Ameriška mesta so vse bolj nevarna. Vedno več je umorov in streljanja

Zora Štok Zora Štok
30.01.2022 04:35

V nekaterih ameriških mestih so v letu 2021 obravnavali rekorden porast števila umorov. Vzroki so različni, od pandemije do nezadovoljstva posameznih skupin prebivalstva, svoje prispeva tudi dostopnost orožja na vsakem koraku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Večina umorov v ZDA se zgodi s strelnim orožjem.

Profimedia

Leto 2021 si bodo Američani zapomnili tudi po nekaj neslavnih rekordih na področju najhujših zločinov. V kar dvanajstih ameriških mestih so namreč v minulem letu zabeležili rekordno rast števila umorov, v nekaterih so celo presegli neslavne rekorde po skupnem številu. Med takšnimi rekorderji je na primer Philadelphia, mesto z 1,5 milijona prebivalci, s 535 umori v letu 2021, kar je za 35 več kot leta 1990, ki je doslej veljalo za najbolj tragično leto glede umorov v tem mestu. Philadelphia je tako po številu umorov v enem letu prehitela mesta z bistveno večjim številom prebivalcev, New York in Los Angeles sta med njimi.

Po podatkih CNN so v letu 2021 obravnavali več umorov kot leto poprej tudi v Austinu (zvezna država Teksas), Columbusu in Toledu (Ohio), Indianapolisu in Portlandu (Oregon), Memphisu (Tenessee), Lousvillu (Kentucky), Milwaukeeju in Albuquerqeu (New Mexico), Tucsonu (Arizona), Baton Rougu (Louisiana), St. Paulu (Minnesota) in Rochestru (New York). Tudi v Chicagu so lani obravnavali več umorov kot rekordnega leta 1997, kar 797 jih je bilo, kar je nekaj več kot leta 1997. Če k tem umorom dodamo še umore, ki jih ni obravnavala lokalna policija, potem število umorov v Chicagu v letu 2021 presega število 800. Rekord Chicaga glede števila umorov sega sicer v leto 1970, ko so v tretjem največjem mestu v ZDA obravnavali kar 947 umorov.

Philadelphia velja za eno lepših ameriških mest, a neslaven rekord zaradi naraščajočega števila umorov kazi podobo nekoč varnega mesta.

Profimedia

V New Yorku so lani zabeležili 485 umorov, kar je za štiri odstotke več kot leto poprej (468 umorov), v Los Angelesu pa je število umorov v letu 2021 - 397 so jih obravnavali -, za kar 14 odstotkov večje kot leto prej. Neslaven rekord glede umorov si lahko pripiše tudi Washington, glavno mesto ZDA, ki je dolgo veljal za eno bolj varnih ameriških mest. Našteli so namreč 226 umorov, kar je bistveno več kot leto prej, ko jih je policija v ameriški prestolnici obravnavala 198.

Vse več poškodb s strelnim orožjem

Ob tako skrb vzbujajočih podatkih se seveda takoj poraja vprašanje, kje so vzroki za tako skokovit porast umorov v mnogih ameriških mestih. Poznavalci dogajanja menijo, da so glavni razlogi trije: napetost in stres zaradi vsega, kar je povzročila pandemija covida-19, zelo preprost dostop do orožja v ZDA in delno tudi dogajanje v nekaterih mestih po umoru temnopoltega Georgea Floyda maja 2020, ki so ga bili zagrešili belopolti policisti in je sprožil val protestov po vseh ZDA. Ne gre prezreti niti nenehnih spopadov kriminalnih tolp po nekaterih ameriških mestih in nezadovoljstva med pripadniki različnih rasnih manjšin, predvsem zaradi revščine, slabega izobraževalnega sistema, brezposelnosti in stanovanjske stiske.

Sicer pa v ZDA ne raste le število umorov, v številnih mestih beležijo tudi vse več poškodb s strelnim orožjem, ki pa jih žrtve preživijo, in zaseženega orožja. Tako je Michael Moore, prvi mož policije v Los Angelesu, navedel, da je bilo v letu 2021 zaradi streljanja poškodovanih 1459 ljudi, leto prej 1337, ob tem je policija ob rednih kontrolah prometa in racijah lani zasegla 8661 kosov različnega strelnega orožja. Od tega je bilo 1921 kosov neregistriranega, tudi doma predelanega orožja, je ugotovila posebna skupina policistov, katere naloga je predvsem ugotavljanje izvora orožja, s katerim člani kriminalnih združb streljajo po Los Angelesu.

Preprost dostop do orožja je v ZDA eden vzrokov za naraščajoč kriminal.

Profimedia

Kot so nedavno zapisali na ameriškem portalu ABCNews, je Robert Boyce, upokojeni vodja detektivov newyorške policije, porast števila umorov in drugih nasilnih dejanj pripisal tudi zmanjšanju števila policistov in posledično manj aretacijam ljudi, ki jih policija zaloti z orožjem v rokah. Tako je ob slabi statistiki glede zločinov v ZDA v letu 2021 med drugim navedel, da zelo malo tistih, ki ogrožajo varnost ljudi z nošenjem orožja, tudi brez dovoljenja, konča za zapahi. "Privedejo jih in kmalu izpustijo in tako vedno znova," je menil upokojeni policist.

V enem letu ostal brez 70 policistov

Podatki FBI kažejo, da njegove besede niso čisto brez podlage. V letu 2020 so namreč v ZDA aretirali skupno 7,63 milijona osumljencev, kar je za skoraj četrtino manj kot leto prej, ko so aretirali več kot deset milijonov osumljencev (popolnih podatkov za leto 2021 še ni). Manj aretacij je bilo tudi zaradi upokojitve velikega števila policistov v letih 2020 in 2021, pa je po pisanju ABCNews menil Christopher Herman, predavatelj kazenskega prava iz New Yorka. In dodal, da je dodatno težavo povzročila še pandemija, ki je otežila izobraževanje policistov za obravnavo najhujših kaznivih dejanj. Primer, kako oteženo je delo policije zaradi manjšega števila policistov, pa je navedel LeRonne Armstrong iz Oaklanda, vodja tamkajšnje policije. Za omenjeni portal je namreč izjavil, da porast števila umorov pripisuje tudi pomanjkanju policistov, saj je v enem letu ostal brez 70 zaposlenih. "Nič čudnega, da smo v letu 2021 obravnavali več umorov kot leto prej, 127 lani in 102 leta 2020. A smo še vseeno daleč od neslavnega rekorda 175 umorov v letu 1992," je še dejal.

Med žrtvami streljanja so tudi policisti, najnovejši primer je iz New Yorka, kjer sta bila policista ustreljena med posredovanjem zaradi nasilja v družini.

EPA

Glede na to, da veliko najhujših kaznivih dejanj ostaja neraziskanih, posledično pada tudi ugled policije, ugotavljajo poznavalci dogajanja na področju kriminala v ZDA. Zato se nekateri zavzemajo, predvsem nevladne organizacije za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, da bi več denarja namenili za njihove programe. A je malo verjetno, da bi se to lahko zgodilo. Kot tudi ni verjetno, da bodo v ZDA karkoli ukrenili, da bi bilo različno orožje težje dostopno, četudi je na dlani, da prav orožje v rokah neodgovornih posameznikov povzroča veliko nepotrebnih smrti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta