vojno diplomacijo. Premier bo 25. septembra v VS ZN vodil razpravo Voditeljstvo za mir. Tema bodo o žrtve vojn v Ukrajini, Gazi in Sudanu. Kot pravijo diplomatski viri, bo sporočilo Slovenije, da se spori rešujejo z diplomacijo in ne z orožjem ter da ne smemo zanemariti drugih vojnih žarišč. V VS bo na sporedu tudi razprava o vojni v Ukrajini, kjer bo Golob poudaril nujnost čimprejšnjega končanja vojne in da Putin zavoljo miru v Evropi ne sme zmagati. Zadnji govor v sklopu obiska bo Golob imel 27. septembra, ko bo v Generalni skupščini ZN nagovoril tuje voditelje in svetovno javnost. 

Premierja poleg nagovorov čakajo še številne bilaterale. Kot smo izvedeli, se bo med drugim srečal z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom, predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasom Bachom, predsedujočim skupščini Philémonom Yangom, s katarskim emirjem in drugimi. 

Zunanja ministrica Tanja Fajon bo že v sredo, 18. septembra, v VS ZN vodila razpravo o Afganistanu v luči položaja žensk. Naslednji dan bo vodila razpravo o nelegalnih izraelskih naselbinah na okupiranem Zahodnem bregu. Razprava bo usmerjena v vprašanje zagotavljanja pogojev za prihodnost rešitve dveh držav, Izraela in Palestine. Med 19. in 21. septembrom bo ministrica na obisku v Kanadi. Nato bo 23. septembra ob robu Vrha o prihodnosti gostila ministrsko srečanje zelene skupine, 26. septembra pa bo v okviru slovenskega predsedovanja VS vodila neformalni dialog z Ligo arabskih držav. Srečala se bo tudi z več ministri in drugimi sogovorniki.

Naslednjič bo Slovenija v dveletnem mandatu VS predsedovala spet decembra prihodnje leto. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta