Bogcova rožica vsepovsod in za vse

Borut Cerkvenič
31.01.2021 04:40
Marjetice lajšajo bronhitis in bolečine v prsih, pospešujejo presnovo in celijo rane.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Navadna marjetica (Bellis perennis L.) je iz družine nebinovk, domača imena zanjo so bogcova roža (rožica), gospodičenca, homulica, hrumeljc, iskrca, katarinčica, mezinec, očka, rigelc, tratinščica, zvezdica ... Je zelnata trajnica, visoka od 5 do 15 centimetrov. Vsi lopatičasti ali narobe jajčasti in redko nazobani listi so združeni v pritlično rozeto. Notranji, rumeni, cevasti cvetovi so obdani z belimi jezičastimi cvetovi, vsi pa so združeni v 12 do 13 milimetrov širok košek, ki cvete od marca do novembra. Razširjena je po vsej Sloveniji od nižin do visokogorskega pasu in raste povsod - na travnikih, gozdnih robovih, posekah, parkih, vrtovih in tudi v redkih gozdovih.

Mlade liste marjetice lahko uporabljamo skoraj vse leto, vendar največ spomladi in v zgodnjem poletju - za solate, juhe in prikuhe. Čvrste cvetne popke, namočene v kisu, pa lahko uporabimo kot nadomestek za kapre. Cvetne koške in liste sušimo za čaj.

Cvetne koške in liste nabiramo od marca do avgusta, popke aprila in maja, korenine pa od septembra do novembra.

Za pomladansko solato Foto: Shutterstock
Shutterstock

Rastlina vsebuje saponine, eterično olje, sluzi, smolo, beljakovine, grenčine, čreslovino, jabolčno, vinsko, ocetno in oksalno kislino, maščobno olje, provitamin A in vitamin C.

Marjetice lajšajo bronhitis, bolečine v prsih, pljučne tvore. Čistijo kri, preprečujejo vnetja, pospešuje presnovo in celjenje ran. Čaj iz marjetice deluje poživljajoče, Priporočajo jo pri boleznih jeter, ledvic in mehurja ter pri vnetju želodčne in črevesne sluznice kot tudi pri notranjih krvavitvah.

Opozorilo

Uživanje marjetic se odsvetuje nosečnicam, saj lahko povzročijo škodljive učinke na razvoj ploda. Prav tako se uživanje odsvetuje doječim materam, saj lahko marjetica povzroči zastoj rasti otroka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta