Čas obračuna za Ghosna in Muska

Janez Kovačič Janez Kovačič
27.02.2022 04:35

Carlos Ghosn, nekdanji šef zveze Renault-Nissan-Mitsubishi, je pričakovano zelo kritičen do svojih naslednikov, Elon Musk, prvi človek Tesle, pa se utegne ovenčati z dvomljivo slavo dobrodelnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Carlos Ghosn: Renault je le bleda senca tistega, kar je nekoč bil.
Epa

Svetovna in seveda tudi evropska avtomobilska scena je te tedne v znamenju številk in zelo raznolikih statistik. Prišel je čas obračuna, tistega najpomembnejšega branja pri vsaki avtomobilski hiši. In tako sta bili precej v ozadju dve podrobnosti, tudi malenkosti, ki v tej igri naj ne bi imeli posebne teže oziroma pomena. Morda.

Le Parisien je francoski dnevnik oziroma tabloid, kar utegne zadostovati za domnevo, da se ne osredotoča na tisto, kar se zdi resno in pomembno. Stvar presoje in vsakodnevnega branja. Nedavno so časopis verjetno prebrali tudi v pariškem Boulogne-Billancourtu, prav tam, od koder se počasi seli Renault. Ta francoska avtomobilska hiša, ki je v delni (15-odstotni) lasti francoske države, kar ima pri presoji prihodnjega položaja novomeškega Revoza (ta je v 100-odstotni lasti Renaulta) pomembno težo, se skuša izkopati iz težkega poslovnega oziroma finančnega stanja. Ta je nedvomno tudi posledica škandala oziroma afere, ki jo je zakuhal Carlos Ghosn. Tukaj je nujno pojasnilo.

Nekdanji prvi mož zveze Renault-Nissan-Mitsubishi je razburkal tako rekoč ves avtomobilski svet konec leta 2018, ko so ga po pristanku na tokijskem letališču aretirale japonske oblasti. Leto dni je preživel v hišnem priporu, medtem pa so Japonci spisali dolgo obtožnico in ga obtožili številnih finančnih nepravilnosti oziroma goljufij. O resničnosti oziroma verodostojnosti obtožb so na začetku dvomili tudi v Franciji, kjer je imel Ghosn skoraj zvezdniški status, saj je dolga leta uspešno vodil Renault in z njim zvezo, v kateri pa, to se je izkazalo nekaj kasneje, vsi niso bili zadovoljni. Pod črto obtožb se je nabralo za skoraj 20 milijonov evrov škode predvsem na računa Nissana, deloma tudi Renaulta. Ko se je za Ghosnove posle začela nekaj podrobneje zanimati tudi francoska policija, je prišel na dan sočen seznam zanimivih "prijemov" - od razkošne poroke z drugo ženo v Versaillesu, plačil sestri, ki živi v Braziliji in je "svetovala" Renaultu in zvezi, do megalomanskih vsot za obnovo rezidenc v Libanonu, na Nizozemskem in še in še. Sčasoma je postalo jasno, da ni šlo za zaroto, kot je ves čas preiskave trdil nesporni šef zveze.

Ghosn se je moral na Japonskem podrediti strogim pravilom življenja v hišnem priporu, napovedan je bil sodni proces. Zadnje dni decembra 2019 pa je uprizoril spektakularen pobeg v režiji ameriških Taylorjev, očeta in sina, ki sta zdaj prav tako v japonskem zaporu. Ghosna, ne prav visokega in obilnega, so iz Japonske preko Turčije v rodni Libanon, kjer ima tudi državljanstvo, pretihotapili v zaboju za glasbene instrumente. Še zdaj je tam, japonska roka pravice ne more do njega. In zdaj je La Parisien objavil intervju.

V njem je Carlos Ghosn povedal marsikaj, kar tistim, ki zdaj vodijo Renault in vso zvezo, ne more biti všeč. Francoska tovarna je zgolj bleda senca tistega, kar je nekoč bila, je dejal. Strategija Renaulution, ki jo je lani predstavil Luca de Meo, izvršni direktor Renaulta, je zgolj pet odstotkov vsega. Vse drugo je delo in nato rezultati, je pripovedoval Ghosn. Renault in Nissan sta postala majhna in občutljiva, smešno je, da me zdaj obtožujejo, da sem jaz kriv za vse to. In še - sem Francoz, živel sem v Franciji, z njo sem tesno povezan, tisti dan, ko bo to mogoče, bom šel v Francijo. A seveda ve, da je tudi na Interpolovem seznamu … Ko sem Christiana Steina, ki je pri Renaultu vodja komunikacij, vprašal, ali so prebrali Le Parisien, ni ne zanikal ne potrdil. Pričakovano.

Elon Musk seveda ni Carlos Ghosn, je povsem druga zgodba. Najbogatejši zemljan, pri čemer ni povsem jasno, koliko je "težak", je zadnja leta v središču pozornosti. Ne le zaradi denarja oziroma premoženja, pač pa tudi načrtov, ki niso vedno povezani zgolj z avtomobilsko Teslo. Bolj ali manj izpričani nasprotnik sindikalnega organiziranja, kar se spodobi za vsakega bogataša, je pogosto tarča tistih, ki mu ob vsem drugem očitajo tudi pomanjkanje dobrodelnosti. Med temi je bil tudi nekdanji predsedniški kandidat Bernie Sanders, ki pa mu je Musk na ta očitek odgovoril z vprašanjem: "Oh, si še živ?" Toda te dni je vendarle presenetil s podatkom, na katerega niso reagirale borze oziroma Wall Street, ki je tako ali tako bistveno pripomogel k izjemni borzni vrednosti tako Tesle kot Elona Muska.

Elon Musk: preračunljivi dobrodelnež?
Tovarna

Proti koncu lanskega leta je Musk prodal za 16,4 milijarde dolarjev delnic Tesle - to naj bi bila približno desetina tistega, kar ima -, k čemur so ga pozvali njegovi sledilci na twitterju! Zdaj je postalo jasno, da naj bi približno 5,7 milijarde delnic namenil prav dobrodelni dejavnosti. Upoštevaje dejstvo, da je Musk tudi ustanovitelj dobrodelne Musk Foundation, bi lahko denar poklonil samemu sebi. Tako ali drugače, za zdaj še ni znano, komu bo šel denar, saj je pahljača dobrodelnih organizacij na oni strani Atlantika izjemno pestra oziroma raznolika. So pa številni, ki vedo, kako je z dobrodelnostjo tam čez, opozorili, da gre pri vsem tem verjetno tudi za premišljeno finančno potezo. Musk je že pred časom dejal, da bo moral plačati visok davek, z dobrodelnostjo pa se utegne ta precej zmanjšati. Bi bilo kaj izjemno nenavadnega, če bi to naredil s figo v žepu?!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta