13 nasvetov za samozavesten vstop v pomlad

Denis Živčec Denis Živčec
26.03.2023 04:00

Sončni dnevi nekaterim prinesejo tudi nekaj stresa. Oblačil je manj, več se družimo, dolga zima pa je na nas pustila sledi. A z nekaj skrbnosti se lahko hitro vrnemo v dobro formo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pomlad je tako lepa, če nismo preveč obremenjeni s svojo podobo.
Profimedia

Če si želite, da bosta pomlad in poletje bolj vabljiva za vas, je za to, da boste kar se da zadovoljni s svojim videzom, že zdaj čas, da začnete upoštevati nasvete, ki smo vam jih pripravili. Morda boste tako začetek poletja pričakali bolj samozavestni in željni sproščene zabave.

1. Novi in učinkoviti proizvodi za napeto kožo

Majhen trebušček je seksi, medtem ko bolj zaobljen, ki dokazuje, da ste pravi gurman, poleti ni ravno zaželen, posebno ker ga v tankih oblekah in hlačah s spuščenim pasom zelo težko skrijemo. Kratke diete niso prava rešitev, saj se koža na trebuhu, če telesna teža nenehno niha, povesi in je videti nagubana, četudi sloj podkožne maščobe izgine. Pomaga samo redna, vsakodnevna telovadba, ki naj traja od 15 do 20 minut, ter redna nega s posebnimi proizvodi, ki pospešujejo izločanje toksinov in razgradnjo maščobe, hkrati pa je koža po njihovi zaslugi bolj napeta. Rezultate boste hitro opazili tudi po uporabi preparatov, ki vsebujejo morske alge, ginko, izvlečke bršljana in drugih rastlin, ki spodbujajo odvajanje vode.

2. Vse dobro prihaja od znotraj

Program nege in telovadbe dopolnite z naravnimi aktivnimi snovmi v obliki hrane, napitkov in prehranskih dodatkov. Koristni so tudi prehranski dodatki, ki pospešujejo prebavo in metabolizem, ter tisti, ki tako kot denimo čaj iz poprove mete ublažijo občutek lakote. Vaše živilo številka ena je jogurt, obogaten z bakterijami, ki ohranjajo in vzpostavljajo ravnovesje črevesne flore. Tako izboljšujejo prebavo ter izkoriščanje potrebnih in izločanje nepotrebnih snovi, ki nastajajo med prebavnim procesom. Če ste na dieti, dopolnite prehrano z vitamini in balastnimi snovmi.

Jogurt z vlakninami za boljšo prebavo
Profimedia

3. Male, vendar koristne zvijače

Motivirajte sami sebe: vrečaste in široke puloverje pustite v omari ter nosite obleke in hlače, ki poudarjajo postavo. Če trebušček še ni povsem izginil, ga preprosto prekrijte. Po zaslugi spodnjega perila za oblikovanje postave se bodo vaše telesne mere res zmanjšale, toda ne pozabite, da je dolgotrajno zaviranje krvnega obtoka škodljivo. Hlače ali krila s poudarjeno visokim pasom bodo zravnali trebuh in zožili pas. Obleke in tunike z visoko dvignjenim pasom pristajajo skorajda vsakomur, ne glede na obseg pasu. Pomembna je ravna drža, saj je tako trebuh takoj videti bolj raven. Torej hitro glavo gor in ramena nazaj. Svetujemo vam tudi, da poizkusite kopalke za bodoče mamice. Krojene so tako, da odlično skrijejo trebušček.

Dovolj črnine. Svetle barve, zlasti sveže bela, so kraljice pomladi.
Profimedia

4. Raztegovanje hrbta

S to vajo oblikujemo in raztegujemo mišice sprednjega dela telesa: pokleknite in se z nožnimi prsti oprite ob tla, z rokami pa objemite pete, tako da ste s hrbtom nagnjeni nazaj. Medenico narahlo potisnite naprej, dokler ne občutite prijetne napetosti v zgornjem delu telesa. Pri tem glavo spustite nazaj in nekoliko odprite usta. Počasi se vrnite v začetni položaj in vse skupaj ponovite še desetkrat.

5. Dvigovanje popka

Vaje, med katerimi popek vlečemo navznoter in navzgor, ravnajo trebuh, zelo pa so koristne tudi za hrbet. Lezite na trebuh, glavo položite na podlogo. Trebušne mišice stiskajte tako, kakor da bi radi popek povlekli navzgor proti hrbtenici in nato še malo proti glavi. Potem mišice počasi sprostite in vajo ponovite še 20-krat. Vajo lahko izvajate sede ali stoje.

6. Trebušnjaki z iztegnjenimi rokami

To je napredna različica trebušnjakov za ravnejši trebuh: lezite na hrbet, pokrčite noge v kolenih. Roke iztegnite nad glavo, prekrižajte dlani in glavo položite na nadlakti. Napnite trebušne mišice, iztegnite hrbtenico in brez zaleta ali naglega trzanja dvignite ramena. Nato mišice sprostite, vendar ne povsem, in se spustite nazaj na podlogo. Vajo ponovite 30-krat.

7. Masaža trebuha

Z masažo odpravimo globoke napetosti in energetske blokade v trebuhu in sprostimo trebušno steno: udobno lezite in med dlanmi segrejte malo masažnega olja. Položite eno dlan na drugo in s spodnjo intenzivno z valovitimi gibi masirajte ves trebuh, medtem ko z zgornjo pritiskajte toliko, da vam bo prijetno. Nato roki ločite ter se z njima z leve in z desne s hitrimi cikcak gibi sprehodite čez trebuh, pri tem pa z vrhi prstov nežno pritiskajte ob kožo. Maščobne celice sovražijo masažo s ščipanjem, zato na vrhe prstov namažite malo olja, nato pa s hitrimi, kratkimi ščipajočimi gibi paca, kazalca in sredinca sistematično masirajte trebuh, dokler koža na njem ne bo rahlo pordela.

8. Ne stradajte

Posledica preskakovanja obrokov je lahko napihnjenost, kakršno povzročajo tudi gazirane pijače in nekatera živila. Vsak dan imejte tri glavne obroke in dva vmesna obroka. Pri sestavljanju jedilnika ne bodite prestrogi glede kalorij. Namesto da živila izbirate po njihovi kalorični vrednosti, se raje odločajte zanje glede na to, koliko mineralov, vitaminov in vlaknin vsebujejo.

9. Ne pretiravajte

Odvečni sloj podkožnega maščobnega tkiva, še posebno na trebuhu, ne ogroža samo dobrega telesnega videza, marveč tudi zdravje. Hkrati pa so podkožne maščobe nujne za pravilno delovanje vitalnih funkcij organizma.

10. Pomoč v kozmetičnem salonu

Pozanimajte se o tretmajih, ki spodbujajo razgradnjo maščobnih naslag, spodbujajo prekrvitev in izločanje odvečne tekočine in toksinov. Zelo učinkovita metoda je kromoterapija, pri kateri želene učinke dosežejo z barvami. Za odpravljanje podkožnih maščobnih naslag (in celulita) pa priporočajo kombinacijo kromoterapije in metodo stimulacije tkiva, pri kateri z ritmičnimi in pulzirajočimi valovi stimulirajo delovanje limfnih žlez in prekrvitev, povečajo izločanje toksinov, izboljšajo prožnost kože in tonificirajo površino tkiva.

Do bolj čvrste forme vam lahko pomagajo tudi v bližnjem lepotnem salonu. Preverite ponudbo.
Profimedia

11. Ne pozabite na vlaženje

Nikar ne pozabite na nego kože, saj mrzli dnevi, ko je v zraku manj vlage kot sicer (zaradi nizkih temperatur voda namreč počasneje izhlapeva), naredijo vašo kožo bolj suho. Dodatno jo lahko izsuši mrzel veter, ki povzroči slabšo prožnost kože in morebitne luske, srbečico, razdraženost ali razpokanost kože in ustnic. Znano je, da se koža pozimi še bolj guba in tako hitreje stara. Dermatologi priporočajo predvsem zadostno dovajanje vlage koži, kar pomeni, da morate popiti tudi dovolj tekočine, saj ta koristi tako splošnemu počutju kot koži, ki jo vlaži od znotraj. Znano je, da naj bi na dan popili vsaj dva litra tekočine, in sicer vode ali čaja, medtem ko se je gaziranim pijačam in raznim sladkobnim napitkom bolje odpovedati. Tudi skrb za vlažen zrak v prostoru, kjer bivate in delate, naj bo zapoved številka ena. Doma si lahko privoščite vlažilnik zraka. Seveda morate poskrbeti tudi za uravnoteženo prehrano z dovolj vitamini in minerali (sadje in zelenjava), ob vsem tem pa ne pozabite, da koristi dober spanec. Med spanjem se namreč koža čisti in obnavlja, nastaja kolagen in tvorijo se nove celice.

Kakovostna vlažilna krema je ključna za vso družino.
Profimedia

12. Nekateri so za vroče

Mnogi tožijo, da imajo po prhanju suho kožo. Tudi lušči se. Vedeti morate, da lahko predolgo prhanje s toplo vodo koži škoduje. Predolge prhe z vročo vodo iz kože namreč poberejo naravna olja. Zato se nikar ne prhajte več kot deset minut, uporabljajte pa blage izdelke za nego kože, najboljše so kreme, mazila in losjoni, namenjeni občutljivi koži, ki ne vsebujejo alkohola. V skrbi za dobro počutje seveda ne pozabite tudi na ustnice, saj so te še posebej nagnjene k izsuševanju - koža tam nima žlez, ki izločajo olja. Ne ližite ustnic, da bi jih navlažili, raje uporabite balzam.

Narava kliče. Najdite rekreacijo, ki vas zabava in osrečuje.
Profimedia

13. Ven iz zaprtih prostorov

Če se želite dobro počutiti, morate seveda poskrbeti tudi za dobro počutje kože. Ob vsakdanji negi pa seveda ne smete pozabiti na zdravo, uravnoteženo prehrano z dovolj minerali in vitamini, seveda pa tudi na dovolj gibanja. Ker je pomlad že tukaj, se je najbolje posloviti od zaprtih prostorov, v katerih ste moč nabirali čez zimo. Za aktivno življenje poskrbite na prostem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta