Čez hribe od Maribora do Jadrana

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
18.08.2019 03:56

Mineva 120 let od rojstva Ivana Šumljaka, pobudnika priljubljene slovenske planinske transverzale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trasa Slovenske planinske poti
Zdenka Mihelič/PZS

Slovenci se tudi letos nismo izneverili tradicionalnemu načinu preživljanja poletja - julija na morje, avgusta v hribe. Največ obiska je na vrhovih in kočah ob priljubljeni slovenski planinski transverzali, kot planinci še vedno imenujejo vezno pot, odprto leta 1953, ki so jo leta 1991 preimenovali v Slovensko planinsko pot (SPP).

Prijatelj, hodi počasi

Slovensko planinsko pot je doslej uspešno prehodilo že več kot 10.000 planincev. Vsaj toliko je Planinska zveza Slovenije (PZS) podelila častnih znakov za prehojeno pot tistim, ki so predložili z vsemi žigi izpolnjen Dnevnik s Slovenske planinske poti. Gotovo pa je bilo vseh, ki so jo prehodili v celoti, še precej več, saj številni ne zbirajo žigov v dokaz prehojene poti.
Tudi snovalec poti Ivan Šumljak je že ob njenem nastanku opozoril, da ni namenjena zgolj zbiranju žigov. "Prijatelj, hodi počasi! Transverzalo res lahko opraviš v enem mesecu, a hodi rajši pet let. Potem boš imel več od nje, mnogo mnogo več. Častni znak te bo že počakal!"

Knafelčeva markacija z dodano številko 1 nas vodi po Slovenski planinski poti.
PZS
Spomenik Ivanu Šumljaku pred Mariborsko kočo na Pohorju

Še zadnji dan nad tisoč metri

Kot pišejo Gorazd Gorišek, Mojca Stritar Kučuk in Andraž Poljanec, avtorji novega tridelnega vodnika po SPP, poti ne smemo vzeti tako zlahka, kot je sprva slišati. Že res, da se pri prečenju Pohorja komaj dobro ogrejemo, a šesti dan že zremo na visokogorsko Raduho. Nekaj dni kasneje moramo premagati številne zahtevne in zelo zahtevne odseke na poti proti Ojstrici, Planjavi, Skuti, Jezerski Kočni in Storžiču. Tudi ko prestopimo na pobočja Karavank, se ne smemo kar vdati njihovi lepoti. Travnate strmine skrivajo svoje pasti, a nam ob kančku gorniške previdnosti vendarle razkrivajo predvsem lepote gorskih livad in širne razglede na Ljubljansko in Celovško kotlino ter Zgornjesavsko dolino. Vseskozi pa zremo tudi v mogočne Julijce, kjer nas čakajo najzahtevnejši vzponi na našem planinskem popotovanju - Triglav, Razor, Prisojnik, Jalovec so vrhovi, ki si zaslužijo naše spoštovanje. Vse poti, ki vodijo nanje, so zelo zahtevne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta