Zaslišanje bančnice: Denar bo poceni, obresti pa nikakršne

Darja Kocbek Darja Kocbek
04.09.2019 18:30

Francozinja Christine Lagarde je na zaslišanju v Evropskem parlamentu zatrdila, da mora Evropska centralna banka prisluhniti finančnim trgom, ti pa je ne smejo voditi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osem let bo imela dirigentsko palico Evropske centralne banke s sedežem v Frankfurtu v rokah Francozinja.
EPA

Ker gospodarstvu na kratki rok grozijo tveganja in je inflacija v območju z evrom še vedno pod želeno ravnijo, ki je malo pod dvema odstotkoma, namerava Francozinja Christine Lagarde, ki bo v jeseni za osem let prevzela vodenje Evropske centralne banke (ECB), nadaljevati politiko sedanjega predsednika te ustanove Italijana Maria Draghija. To pomeni, da bo Evropska centralna banka (ECB) vztrajala pri nizkih obrestnih merah in tiskanju denarja. Denar za tiste, ki se zadolžujejo, bo tako še naprej poceni, varčevalci pa za svoje vloge še naprej ne bodo dobili tako rekoč nič obresti.
Za ozelenitev monetarne politike
Na včerajšnjem zaslišanju v odboru Evropskega parlamenta za položaj predsednice ECB se je po poročanju STA zavzela za ozelenitev monetarne politike, okrepitev ogrožene multilateralne ureditve in ohranitev spodbujevalne denarne politike ter obljubila komuniciranje tudi z ljudmi, ne le s finančnimi trgi. Spodbujevalna denarna politika, to je tiskanje denarja, bo po njenih besedah potrebna še dolgo in treba bo pozorno spremljati negativne učinke nizkih obrestnih mer v Evropi. Ključna obrestna mera v območju evra je že dolgo pri nič odstotkih.

Osem let bo imela dirigentsko palico Evropske centralne banke s sedežem v Frankfurtu v rokah Francozinja.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta