Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo oktobra navzgor

STA, A.L.
17.10.2023 13:09

Kazalnik zaupanja vlagateljev v nemško gospodarstvo, ki ga izračunava nemški Center za evropske gospodarske raziskave (ZEW), se je oktobra zvišal nad pričakovanji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inflacija se je v Nemčiji septembra znižala na 4,5 odstotka, kar je najnižje od začetka ruske agresije na Ukrajino.
Profimedia

ZEW je rezultat pripisal predvsem skromnejši inflaciji in napovedim, da je Evropska centralna banka zaključila niz zviševanja obrestnih mer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indeks pričakovanj se je oktobra v primerjavi s septembrom zvišal za 10,3 točke na -1,1 točke, kar je tretje zaporedno zvišanje. Analitiki so pričakovali precej manjši dvig, ki naj bi kazalnik oblikoval pri približno minus sedmih točkah. Negativna vrednost kazalnika pomeni, da je več vlagateljev pesimističnih kot optimističnih, pozitivna vrednost pa obratno.

Predsednik ZEW Achim Wambach je objavo najnovejših rezultatov pospremil z besedami, da je "najnižja točka očitno mimo". Poudaril je, da optimistični obeti temeljijo na pričakovanjih, da se bo inflacija še naprej umirjala, obrestne mere pa se ne bodo več zviševale. Opozoril pa je, da lahko nova zaostritev napetosti na Bližnjem vzhodu prinese vnovično poslabšanje razmer tudi za nemške vlagatelje.

Inflacija se je v Nemčiji septembra znižala na 4,5 odstotka, kar je najnižje od začetka ruske agresije na Ukrajino, ki je posredno vplivala tudi na nemško gospodarstvo. Analitiki pričakujejo, da se bo njeno upadanje nadaljevalo.

Nemški bruto domači proizvod se bo po napovedi vlade letos skrčil za 0,4 odstotka, naslednje leto pa naj bi dosegel 1,3-odstotno rast.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta