Ali psilocibin res dolgoročno lajša depresijo?

Polletna študija je pokazala, da je psilocibin, predvsem izboljšal socialno funkcioniranje bolnikov z depresijo, ne pa tudi njihove sposobnosti za delo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čarobne gobe človeštvo pozna že tisočletja, pa o psilocibinu vseeno še ne vemo vsega.
Profimedia

Psilocibin, psihedelična snov, ki jo najdemo v tako imenovanih čarobnih gobah, je obetavno novo zdravljenje za psihiatrične motnje, še posebej depresijo. Koristni učinki psilocibina na razpoloženje in anksioznost so hitri in izraziti že po enem samem zdravljenju. Majhna študija je celo nakazala, da ti učinki trajajo še leto dni po zdravljenju. A nujno potrebna bi bila primerjava dolgoročnega učinka psilocibina z drugimi zdravili (antidepresivi) ali placebom. V idealnem primeru ne bi smeli vedeti niti udeleženci niti osebje, kdo je prejel katero zdravilo - temu pravimo "dvojno slepa" študija, s katero preprečimo pristranskost. Nedavno je bil povzetek prvega takšnega poskusa objavljen v poročilu. Gre za polletno raziskavo o učinkih psilocibina, ki je bila objavljena leta 2021. (Izvorna študija je sicer trajala šest tednov, vanjo pa je bilo vključenih 59 depresivnih bolnikov. Ena skupina bolnikov je prejemala dva odmerka psilocibina, druga dnevne odmerke escitaloprama, običajno predpisanega antidepresiva. Po šestih tednih so v obeh skupinah opazili zmanjšanje simptomov depresije, brez razlik med skupinama.)

Zdaj so bila objavljena poročila o izidih po šestih mesecih. Simptomi depresije se po tem obdobju med skupinama, ki sta prejemali psilocibin ali escitalopram (učinkovina, ki jo uporabljajo pri zdravljenju depresije in tesnobe), niso razlikovali. So pa pri bolnikih, ki so prejemali psilocibin opazili izboljšanje socialnih veščin in povečan občutek, da ima življenje smisel.

Socialne veščine so ugotavljali s pomočjo vprašalnika, kjer so udeleženci lahko navedli, v kolikšni meri njihovo duševno zdravje vpliva na njihovo sposobnost dela, upravljanja doma, družabnost in ukvarjanje s hobiji. Zdi se, da je psilocibin izboljšal predvsem njihove socialne veščine, ne pa tudi sposobnost za delo. Prav tako je bil občutek smiselnosti življenja merjen z vprašalniki, kjer so udeleženci ocenjevali, v kolikšni meri se strinjajo z izjavami, kot sta "Moje življenje ima jasen namen" in "Zastavil sem si zadovoljive življenjske cilje." Bolniki, ki so bili zdravljeni s psilocibinom, so na ta vprašanja odgovarjali bolj pozitivno kot tisti, ki so prejeli escitalopram.

Znanost hoče več kot zgolj kratkoročne učinke antidepresivov.
Profimedia

Ni dovolj za zaključke

Zelo mikavno bi bilo iz te študije zaključiti, da je psilocibin dolgoročno enako učinkovit kot najpogosteje predpisani antidepresivi. Žal podatki iz te študije ne zadostujejo, da bi lahko potegnili tak sklep. Potrebovali bi veliko večjo skupino udeležencev. Poleg tega je bilo veliko bolnikov (63 odstotkov) v teh šestih mesecih deležnih tudi drugih oblik zdravljenja, kot so psihoterapija, antidepresivi ali uporaba psihedelikov. Zaradi majhnega števila udeležencev in zasnove študije, še posebej ker v okviru nje niso spremljali, kdo je potreboval dodatna zdravljenja, na podlagi njenih rezultatov ne moremo povleči trdnih sklepov o dolgoročnem učinku psilocibina.

Je pa ta študija dober primer naraščajoče težnje, da se ne osredotočamo zgolj na kratkoročne antidepresivne učinke. Številne zgodnje študije o psilocibinu so se osredotočale na prvih nekaj tednov po zdravljenju. Vedno več študij zdaj spremlja bolnike več mesecev ali celo leto po zdravljenju, da bi ugotovili, kakšen je bil dolgoročen učinek zdravila.

Spremljanje učinkovanja psilocibina vsaj 12 tednov, po možnosti pa do enega leta, je ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) izpostavila kot pomemben vidik kliničnih raziskav o učinkovitosti psihedeličnih zdravil. Evropska agencija za zdravila ima podoben pogled. Rezultati dolgoročnih raziskav bodo prav tako ključnega pomena pri ocenjevanju varnosti in stroškovne učinkovitosti psilocibina, saj je treba zdravljenje izvajati v bolnišnici. To je zagotovo dražje kot predpisovanje antidepresivov, ki jih lahko pacienti jedo doma.

(The Conversation)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta