Avtomobili s turbino ali vsakdo je malo poseben

Artur Švarc
26.11.2023 03:00

Da mora v avtomobilu nekaj tuliti, ne pa ropotati, so sanjali že od začetkov avtomobilske dobe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lotus 56 iz Indy 500, 1968 - avto bi zmagal, če ne bi prav temu sredi dirke odpadlo kolo.
Lotus

V zgodovini je bilo še kar nekaj poskusov avtomobilov s turbino, kot so Fiat Turbina, Rover JET1, Rover BRM, pa Jaguar C-X75, električar s turbinskim generatorjem in EcoJet, koncept s helikopterskim turbinskim motorjem Honeywell LTS101, ki ga poganja biodizel. Pod EcoJet je podpisan General Motors, nastal pa je prav v sodelovanju in na pobudo (koga drugega kot) Jaya Lena. Avto ima dva ločena rezervoarja, v prvem je kerozin, ki zažene motor (in potem na koncu tudi očisti dovode, saj je biodizel nagnjen k pacanju), v drugem pa sojino olje. Temperatura na izpuhu, ki je nameščen na zadku avtomobila, obrnjen proti nebu, je 540 stopinj Celzija, ob polni obremenitvi pa 1000. V osnovi avto žene rafinirano jedilno olje, kar pomeni, da ima vonj po ocvrtem krompirju.

Fiatov koncept iz leta 1954 je hitro pripeljal do spoznanja, da so turbine požrešne in se pregrevajo.
Fiat

Še ena zgodba o turbinah ne sme izostati - Lotus 56, ki ga je poganjala modificirana Prat & Whitneyjeva turbina, s katero je leta 1967 v dirkalniku STP Paxton Turbocar s Kenom Wallisom skoraj dobil 500 milj Indianapolisa, če ne bi tri kroge pred koncem odpovedala polos. Prav tako naslednje leto v treh Lotusih 56 s štirikolesnim pogonom, ki so jih vozili Graham Hill, Joe Leonard in Art Pollard, zaradi tehničnih težav avto s turbino ni videl konca. Leta 1971 je Lotus 56B s turbino nastopil na treh dirkah v Formuli 1, na VN Italije v Monzi je Emerson Fittipaldi osvojil osmo mesto. Lotus 56 je bil pomemben še zaradi nečesa - bil je prvi klinasto oblikovan dirkalnik in je pomenil konec dobe cigarastih oblik. S svojo aerodinamiko je zakoličil temelje za naslednjih deset let in Lotus 72 je v naslednjih letih osvojil tri naslove prvaka v Formuli 1.

Chrysler je pravzaprav nadaljeval delo tam, kjer so se ostali ustavili – Fiat Turbina je bil koncept, narejen leta 1954, in je bil nekaj časa kar zvezda različnih salonov in prireditev. Turbina Fiat 8001 je zmogla 220 kW pri 22 tisoč vrtljajih, končna hitrost turbine je bila 250 km/h, pa tudi njen količnik upora je bil izjemno nizek, le 0,14 (za primerjavo, Tesla Model 3 ima 0,23). Kot vse druge je podobna usoda doletela tudi italijanski prototip – težave s pregrevanjem in visoka poraba so avto poslale v Avtomobilski muzej v Torinu.

Pionirsko delo pa lahko pripišemo Roverju, ki je z JET1 postavil kar nekaj rekordov in leta 1952 presegel 240 km/h. Avto je na ogled v Londonskem muzeju znanosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta