Letošnji vrtnarski trendi: Podeželski slog in bogate teksture zasaditev

Matic Sever Matic Sever
05.02.2023 02:00

Rdeča nit ostaja skrb za okolje in vzpostavljanje čim več zelenega, z rastlinami bogatega prostora. Marsikdo si ne more privoščiti hiše z vrtom, zato je zelo pomembno, da kar najbolj izkoristi stanovanje, balkon ali teraso.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okrasni luki so primerni za v vazo.
Pixabay

Vse več je informacij o vrtnarjenju - v knjigah, revijah, časopisih, oddajah in po spletu. Tako nam je na voljo zelo veliko podatkov tudi o izboljšanju ureditve vrtov. Vrtne ureditve se spreminjajo zaradi drugačnega življenjskega sloga pa tudi zaradi stanja v družbi, naše zavesti, okoljske problematike in še marsičesa. Vredno si je prizadevati izboljšati svoj vrt in s tem svoje razpoloženje kot tudi pogled na življenje.

Nekateri vihajo nos nad trendi, češ da gre za marketinško potezo, da bi pokupili čim več, sam pa na te zadeve gledam bolj sproščeno in širše. Trendi naj bodo tu tudi zato, da ozavestimo še kakšen drug vidik vrtnarjenja in pomena zelenih prostorov, saj nas lahko dodatno navdušijo nad izboljšavo zelenih površin in doma, s tem pa dobro vplivamo na svoje življenje. Vzemimo jih torej tudi kot družbeni fenomen, ki nas nagovarja k pozitivnim spremembam. Kaj, če sploh kaj, od trendov bomo uporabili, seveda skrbno presodimo sami.

Kateri so vrtnarski trendi za 2023, je težko izluščiti zelo natančno, saj jih veliki mediji po svetu povzemajo po različnih avtorjih in vplivnežih na tem področju. Rdeča nit usmeritev ostaja skrb za okolje in vzpostavljanje čim več zelenega, z rastlinami bogatega prostora. Tu so še bolj podrobni trendi, ki jih vzemimo kot vzpodbudo in informacijo o tem, kam se usmerja vse več ljubiteljev vrtnarjenja.

Gojenje cvetlic za šopke

Rezanega cvetja ni nujno gojiti v klasičnem smislu, modno je združiti npr. cinije z okrasnim korenjem.
Pixabay

Vse več vrtičkarjev se preizkuša v vzgoji cvetja za šopke. Cvetlice, ki jih je enostavno gojiti doma, kot so sončnice, cinije in kozmeje v različnih barvah, so zanje čudovite.

Z nedavnim porastom priljubljenosti gojenja cvetja - in pripravljenostjo industrije, da izobražuje druge - mnogi vrtnarji eksperimentirajo z gredicami, ki so namenjene za rezano cvetje. Ne le za šopke na domači mizi, ampak tudi za veliko veselja, ko nekoga z njim obdarimo.

Ne glede na to, ali se želite preizkusiti v prodaji rož na lokalni kmečki tržnici, deliti domače šopke s sosedi ali ustvariti lastne osrednje elemente na mizi v svoji jedilnici, je gojenje rezanega cvetja primerno za vsakogar. Tukaj je nekaj nasvetov za lažji začetek:

- Omejite se pri izbiri cvetlic.

- Raje se odločite za tiste z močnimi stebli, ki cvetijo dlje (nekaj namigov:rudbekije, kozmeje, liatrisi, ameriški slamniki, narcise, dalije, okrasni luki, cinije, šlajer, potonike, zajčki).

Nageljčki so le ena od značilnih cvetlic na podeželju.
Pixabay

Podeželski slog

Romantiziranje podeželja je prisotno najbrž tudi zaradi populariziranja zdravega načina življenja, bolj povezanega z naravo. To povezavo je lažje vzpostavljati na podeželju, s pestro zasajenimi vrtovi in mešanimi zasaditvami zelenjadnic, dišavnic, jagodičja, okrasnih rastlin in sadnega drevja pa ustvarjamo tudi za biotsko pestrost ugodnejše razmere. Tako nekaj prispevamo tudi k zmanjševanju negativnega vpliva na naravo.

Pixabay

S slovenskih starih podeželskih vrtov poznamo predvsem potonike, nageljčke, perunike, maslenice, lilije, španski bezeg, skobotovec, hortenzije, vrtnice … Ni pa nujno, da za ta slog izbiramo izključno stare sorte, pravzaprav lahko tudi z nekaterimi drugimi vrstami, ki so k nam prišle v vrtnarsko rabo nedavno, ustvarimo pravo podeželsko vzdušje, prav tako se lažje prilagodimo razmeram na vrtu. Za popestritev gred si lahko omislimo okrasne luke, dolgocvetoče nove sorte krvomočnic, amsonije, ameriške slamnike, vernonije, nekatere okrase trave, gajlardije, lepe očke …

Bogata tekstura zasaditev

Za mnoge izkušene vrtnarje je listje vedno v središču pozornosti. Za druge pa prepoznavanje vsega, kar listje ponuja, odpira povsem nove možnosti. Kaj sploh je tekstura? To je površinska podoba oziroma učinek, ki ga rastlina prispeva predvsem z listi. Ti se od rastline do rastline zelo razlikujejo; teksturno nasprotna pola so na primer filigransko deljeno listje praproti in veliki celorobi enostavni listi hoste. Nasprotje najdemo tudi v velikosti, zanj bi nasproti sivke z majhnimi in ozkimi listi postavili lovorikovec.

Teksturna pestrost je osnova za lep videz zasaditev.
Pixabay

Lahko bi rekli, da brez kontrasta rastlinskih tekstur zasaditev ali vrt kot celota delujeta bledo, nezanimivo. Le dobra teksturna raznolikost, izbor barv, dobro ogrodje in višinska dinamika na vrtu najbolje izkoristijo potencial prostora - vrta.

Izkoristite svetlobo. Ko izbirate rastline za svoj prostor, razmislite, kam pada sončna svetloba in kako jo lahko izkoristite sebi v prid. Listi z mat površino ne odbijajo svetlobe tako kot sijoči in gladki. Zato izbirajte modro, ko se odločate za rastline na različnih območjih vrta.

Prostor naredite bolj zanimiv z različnimi teksturami, saj je kompozicija tako bolj kompleksna. Če med že omenjene sencoljubne hoste z velikimi listi posadite praproti, bo slika takoj bolj zanimiva, tudi če so vse rastline "le" zelene.

Z zelenjem v vertikalo

Marsikdo si ne more privoščiti hiše z vrtom, zato je pomembno, da kar najbolj izkoristi stanovanje, balkon ali teraso. Ker na tleh hitro zmanjka prostora ali pa ga je že v začetku premalo, da bi postavili velika korita z visokimi rastlinami, so vse bolj v uporabi vertikalni sistemi ozelenitev. Kako dosežemo ozelenitev na stenah, ograjah, stebrih in drugje, izberemo sami. Na voljo so preproste plezalne rastline, ki potrebujejo le nekaj opore in naš mali balkon lahko hitro postane prava zelena sobica z razgledom. Potem so tu bolj zapleteni in dražji moduli, paneli za zelene stene, ki vsebujejo prostor za sajenje in imajo že vgrajen zalivalni sistem. Med cenejšimi možnostmi so tudi v zid montirani nosilci za cvetlična korita in lonce, ki jih napolnimo z rastlinami, pazimo pa, da voda od zalivanja ne bo tekla po fasadi.

Le ena od številnih idej, kako ozeleniti vertikalo
Pixabay
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta