Ali poznate pravo lakoto?

Patricija Šenekar
02.06.2019 03:01

Travniška rastlina, ki je v tradicionalni medicini cenjena kot zdravilo za kožne bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Travniška lepotica
Shutterstock

Prava lakota (Galium verum L.) je trajnica, ki raste na sončnih ali polsenčnih, odcednih ilovnatih travnikih. Na členastih steblih ima nežna vretenca igličastih listkov, od 30 centimetrov in vse do enega metra visoka stebelca pa se končujejo s pajčolanastimi "grozdi" drobcenih rumenih in po medu dišečih cvetov, ki pa so kislo-trpkega okusa.
Včasih so jo uporabljali za barvanje tkanin. Z jedkim galunovcem so korenine obarvale blago v koralno rožnato barvo, še danes pa uporabljajo prevretek iz cele rastline kot sirilo in barvilo angleškega sira Double Gloucester.

Rumeno zdravilo
Profimedia

Čaj

Čaj ali tinkturo iz prave lakote uporabljamo predvsem za težave ledvic, mehurja in ob vodenici, pomaga pri katarju želodca, črevesja in mehurja, ledvičnih kamnih in bolečem uriniranju. Odličen je za vse žleze z notranjim izločanjem, pijemo ga za čiščenje jeter, koristi trebušni slinavki in vranici, pri slabokrvnosti, oteklih bezgavkah. Pitje čaja in obkladki na vratu lajšajo težave z golšo, pomaga lahko pri božjasti otrok in živčnih obolenjih. V kitajski medicini jo uporabljajo za bolezni jeter in žolča, zeliščarka Maria Treben jo je priporočala ob težavah z limfnimi žlezami.

Dišavna blazina

Po senu dišečo travnato mešanico naredimo iz prave lakote, medene detelje in dišeče perle. Napolnimo blazino in uporabljajmo kot vzglavnik ob popoldanskem ali nočnem počitku.

Kopel ob nečistoči kože

150 gramov posušene prave lakote prelijemo s tremi litri vode, zavremo in ugasnemo. Po dvajsetih minutah namakanja precedimo in dodamo kopeli.

Macerat iz prave lakote

V steklen kozarec na drobno narežemo svežo lakoto in jo prelijemo z oljčnim oljem ali še bolje s svetlinovim. Po treh tednih precedimo in hranimo v temni steklenici. Uporabimo za ekceme, ob luskavici in drugih težavah s kožo.

Mazilo

100 gramov macerata prave lakote, ki smo ga naredili s svetlinovim, konopljinim in lanenim oljem, segrejemo in dodamo 10 g ekološkega čebeljega voska. Ko se vosek raztopi, tekoče mazilo premešamo in vlijemo v čisto stekleno embalažo. Uporabimo za ekceme, ob luskavici in drugih težavah s kožo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta