Zsa Zsa Gabor: Pokopana, kot je živela

ZUR
14.07.2021 15:27
Žaro s pepelom madžarske zvezdnice so iz ZDA v Budimpšeto prepeljali v prvem razredu, s šampanjcem in kaviarjem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnje slovo
Reuters

Pet let zatem, ko je umrla na Madžarskem rojena igralka Zsa Zsa Gabor, so v torek naposled vendarle pokopali njene upepeljene posmrtne ostanke. Zvezdnica je poslednji počitek našla na pokopališču Kerepesi v Budimpešti v družbi številnih znamenitih madžarskih igralcev, pisateljev in pesnikov. Njen pogreb so krasile rumene in roza vrtnice, ki so bile Gaborjevi še posebej pri srcu, žalno slovesnost pa je z živo glasbo pospremila romska zasedba.

Zsa Zsa se je 6. februarja 1917 kot Sari Gabor rodila premožnim staršem. Leta 1936 je postala mis Madžarske, pet let pozneje pa je zaradi vojne skupaj s sestrama Evo in Magdo zbežala iz države in se odpravila v Združene države Amerike. Za seboj je pustila prvega moža, turškega diplomata Burhana Belgeja. Po besedah zadnjega moža Gaborjeve, Frederica Prinza von Anhalta, s katerim je bila poročena od leta 1986 do njene smrti v 99. letu starosti, si je igralka želela biti pokopana na Madžarskem.

Von Anhalt je izkoristil sprostitve ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19, zato da je lahko žaro s pepelom prinesel v Budimpešto. Pot ga je vodila najprej v London, nato v Nemčijo, na koncu pa v madžarsko prestolnico. Nekaj pepela je, kot pravi, obdržal in ga bo hranil doma v Los Angelesu. V čast legendarni igralki je poskrbel, da je tudi na zadnjem potovanju uživala v enakem razkošju, kot ga je bila vajena, ko je bila še živa. "Potovala je v prvem razredu, imela svoj sedež v letalu, s seboj je imela potni list. Za vse je bilo poskrbljeno. To je bilo njeno zadnje potovanje, zato tudi tokrat nista manjkala šampanjec in kaviar," je za Reuters dejal von Anhalt, ki pravi, da Gaborjeva ni želela imeti klasičnega pogreba, pač pa praznovanje svojega življenja.

Njen zadnji mož, Frederic Prinz von Anhalt, na pogrebu 
Reuters

Igralkin bratranec Joszef Gabor, s katerim sta si bila po navedbah britanskega časnika Guardian blizu, na slovesnost ni bil povabljen. "Veliko je postorila za Madžare, zlasti za tiste, ki so državo zapustili po revoluciji leta 1956, in to ne zato, da bi se o njej govorilo v novicah," je dejal v pogovoru za Guardian in dodal, da je bila zanj Zsa Zsa vedno "madžarsko dekle v Ameriki".

Gaborjeva je bila ena zadnjih zvezdnic v zlati dobi Hollywooda. Ljudi je najraje naslavljala z "dah-link", torej "darling" (angl. dragi) s prepoznavnim močnim madžarskim naglasom. Skupaj s sestrama se je pogosto pojavljala v družbi hollywoodske smetane, znana pa je bila tudi po številnih zakonskih zvezah in ločitvah. Poročila se je namreč kar devetkrat, med drugim z britanskim igralcem Georgeem Sandersom in s Conradom Hiltonom, ustanoviteljem hotelskega imperija Hilton. Igrala je v več kot 30 filmih, najbolj znana je po vlogah v filmih Moulin Rouge (1952) in Lili (1953). V sedemdesetih letih je začela zavračati manjše vloge, rekoč: "Resda imam velik karakter, a to še ne pomeni, da želim biti karakterna igralka." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta