A se sploh splača delati?

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
09.06.2019 06:03

Slovenci so zamorci oziroma socialna podpora = plača

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ko smo dobili videokasete, so rekli, da bo odklenkalo radiu (a se spomnite hita Video Killed the Radio Star?). Radiu še danes radi prisluhnemo, VHS-kasete, ko so jim napovedovali nesmrtnost, so šle rakom žvižgat. In tako na radiu poslušam o tem, kako v Sloveniji - kljub gospodarski rasti - podeljujejo več socialnih podpor. V osnovi se računica izide. Več v skupni blagajni, več državne "miloščine". Ampak radio je včasih treba poslušati več kot pet sekund: "V neki naši neimenovani družini sta starša brezposelna in imata štiri otroke. Skupna socialna pomoč znese prek 900 evrov, poravnajo jim stroške za stanovanje v znesku nad 400 evrov, dva srednješolca dobivata štipendijo ..." Kar znese najmanj 1600 evrov. V bistvu je pomoč tej družini še večja: otrok iz socialno šibke družine v šoli ne plačuje malice in kosila in mu končni šolski izlet poravnajo iz šolskega sklada ... Druga slovenska družina, v kateri sta oba starša zaposlena in povprečno dobro zaslužita (2200 evrov neto), se mora skozi mesec prebijati z enakimi sredstvi. S to razliko, da ima prva revna družina, vsa na socialni pomoči, ogromno prostega časa za osebno rast, izobraževanje in rekreativne dejavnosti, v drugi, nič kaj bolj bogati družini, pa starša dihata na škrge, saj vemo, da v kapitalizmu "delam kot zamor'c". Da ne omenjamo kakšne uboge familije z osmimi ali desetimi otroki, ki se na Karitas ali Rdeči križ pripelje v zloščenem mercedesu. Pa bi o tem morali več govoriti.
Iz društva UPornik so ta teden opozorili, da "je v Mariboru na našem seznamu 200 upokojenk, ki prejemajo manj kot 300 evrov pokojnine in niso upravičene niti do varstvenega dodatka, ker niso dopolnile 65 let. Njihovi otroci jim težko pomagajo, ker je socialna struktura v štajerski prestolnici zastrašujoča - ali so ljudje prejemniki socialne denarne pomoči ali pa so zaposleni z minimalno plačo." Med nami so še samski upokojenci in upokojenke, in četudi morda dobivajo nekaj prek 500 evrov pokojnine (za polno delovno dobo), jim za hrano in položnice znese samo s pomočjo trikov. Vsi ti pa od družbe nočejo socialne pomoči. Le človeka dostojno pokojnino si želijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta