Zelenski: "Pod nadzorom okupatorjev je 20 odstotkov Ukrajine." V EU tehnični dogovor o embargu na rusko nafto

STA, M.R., Va
02.06.2022 08:59

Severodoneck je v večji meri že v rokah ruske vojske, zaradi napredovanja Rusov v Donbasu pa London in Washington napovedujeta dodatno pomoč Kijevu. Odzvala se je tudi Rusija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

ZDA bodo Ukrajini poslale raketne sisteme srednjega dosega, poleg tega pa tudi protitankovske ročne raketne lanserje Javelin, radarje, taktična vozila, rezervne dele in drugo. Vsa vojaška pomoč naj bi se na bojiščih v Ukrajini znašla v treh tednih, je sporočil Pentagon. 

Vendar analitiki opozarjajo, da nove rakete verjetno ne bodo nenadoma spremenile razmer, saj ukrajinska vojska potrebuje čas, da se nauči, kako jih učinkovito uporabljati.

Moskva je to napoved komentirala z besedami, da gre za neposredno provokacijo. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ocenil, da to predstavlja tveganje, da se v konflikt vpleta še "tretja država". Namestnik Lavrova Sergej Ribakov pa je dejal, da Moskva ameriško vojaško pomoč ocenjuje kot "zelo negativno" in da to povečuje tveganje pred neposredno konfrontacijo. 

V včeraj so ruske sile v regiji Lviv z raketnim napadom uničile železniške tire. Lokalni guvernerk Maksim Kozickij je povedal, da je bilo pri tem ranjenih pet ljudi. Svetovalec ruskega notranjega ministra Anton Geraščenko pa je dejal, da je Rusija zadela železniški predor v Karpatih, cilj tega pa je prekiniti železniško povezavo in tako Ukrajini onemogočiti pošiljke orožja in goriva. 

Pomoč obljubljajo tudi Britanci

Dodatno vojaško pomoč sicer Kijevu napoveduje tudi Velika Britanija. Po besedah britanskega obrambnega ministra Bena Wallaca naj bi ukrajinski vojski poslali ameriške oklepnike z raketnimi lanserji M270, ki lahko zadenejo do 80 kilometrov oddaljene tarče. "Glede na to, da Rusi menjajo svojo taktiko, moramo tudi mi spremeniti našo podporo Ukrajini. Ti zelo sposobni raketni sistemi za večkratno lansiranje bodo omogočili boljšo obrambo pred ruskim topništvom," je dejal. 

Reuters

Oglasili pa so se tudi ruski hekerji, ki trdijo, da so že v marcu za en dan zrušili zaščitene komunikacije. Povedal je, da so napadli več kot 700 vladnih spletnih strani. Morali so jih ugasniti, saj se niso mogli boriti z nami," je povedal za agencijo Ria in napovedal nove vdore. 

Rusi praktično že zavzeli Severodoneck

Sicer pa je britansko obrambno ministrstvo potrdilo, da so ruske sile na vzhodu Ukrajine zavzele praktično celotno mesto Severodoneck. Ukrajinska vojska naj bi še imela nadzor nad glavno cesto, ki vodi v mesto, vendar pa ruska vojska vztrajno napreduje, je sporočilo britansko ministrstvo, ki dodaja, da je pri tem ruska vojska utrpela tudi izgube. 

Guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj, je sporočil, da so ruske sile zasedle 80 odstotkov mesta in da se boji na ulicah nadaljujejo. Obljubil je, da se bodo ukrajinske sile do konca borile za mesto.

Za napredovanje proti regiji Lugansk bo morala ruska vojska prečkati reko Siverski Donec, kar pa bo velik zalogaj, saj je ukrajinska vojska uničila vse mostove na reki, za zdaj pa naj bi imela tudi nadzor na območjih ob reki. Britanski uradniki tako menijo, da bo morala ruska vojska začasno ustaviti svoje napredovanje in se pripraviti na prečkanje reke. 

Več kot površina Beneluksa ...

Po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ruske sile nadzorujejo približno petino njegove države, vključno z že aneksiranim Krimskim polotokom in ozemljem na vzhodu, ki je od leta 2014 v rokah proruskih separatistov.

"Danes je približno 20 odstotkov našega ozemlja pod nadzorom okupatorjev," je Zelenski dejal na videopovezavi z Luksemburgom. Opozoril je, da so leta 2014 proruski separatisti nadzorovali 43.000 kvadratnih kilometrov ozemlja. Po skoraj sto dnevih vojne naj bi se ta številka povzpela na približno 125.000 kvadratnih kilometrov, kar predstavlja ozemlje, večje od Nizozemske, Belgije in Luksemburga skupaj.

Hkrati je dejal, da je skoraj 300.000 kvadratnih kilometrov ozemlja "onesnaženih" z minami in neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. "12 milijonov Ukrajincev je razseljenih, več kot pet milijonov pa jih je odšlo v tujino." 

Ruske sile medtem utrjujejo svoje položaje v vzhodni pokrajini Donbas, ki vključuje regiji Lugansk in Doneck, in se vztrajno približujejo ukrajinskemu de facto upravnemu središču te regije, mestu Kramatorsk.

Rusija: Ubitih okoli 3500 tujih borcev, ki so se borili za Ukrajino

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska vojska ubila približno 3500 tujih borcev, ki so se borili na ukrajinski strani. Po oceni ministrstva je bilo sicer na strani ukrajinskih sil približno 6600 tujih borcev, tako veliko število žrtev med njimi pa pripisujejo pomanjkanju vojaških izkušenj. Poleg tega je namestnik ruskega obrambnega ministra Igor Konašenkov dejal, da so tuji borci, ki so jih ruske sile uspele zajeti, povedali, da poveljniki ukrajinskih obrambnih sil in narodne garde v želji po čim manjšem številu žrtev v svojih vrstah raje na bojišče pošiljajo prav tuje borce.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta