Želijo vzpostaviti red: V avtonomni coni Christiania na Danskem po novem streljanju napovedujejo omejitve

STA, M.R.
28.08.2023 13:07

V avtonomni coni Christiania v središču Koebenhavna je minuli konec tedna prišlo do streljanja s smrtnim izidom, domnevno povezanega s trgovanjem z drogami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Slednje so v Christianiji, dolgoletnem zatočišču hipijev, anarhistov in umetnikov, doslej tolerirali, sedaj pa tako prebivalci tega območja kot oblasti želijo vzpostaviti red.

"Skupnost Christiania se je odločila, da je treba zapreti ulico, znano kot Pusher Street," je v nedeljo sporočila skupnost, ki upravlja avtonomno cono v Koebenhavnu. Omenjena ulica je znana kot eno glavnih območij za preprodajo drog znotraj avtonomne cone, ki obsega 34 hektarjev.

REUTERS

Christiania, zatočišče umetnikov, hipijev in anarhistov v središču danske prestolnice Koebenhavn, je nastala leta 1971, ko je skupina hipijev tam zasedla nekdanje vojaške barake in izobesila zastavo z napisom Svobodno mesto Christiania. Danes je to ena najbolj priljubljenih znamenitosti v Koebenhavnu, ki jo letno obišče okrog pol milijona turistov.

Čeprav so v Christianiji mehke droge, kot je konoplja, enako kot drugod na Danskem uradno prepovedane, se je doslej njihova uporaba in preprodaja na tem območju dopuščala, kar v zadnjih letih povzroča vse več težav zaradi delovanja kriminalnih tolp.

V avtonomni coni je bil v soboto ustreljen 30-letni moški, njegov umor pa naj bi bil povezan z organiziranim kriminalom. Od leta 2020 je bilo to že četrto streljanje s smrtnim izidom v bližini ulice, znane kot Pusher Street, ki jo povezujejo s trgovanjem z drogami.

REUTERS

Okoli 900 prebivalcev Christianije zato želi, da država posreduje in regulira nezakonito trgovanje z drogami. Avtonomna skupnost priznava, da sama nima "niti sredstev niti moči, da bi zaprla ulico Pusher Street in jo ohranila zaprto". Danske oblasti je pozvala, naj ji pomagajo najti rešitev.

Danski minister za pravosodje Peter Hummelgaard je v pogovoru za dansko televizijo dejal, da želi vlada "doseči trajnostno spremembo". Delovna skupina, ki jo sestavljajo prebivalci Christianije, predstavniki policije, mestnih oblasti in države, preučuje različne rešitve, je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta