Zelenski: Počasna dobava orožja je preložila začetek ukrajinske protiofenzive

STA, Va
06.07.2023 10:46

To je Rusiji omogočilo, da je utrdila svoje položaje na zasedenih območjih, tudi z minami, je ukrajinski predsednik izjavil v intervjuju, ki ga je v sredo predvajal CNN.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Naša protiofenziva napreduje počasi zaradi določenih težav na bojišču," je povedal Zelenski in kot enega od glavnih problemov navedel postavljanje min na zasedenih območij. Priznal je, da si je želel protiofenzivo začeti prej, saj "smo vsi razumeli, da bodo v nasprotnem primeru mine postavljene na bistveno večjem delu našega ozemlja".

"Hvaležen sem ZDA kot voditeljem naše podpore, vendar sem tako njim kot evropskim zaveznicam večkrat povedal, da bi radi protiofenzivo začeli prej, za kar pa bi potrebovali vse orožje in vojaško opremo," je nadaljeval. Ukrajinske sile da na nekaterih delih fronte še vedno ne morejo niti pomisliti na začetek spopadov, saj nimajo ustreznega orožja. "In metati naše ljudi v smrt z ruskim orožjem dolgega dosega bi bilo preprosto nehumano," tako ukrajinski predsednik.

"Ne gre za ukrajinsko prednost, temveč za enakopravnost"

Zahod je ponovno zaprosil za naprednejše orožje, kot so ameriške rakete dolgega dosega ATACMS in bojna letala F-16. "Ne gre za ukrajinsko prednost na nebu pred Rusi. Gre za enakopravnost," je dejal in opozoril na težave pri napredovanju ukrajinskih sil na bojišču brez podpore iz zraka in raket dolgega dosega.

Dobavo bojnih letal F-16 je Zelenski označil tudi kot humanitarno pomoč, saj bi jih Ukrajina po njegovem lahko uporabila za varovanje koridorja pri izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, če Moskva ne bi podaljšala sporazuma o izvozu žita.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta