Zunanja ministrica Tanja Fajon pozvala Izrael, naj opustijo ofenzivo na Rafo

STA, J.K.
05.05.2024 11:43

To je že drugi obisk ministrice Fajon v Izraelu in Palestini od začetka vojne v Gazi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes začela svoj drugi obisk Izraela in zasedenega Zahodnega brega od začetka vojne v Gazi. Sestala se bo z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom in zunanjim ministrom Izraelom Kacem, pa tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom ter palestinskim predsednikom vlade in zunanjim ministrom Mohamedom Mustafo.

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve, je Fajon izraelskega kolega Kaca pozvala, naj opustijo načrtovano ofenzivo na Rafo. Pozvala je tudi k nujnemu napredku v mirovnih pogajanjih v Kairu in k izpustitvi talcev. Napovedala je priznanje Palestine: "Priznanje Palestine za Slovenijo ni več vprašanje. Če premirja ne bo, kot tudi ne resnih prizadevanj za trajni mir, se čas priznanja Palestine bliskovito bliža."

Fajon je že januarja na zasedanju zunanjih ministrov članic EU poudarila, da je palestinska država edino jamstvo za varnost Izraelcev. V začetku marca se je s Kacem pogovarjala po telefonu in mu prenesla pričakovanja Slovenije za takojšnje premirje v Gazi, sklenitev dogovora o talcih, opustitev namere za napad na Rafo in zagotovitev humanitarne pomoči ter osnovnih storitev civilistom v Gazi.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so medtem ob robu marčevskega vrha EU sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

Slovenija je zatem v Varnostnem svetu ZN glasovala za polnopravno članstvo Palestine v ZN, ki pa so ga ZDA ustavile z vetom. Zaradi glasovanja je izraelsko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez.

To je že drugi obisk ministrice Fajon v Izraelu in Palestini od začetka vojne v Gazi. Tam se je namreč mudila že novembra, ko je izpostavila, da je edino zagotovilo za varnost Izraela mirovni proces, ki bo vodil k priznanju palestinske države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta