Nerešeni zločin na Rakovi Jelši v Ljubljani: Žrtev streljanja na ranču je sama poklicala policijo

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
26.12.2021 04:50

V teh dneh mineva 25 let od zločina na Rakovi jelši, ko je bil s streli zadet 45-letni Izet Ramčilović. V policijskih dosjejih je primer še zmeraj zabeležen kot nerešen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ramčilovićev ranč Foto: Vojko Zakrajšek/Slovenske novice

Vojko Zakrajšek/Slovenske Novice

Bil je torek, 18. decembra, pred 25 leti. V jutranjih urah so odjeknili streli v predelu Ljubljane, imenovanem Rakova jelša. Na koncu Rakove jelše, kjer je bilo na stotine vrtičkov, je imel takrat 45-letni Izet Ramčilović ranč. Imel je konje in ogrado za ovce. Usodnega jutra se je z avtomobilom po blatni poti peljal proti ranču, da bi nahranil živali, tik pred ciljem pa ga je ustavilo deblo, nastavljeno čez cesto. Znašel se je v zasedi. Ko je stopil iz avta, je uzrl zamaskiranega neznanca, ta pa je vanj uperil pištolo in trikrat sprožil. Vsaj dve krogli naj bi ga bili zadeli, ena v telo, druga v obraz. Po streljanju je neznanec peš zbežal, ranjeni Ramčilović pa je prišel do svoje vrtne hiše in eden od njegovih sodelavcev ga je odpeljal proti Cesti dveh cesarjev, med vožnjo pa je Ramčilović sam po mobilnem telefonu poklical policijo.

Policija je tako o obračunu vse izvedela iz prve roke. Kaj je Ramčilović povedal policistom, ni znano, saj ti zaradi interesa preiskave tega javnosti niso razkrili. Tako še danes ni znano, ali je Ramčilović napadalca prepoznal ali ne. Žrtev so nato oskrbeli v bolnišnici, zdelo se je, da je bila zdravniška pomoč pravočasna. Toda Ramčilović je čez šest dni, 24. decembra 2006, v bolnišnici nepričakovano umrl za posledicami strelskih ran.

Kraj, kjer je Izetu Ramčiloviću pot zaprlo deblo prek ceste. Foto: Vojko Zakrajšek/Slovenske novice

Vojko Zakrajšek/Slovenske Novice

Kot so kasneje poročale Slovenske novice, tudi Ramčilovićevi sorodniki, ki so še istega dne popoldne prišli nahranit njegove živali, o streljanju in motivu za napad niso vedeli nič ali pa o tem niso hoteli govoriti. So pa v en glas zagotavljali, da nikomur ni jasno, zakaj se je neznanec odločil za tako krvav obračun. Dodali so, da je Izet živel mirno, da je podjetnik, ki se ne ukvarja z nečednimi posli. Da ima veliko družino, kar sedem otrok, zadnji se je rodil pred dvema mesecema, so povedali.

Molčal, ker se je želel sam maščevati?

Potem ko je napadeni umrl, so zakrožile nepreverjene informacije, češ da naj bi bil Ramčilović kriminalistom zamolčal ime storilca, čeprav naj bi ga bil prepoznal. Prepričan naj bi bil namreč, da bo ozdravel, zato naj bi bil sklenil, da bo sam poiskal človeka, ki mu je stregel po življenju.

V času, ko je ranjeni umrl, uradno še ni bilo nič znanega o storilcu, niti ni bilo jasno, kakšen motiv ga je vodil, da se je odločil za obračun z orožjem. Slišati je bilo različne govorice o motivih za napad. Nekateri so Ramčilovića ​poznali kot nekdanjega redarja v ljubljanskih lokalih, nekoč naj bi bil imel v najemu lokal, v zadnjih letih pa naj se s tem poslom ne bi več ukvarjal, ampak naj bi imel v lasti manjše gradbeno podjetje.

Do ranča je vodila luknjasta in blatna cesta. Foto: Vojko Zakrajšek/Slovenske novice

Vojko Zakrajšek/Slovenske Novice

Kakšnih štirinajst dni po dogodku na Rakovi jelši pa so se, so navajali v Slovenskih novicah, razširile govorice, da naj bi bila policija že na sledi osumljencu. Takrat je pricurljalo tudi, da naj bi bil Izet Ramčilović redkim znancem pred smrtjo vendarle zaupal nekaj podrobnosti o napadu in opisal potek dogodkov, ki so se zvrstili, potem ko je pred oviro na cesti ustavil avto. Ko je izstopil, naj bi mu bil neznanec nastavil cev pištole na sence, toda Izet, ki je bil pravi orjak in tudi neustrašen, je zamahnil z roko in se ubranil smrtnega strela. Pri tem naj bi bil neznancu z glave zbil masko (nekakšno kapo) in pred seboj uzrl obraz, ki mu ni bil neznan. Povedal naj bi bil tudi, da sta ga v zasedi čakala dva, ne le eden, policija pa naj bi bila na kraju obračuna našla oblačilo enega od njiju, najverjetneje kapo. Kar bi pomenilo, da bi, če policija odkrije osumljenca, njegovo navzočnost na kraju napada lahko dokazala analiza DNK. Toda govoric o tem, da naj bi policija osumljencu dihala za ovratnik, ni potrdil nihče.

Policiji znan, a za tožilstvo premalo dokazov

Policija naj bi bila nekaj let storilcu dihala za ovratnik, vendar naj bi preiskovalcem manjkali dokazi. Pred slabimi petimi leti pa je policija pojasnila: "Preiskavo smo obnovili in dopolnili kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Spet smo opravili več sto pogovorov. Novejša metoda analize DNK se je izkazala. Na prizorišču napada smo našli določene predmete, nosilce DNK-materiala, in pri ponovni analizi smo prišli tudi do DNK osumljenca. Z določenimi ukrepi in zbiranjem obvestil ter tudi s prepoznavo smo ugotovili, kdo je. Lahko povemo le, da sta bila žrtev in storilec povezana v določenih kriminalnih aktivnostih. Čakamo na nadaljnje usmeritve tožilstva." Na vprašanje, kdo je storilec, je sledil kratek odgovor: "Je slovenski državljan in je dosegljiv."

Da so pri ponovni analizi prišli do DNK-vzorca osumljenca, so dejali na policiji. A za tožilstvo to ni bilo dovolj. Foto: Robert Balen

Robert Balen

A tožilstvo je očitno ocenilo, da dokazov ni dovolj. "V navedeni zadevi je storilec dejanja še neznan. Izvedene so bile forenzične preiskave in dodatno zbrana obvestila, vendar zaenkrat še niso privedle k odkritju storilca navedenega dejanja. O vseh ugotovitvah je bilo obveščeno pristojno državno tožilstvo," so nam namreč v teh dneh odgovorili na Policijski upravi Ljubljana.

Tako je zločin, ki je zdaj star že 25 let, v policijskih dosjejih še zmeraj zabeležen kot nerešen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta