Začasni odpravnik poslov Lesjak zapušča Kijev, tja se bo vrnil veleposlanik Mencin

STA, A.L.
31.05.2022 16:17

Začasnemu odpravniku poslov Slovenije v Ukrajini Boštjanu Lesjaku se danes izteka mandat in se vrača v Slovenijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
MZZ

V Kijevu bo Slovenijo znova zastopal veleposlanik Tomaž Mencin, ki se bo v ukrajinsko prestolnico vrnil takoj, ko bo urejeno ustrezno varovanje, so za STA danes pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Veleposlanik Mencin, ki je pristojen za Ukrajino, se bo v Kijev vrnil "v čim krajšem možnem času" oziroma "takoj, ko bo urejeno ustrezno varovanje tako njega kot ekipe, ki ga bo spremljala", so zapisali v sporočilu ministrstva.

Mencin se je po začetku ruske invazije na Ukrajino konec februarja z osebjem umaknil iz Kijeva in svoje delo nadaljeval iz mesta Rzeszow ob poljsko-ukrajinski meji, od koder so v začetnem obdobju delovali tudi mnogi drugi veleposlaniki, akreditirani v Ukrajini.

27. marca pa je kot začasni odpravnik poslov delo v Kijevu začel podpolkovnik Boštjan Lesjak, ki je bil pred tem zaposlen v Slovenski vojski, kamor se tudi vrača.

Vrnitev diplomatskega predstavnika v Kijev je kmalu po vrnitvi z obiska v Ukrajini sredi marca napovedal predsednik vlade Janez Janša, ki se je v ukrajinski prestolnici mudil skupaj s premierjema Poljske in Češke.

V Kijev je medtem svoje veleposlanike znova vrnilo več evropskih in drugih zahodnih držav, med njimi Avstrija, Italija, Nizozemska, Litva, Turčija, Velika Britanija in ZDA, svojega predstavnika v ukrajinski prestolnici pa ima od začetka aprila ponovno tudi EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta