Teslino vijuganje med Zemljo in Marsom. Kje je avto, ki ga je Elon Musk poslal v vesolje?

DR
15.02.2022 16:24

Avtomobil enega najbogatejših Zemljanov se že štiri leta brezciljno vozi po svoji orbiti s hitrostjo skoraj 6000 kilometrov na uro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dolga pot skozi neskončnost
Nasa

Minevajo štiri leta, odkar je Elon Musk v vesolje izstrelil najzmogljivejšo operativno raketo na svetu Falcon Heavy. Izstrelitev je bila na Floridi, edini tovor, ki ga je nosila raketa podjetja SpaceX, pa je bil električni osebni avtomobil Tesla Roadster, ki po štirih letih še vedno brezciljno kroži po vesolju. Višnjevo rdeč športni avtomobil, v katerem je na voznikovem sedežu v astronavta oblečena lutka z vzdevkom Starman, na svoji orbiti okrog Sonca občasno zanese tako daleč, da zaide v Marsovo orbito, včasih pa je zelo blizu Zemljine. A avto ni na znanstvenem potovanju, njegova izstrelitev je bila le testna. Pri podjetju SpaceX so namreč potrebovali lažni tovor. Ker je Musk po njegovih besedah želel storiti najbolj neumno stvar, ki si jo lahko zamislimo, je za obtežitev rakete izbral kar svoj prestižni avtomobil, takrat vreden okoli 200 tisoč evrov.

V zadnjih dneh je bil roadster približno 376 milijonov kilometrov oddaljen od Zemlje in približno 321 milijonov kilometrov od Marsa. Zdaj se od Zemlje oddaljuje s hitrostjo 5634 kilometrov na uro oziroma 1,57 kilometra na sekundo. Kje v vesolju je roadster, je mogoče kadarkoli preveriti na spletni strani whereisroadster.com, ki s pomočjo Nasinih podatkov beleži njegovo lokacijo. Jonathan McDowell, astronom iz centra za astrofiziko Smithsonian na Univerzi Harvard, je za portal CNN Business povedal, da je po njegovem mnenju roadster najverjetneje še vedno v enem kosu, vendar so ga med potovanjem po vesolju zelo verjetno poškodovali meteoriti.

Roadster pred izstrelitvijo v vesolje
Reuters

V zadnjih štirih letih je Muskov avtomobil v vesolju prevozil okrog tri milijarde kilometrov in pri tem približno 2,6-krat obkrožil Sonce, njegova pot pa poteka večinoma skozi pust, prazen vakuum. Avtomobil se občasno precej približa tudi drugim objektom v vesolju - leta 2020 se je tako prvič približal Marsu na razdalji osem milijonov kilometrov, kar je 20-kratna razdalja med Zemljo in Luno. Po podatkih ameriške vesoljske agencija Nasa pa se roadster najverjetneje ne bo približal drugim planetom do leta 2035, ko bo znova v bližini Marsa. Nato bo leta 2047 in 2050 za le nekaj milijonov kilometrov zgrešil Zemljo. Verjetnost, da bi v naslednjih 15 milijonih let trčil vanjo, pa je po izračunih, objavljenih v akademskem članku Aerospace, približno 22-odstotna, da bi trčil v Venero ali Sonce, pa le 12-odstotna. Soavtor članka in profesor astrofizike na Univerzi v Torontu Hanno Rein je za medije povedal, da so možnosti trka tako majhne, da je vsaka skrb odveč – predmeti iz vesolja namreč večinoma zgorijo že pri vstopu v atmosfero in redko trčijo v naseljena območja na Zemlji.

A ker so potovanja po vesolju zelo zapletena in nepredvidljiva, je težko natančno napovedati, katero pot bo tesla ubral. Rein je dejal, da se znanstveniki zanj ne zanimajo preveč, saj podatki o njegovi poti z znanstvenega vidika niso ravno relevantni. Nazadnje so ga opazovali leta 2018, približno mesec po izstrelitvi. Usoda rdečega avtomobila, ki se prosto premika po vesolju, tako ne bo znana še več milijonov let. Toda Musk je ob njegovi izstrelitvi leta 2018 govoril o svoji želji, da se bodo ljudje v prihodnosti naselili na drugih planetih v našem sončnem sistemu in da bodo lahko njegovi potomci avtomobil postavili v muzej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta