Anže Albreht, ustanovitelj Zavoda Reševalni pas: Pripravljaš se na najhujše scenarije, a ko jih doživiš, zanje nisi imun

Asja Lednik
18.10.2020 07:00

Nedavno se je na primorski avtocesti zgodila huda prometna nesreča, v kateri je življenje izgubil otrok. Kmalu po nesreči so na twitter profilu Reševalni pas zapisali, da bi petkov dan najraje izbrisali. "Ostaja bolečina, ostaja jeza, žalost. Jeza zato, ker nihče ne upošteva opozoril o slabih vremenskih razmerah, jeza zato, ker smo imele vse intervencijske enote težave z dostopom na mesto," so poudarili. O tem, zakaj je vzpostavitev reševalnega pasu tako pomembna, kako se ob in po intervencijah počutijo reševalci, in tudi o tem, ali jih slike in prizori nesreč spremljajo še dolgo po dogodku, smo se pogovarjali z Anžetom Albrehtom, ustanoviteljem Zavoda Reševalni pas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Albreht: "Ko so v nesrečah udeleženi otroci, nihče ne more ostati trden ali neprizadet."
Janez Mandeljc

Ob omenjeni nesreči pove, da so že dan prej vsi, ki se kakorkoli ukvarjajo s preventivo v prometu, opozarjali, da bodo vozne razmere spremenjene, da je treba vožnjo prilagoditi, povečati varnostno razdaljo, ročno prižgati luči, voziti pametno in strpno, saj se vremenske razmere lahko spremenijo v trenutku, in da smo vozniki tisti, ki se lahko temu prilagodimo in naredimo vse, da preprečimo trčenja. Kljub temu so se ta dan zgodile tri nesreče na razdalji 500 metrov. "Če bi le eden vozil neprilagojeno glede na razmere, bi se zgodil en trk, ker pa je več voznikov vozilo z neprilagojeno hitrostjo in brez primerne varnostne razdalje, sploh ne moremo govoriti o nesreči, ampak o trčenju, ki ga je povzročil človek."

Dodatna težava ta dan so bili vozniki, ki se niso pravilno razvrstili in vzpostavili reševalnega pasu. "Bilo je mnogo preveč odsekov v zastoju, ki niso omogočili prostora za intervencijska vozila. Na fotografijah se je jasno videlo, kako stojijo vozila na odstavnem, voznem in na prehitevalnem pasu vzporedno, ni bilo prostora niti za pešca, kaj šele za motor ali gasilsko vozilo," razlaga sogovornik.

Izboljšuje se, a počasi

Vendarle pa se premika na bolje. Albreht pravi, da se vedno redkeje dogaja, da se težko prebijejo do mesta nesreče zaradi voznikov, ki ne vzpostavijo reševalnega pasu. "Resnično je Slovenija močno napredovala, ko je govor o vzpostavitvi reševalnega pasu. Leta 2013, ko sem moral med intervencijo kot prostovoljni gasilec teči pred gasilskim tovornjakom in 'na roke' umikati vozila, da smo se lahko prebili na kraj, sem začel raziskovati in iskati odgovore na vprašanje, zakaj se vozniki ne umikajo pravilno."

"Pogosto sploh ne moremo govoriti o nesreči, ampak o trčenju, ki ga je povzročil človek."
Janez Mandeljc
Reševalni pas se mora ob nesreči sprostiti po sredini cestišča.
BOBO

Ena od jasnih razlag je bila, da so agencija za varnost prometa, policija in Dars do takrat promocijo za reševalni pas izvajali na zgolj šestih plakatnih površinah, in še to le tri mesece na leto. "To je absolutno premalo, lahko rečemo nič. Kasneje se je izkazalo, da je tudi zakonsko zadeva slabo urejena, predvsem pa je bila težava v neobveščenosti voznikov. Najlažje je pač zapisati, da mora vsak, ki ima izpit za vožnjo motornega vozila, spremljati spreminjanje zakonodaje in slediti novostim, potem pa iz pisarne mirno opazovati zastoje, skozi katere se reševalci nikakor nismo mogli prebijati," razlaga Anže Albreht.

Treba je bilo nekaj narediti, pravi. "Ljudje še vedno radi prisluhnejo zgodbam s terena, in ker je bila tista nesreča med Logatcem in Uncem razlog za dolge zastoje, je bil idealen čas, da kot gasilec, kot zdravstveni reševalec prosim za upoštevanje pravil. Teh prošenj se je v sedmih letih nabralo precej, v tem času do danes sem predaval, se udeleževal preventivnih dogodkov, na katerih smo prikazovali posnetke voženj intervencijskim ekipam, sodeloval z agencijo za varnost prometa, Darsom in leta 2018 ustanovil Zavod Reševalni pas, ki ima jasno poslanstvo in željo po dodatnem izboljšanju prometne varnosti."

Situacija se počasi izboljšuje, še vedno pa pride do zastojev, ob katerih se zdi, kot da nihče še nikoli ni slišal besede o reševalnem pasu, pravi Anže Albreht.

Odločajo minute, včasih sekunde

Če vozniki ob prometnih nesrečah ne vzpostavijo reševalnega pasu, to za reševalne ekipe pomeni izgubljene sekunde in minute. Kaj to pomeni v praksi? Kako močno se lahko v denimo minuti poslabša stanje človeka, ki čaka, da se reševalna ekipa prebije do njega? Anže Albreht pravi, da je to zelo težko opisati. "Težko je dokazati, da je nekdo umrl na kraju trčenja zaradi dveh minut prepozne pomoči, istočasno pa dokazati, da je ekipa ti dve minuti izgubila ravno med prebijanjem." Doda, da včasih pridejo na kraj dogodka zaradi nevzpostavljenega pasu celo deset, petnajst minut kasneje, kot bi sicer.

"Če oseba potrebuje oživljanje, zanj ena minuta odložene reanimacije pomeni za deset odstotkov manj možnosti za preživetje, pod pogojem - če govorimo o poškodovancih -, da poškodbe seveda niso prehude. Ob krvavitvah, zunanjih ali notranjih, tečejo minute, odločajo sekunde, enako je pri tistih, ki imajo zaporo dihalne poti.

Če gre recimo za zastoj, ki nastane zaradi trčenja brez poškodovanih ljudi, se mora po reševalnem pasu čim prej prebiti tudi vzdrževalna in vlečna služba; če ta izgubi dvajset minut, v končni fazi to pomeni, da bomo v zastoju stali še dodatnih dvajset minut."

Tisti, ki pravi, da ga to ne prizadene, laže

Med vsakodnevnimi intervencijami so reševalci izpostavljeni tudi številnim tragičnim prizorom, ki ostajajo z njimi, tudi ko je reševanje že končano. "Lagal bi, če bi rekel, da dela ne nosimo domov. Ne zdravstveni reševalci, zdravniki, gasilci, operaterji na interventnih številkah ne policisti nismo nič drugega kot ljudje," je jasen sogovornik in poudari, da imajo zunaj poklica svoje življenje. "Imamo prijatelje, družine. To smo z odločitvijo za opravljanje tega dela nekako vzeli v zakup. Hujša ko je intervencija, intenzivneje nam misli uhajajo k situaciji. Dejansko se vso kariero pripravljaš na najhujše scenarije, a ko jih doživiš, nisi imun, morda jih le nekoliko lažje prebrodiš oziroma že vsaj približno veš, kako se spopasti s tem, kakšni so znaki, ki jih moraš biti sposoben prepoznati. Ko gre za dogodke, v katerih so udeleženi otroci, nihče ne more ostati trden ali neprizadet. Ne gre. Tisti, ki pravi, da ga to ne prizadene, laže."

Omogočimo jim dostop do ponesrečencev.
Bobo

Anže Albreht ob tem vsem sporoča, da nesreče v največji meri povzročamo prav sami. "Rad bi, da bi razumeli, da varno cesto tvori prav vsak posameznik, in če se tega ne zavedamo ali ravnamo neodgovorno, morimo otroke, naše bližnje. Včasih smo reševalci tako jezni, da bi koga najraje vzeli s seboj na intervencijo in ga prisilili gledati in dojemati stvari, ki jih doživljajo poškodovanci, posredovalci ..."

Stereotipi ne kažejo realnega stanja

Ceste so mnogokrat prostor, kjer ljudje stresajo slabo voljo in frustracije, že leta se pojavljajo stereotipi, da so ženske slabše voznice, da mladi vozniki pogosteje divjajo, da starejši za volanom vozijo prepočasi. Albreht razlaga, da so najpogostejši povzročitelji nesreč vozniki, ki ne upoštevajo preventivnih opozoril. "Mislim, da stereotipi, ki ste jih izpostavili, zagotovo ne kažejo realnega stanja. Kot družba slabo skrbimo za prometno varnost, čeprav je dejstvo, da se je v zadnjem desetletju res izboljšala, a to je treba pripisati tudi varnejšim vozilom z ogromno asistenčnimi in varnostnimi sistemi."

Drugače je pri številu trčenj, to se ne zmanjšuje, pravi Albreht. "Pa bi se lahko, če bi upoštevali osnove prometne varnosti. Ne pišem o kulturi, sicer je vožnja na prekratki varnostni razdalji resda nekulturna, a predvsem je nevarna. Vozniki smo tisti, ki lahko način vožnje spremenimo v sekundi, ne moremo pričakovati, da bo vzdrževalec v nalivu posušil cesto pred nami in nam pogrnil preprogo. Zmanjšamo hitrost in dodatno povečamo varnostno razdaljo. S tem bi lahko preprečili tudi tragedijo na primorski avtocesti, ki je zarezala v družino, v neko okolje, v vse, ki smo posredovali, v naše bližnje, ki nas morajo objokane tolažiti ..."

Zaključi, da kot družba ne smemo na take dogodke gledati z mislijo, da tako pač je. "Mi smo tisti, ki povzročamo nesreče, in tudi tisti, ki jih lahko preprečimo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.