Župan Kijeva omenja evakuacijo prebivalcev: "Ne izključujem najslabšega možnega scenarija"

A.L., STA
28.11.2022 10:05

V primeru slabega scenarija bi bilo dobro, da se vsi, ki lahko, preselijo v hiše v predmestju Kijeva, v kraje z vodo in pečmi, ali pa se preselijo k svojim prijateljem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Župan Kijeva Vitalij Kličko je za eno od ukrajinskih medijskih hiš povedal, da zaradi ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo ni izključena evakuacija prebivalcev mesta. Kot pravi, bi šlo za delno evakuacijo, torej "začasno preselitev v predmestje".

"Pripravljeni moramo biti na različne scenarije, tudi na slabe. V tem primeru ima vsak od nas algoritem ukrepanja, tudi v primeru evakuacije. Ne izključujem najslabšega možnega scenarija," pravi Kličko. 

Poudaril je tudi, da ne načrtujejo preseljevanja prebivalcev prestolnice v druge ukrajinske regije ali tujino. "Vsakega prebivalca Kijeva prosim, naj razmisli o različnih scenarijih in naj bo pripravljen. Po navedbah vojske namerava sovražnik še naprej izvajati zahrbtne napade na infrastrukturo države, da bi Ukrajince ustrahoval s temo in mrazom. Zato vas prosimo, da imate doma zalogo vode in hrane, ki jo lahko pripravite brez elektrike, topla oblačila, napolnjene prenosne računalnike in napajalnike, na telefone naložite zemljevide, za katere ne potrebujete povezave," je dejal.

V primeru slabega scenarija bi bilo dobro, da se vsi, ki lahko, preselijo v hiše v predmestju Kijeva, v kraje z vodo in pečmi, ali pa se preselijo k svojim prijateljem, še svetuje župan mesta. 

Zelenski posvaril pred novimi ruskimi napadi: "Dokler bodo imeli rakete, se žal ne bodo umirili"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo zvečer opozoril, da Rusija načrtuje nove napade na Ukrajino in hkrati obrambne sile in državljane pozval, naj se pripravijo na nov teden obremenitev električnega omrežja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Razumemo, da teroristi načrtujejo nove napade. To vemo z gotovostjo. Dokler bodo imeli rakete, se žal ne bodo umirili," je uvodoma dejal Zelenski in ponovil, da je cilj nedavnih ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, da Ukrajina to zimo preživi v temi in mrazu.

V luči tega je prebivalce pozval, naj bodo v prihodnjih mesecih pripravljeni pomagati ljudem, ki potrebujejo pomoč. "Skupaj bomo lahko preživeli vse," je nadaljeval.

Reuters

Ruske sile so v zadnjih tednih izvedle več napadov na ukrajinsko kritično infrastrukturo, zaradi česar so številna gospodinjstva v državi sedaj brez ogrevanja, elektrike in vode.

V mestu Herson je trenutno na električno omrežje priključenih približno 17 odstotkov gospodinjstev, je v nedeljo dejal guverner regije Jaroslav Januševič. Zaradi nenehnega ruskega obstreljevanja mesta pa so ukrajinske oblasti v soboto začele z evakuacijo tamkajšnjih civilistov.

Obstreljevanje sledi nedavnemu umiku ruske vojske iz tega mesta. Herson je edina regionalna prestolnica, ki jo je Rusom od začetka invazije uspelo zavzeti, in njihov umik od tam velja za enega največjih neuspehov ruskih sil v tej vojni. Ob umiku ruskih sil je mesto z njimi zapustilo tudi več tisoč civilistov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta