Da bo Maribor sočutno mesto

NR
26.05.2019 04:59

Prihodnji četrtek, 30. maja, se bo začela velika tridnevna humanitarna akcija zbiranja sredstev za pomemben cilj - postavitev temeljev za mariborsko hišo hospica. Ker je nemogoče samo beseda, pravijo organizatorji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Slovenski hospic razbija mit o smrti, kot o nečem groznem, že četrt stoletja. Ker tisto, kar je naravno, ne sme biti grozno. Naravno je umreti, mirno, brez obžalovanja, spokojno. A Maribor še nima svoje hiše hospica, jo pa nujno potrebuje, da bi bilo delo prostovoljcev, ki skrbijo za oskrbo hudo bolnih v zaključni fazi bolezni, in njihovih svojcev še učinkovitejše.

Hvalnica življenju in opomnik minljivosti

"Smrt je naravna in naravi se ne da ubežati. Samo sodbe te ne sme biti strah. Sodbe drugih. Lastne te tako ali tako ni. Zato razmislimo, koliko časa ali denarja smo pripravljeni nameniti za hospic v Mariboru, ter na humanitarnem dogodku Nemogoče je samo beseda, od 30. maja do 1. junija, razbijmo mite o smrti in umiranju. Želimo si namreč, da v Mariboru počasi dobimo hišo hospica ali sprva vsaj sobo, ki bi bila priključena kakšnemu domu za ostarele. Ker pa hitrega premika najbrž ne bo mogoče narediti, se bomo v prvi fazi projekta na različne načine spopadali s tabuji o smrti in minevanju, kar je še posebno pomembno v času, ko le lepota, mladost in neobremenjenost z minljivostjo nekaj štejejo. Vendar bomo šele takrat, ko se bomo te minljivosti resnično zavedali, trenutka tukaj in zdaj, lahko polno zaživeli," razmišljata idejna pobudnika humanitarnega podviga in gonilni sili športnega društva Non plus ultra Urška in Robert Kereži.

Za vsakogar nekaj

Da pa se ne bi še en velik cilj zataknil pri financah in obtičal zgolj pri lepih besedah, se zavedata, da potrebujeta veliko pomoči. Zato sta s petimi soorganizatorji pripravila tridnevno druženje z bogatim programom. Začelo se bo 30. maja zvečer s koncertom Uroša Perića in nadaljevalo 31. maja ob 20. uri v minoritskem samostanu, ko bo nastopil Terrafolk violin duo. V soboto, 1. junija, se bo pestro druženje začelo že med 8. in 9. uro ob paviljonu mariborskega Mestnega parka, od koder bodo tekači in pohodniki krenili na dobrodelni trail tek in pohod na Piramido, najmlajši in seniorji pa se bodo lahko razgibali pod strokovnim vodstvom ter se družili z množico prostovoljcev. V paviljon ste vabljeni še na brezplačne glasbene užitke hiphoperja Boštjana Nipiča - Nipkeja, Roka Vilčnika - Rokgreja & Taje ter Marka Groblerja. Ker bo rdeča nit tridnevnega dogajanja dobrodelnost, se bodo ves čas dogajanja zbirali prostovoljni prispevki.
Pozno popoldan se bo dogajanje selilo še v Lutkovno gledališče Maribor, kjer bo ob 17. uri lutkovna predstava Sanje o zvezdi, ob 18. uri pa začetek okrogle mize Hospickafeja. Slavnostni zaključek projekta Nemogoče je samo beseda bo ob 20. uri v preddverju lutkovnega gledališča, ko bo znano, koliko denarja za humanitarne namene so zbrali udeleženci tridnevnega druženja. Sobotna dogodka bo moderiral nekdanji televizijski in radijski voditelj Boštjan Klun.
Tako pestro bo te tri dni v Mariboru, da si je treba program večkrat prebrati, kar najlažje storite na njihovi spletni strani. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta