Zunanja ministrica Tanja Fajon odhaja v Izrael in Palestino

J.K.
03.05.2024 11:34

Namen obiska je oceniti in raziskati možnosti napredovanja v smeri razrešitve konflikta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon bo v nedeljo, 5. maja, na obisku na Bližnjem vzhodu, kjer se bo sestala z izraelskim predsednikom Izakom Hercogom in zunanjim ministrom Izraelom Kacem ter palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in predsednikom vlade/zunanjim ministrom Mohamedom Mustafo, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve. 

V luči konflikta med Izraelom in Hamasom ter razmer v regiji se bo ministrica Fajon sestala s predstavniki Izraela in Palestine v Izraelu in na Zahodnem bregu. Namen obiska je oceniti in raziskati možnosti napredovanja v smeri razrešitve konflikta, tudi v okviru članstva Republike Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Ministrica Fajon se je v začetku marca s Kacem pogovarjala po telefonu in mu prenesla pričakovanja Slovenije za takojšnje premirje v Gazi, sklenitev dogovora o talcih, opustitev namere za napad na Rafo in zagotovitev humanitarne pomoči ter osnovnih storitev civilistom v enklavi. Po tem so premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte ob robu marčevskega vrha EU sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne. V tem duhu je minil tudi obisk španskega premierja Pedra Sáncheza v Sloveniji sredi aprila.

Zatem je Slovenija v VS ZN glasovala za polnopravno članstvo Palestine v ZN, ki pa so ga ZDA ustavile z vetom. Zaradi glasovanja je izraelsko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez. V odzivu je Tanja Fajon poudarila, da Ljubljana članstva Palestine v ZN ne vidi kot ogrožanja varnosti Izraela, obenem pa Palestina izpolnjuje pogoje za članstvo.

To bo sicer drugi obisk ministrice v Izraelu in Palestini od začetka vojne v Gazi po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. Tam se je že mudila novembra in že takrat dejala, da je edino zagotovilo za varnost Izraela mirovni proces, ki bo vodil k priznanju palestinske države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta