Da bo novoletna smrečica postala vrtna smreka

Matic Sever Matic Sever
02.01.2022 04:35

Srebrna smreka bo uspevala na vseh rodovitnih tleh, ki zadržujejo vlago in so tudi odcedna ter voda na njih ne zastaja. Če pa jo želite gojiti v loncu še naprej, posujte na dnu lonca debelo plast drenažnega materiala, uporabite pa tudi kakovosten substrat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pritlikava srebrna smreka Foto: Izidor Golob

Izidor Golob

Zdaj ko naše domove krasijo takšne in drugačne smrečice in jelke, morda še ne razmišljamo o vrtu, a še posebno tisti, ki imate žive rastline v loncih, se boste kaj kmalu začeli spraševati, ali bi morda jelko oziroma smrečico posadili na vrtu. Med bolj privlačnimi so srebrne smreke, njihove veje pogosto najdemo tudi v venčkih in drugih prazničnih dekoracijah.

Srebrne smreke imajo pri nas že kar dolgo zgodovino. Pred desetletji so bile pravi hit in zasajene so bile na vsakem drugem vrtu, potem se je povpraševanje po njih malce umirilo, danes pa se spet nekoliko več povprašuje po tej posebni smreki, ki ji strokovno rečemo Picea pungens in je privlačen zimzeleni iglavec, idealen za dodajanje strukture vrtu.

Pred desetletji so bile pravi hit naših vrtov. Foto: Pexels

Pexels

Štrleče iglice so prekrite s sivkastim voskom, ki daje drevesu značilno modro zeleno barvo. Cilindrični storži so zeleni, med zorenjem postanejo bledo rjavi. Vrste vodoravnih vej tvorijo stožčasto obliko, ki postane bolj stebrasta, ko drevo raste.

Ponekod je poznana tudi pod imenom koloradska smreka, saj izvira iz Skalnega gorovja v ZDA. Je počasi rastoče drevo, vendar lahko sčasoma doseže tudi višino dvanajst metrov. Na voljo so manjše sorte - mnoge imajo osupljivo srebrno modro listje.

Štrleče iglice so prekrite s sivkastim voskom. Foto: Pexels

Pexels

Kako jo gojimo

Prav pri izbiri primerne sorte se skriva najboljša rešitev za naš vrt. Če imamo torej manjši vrt, izberimo nižjo sorto, marsikdo pa ne ve, da se da tudi običajna srebrna smreka po obodu nekoliko in predvsem z dobrim občutkom obrezati tako, da leta in leta ostane čudovite goste rasti in dalj časa nižja, kot bi zrasla sicer.

Srebrna smreka bo uspevala na vseh rodovitnih tleh, ki zadržujejo vlago in so odcedna. Zadovoljna bo z nevtralnim do kislim pH. Raste na sončnem mestu in načeloma ne potrebuje obrezovanja. Spomladi jo pognojite z uravnoteženim gnojilom, da spodbudite zdravo rast.

Odporne so proti suši. Foto: Pexels

Pexels

Zlasti dobro je videti zasajena z drugimi kontrastnimi iglavci, po možnosti temnimi, s spomladanskimi resami in drugimi rastlinami, ki so pozimi atraktivne, lahko tudi z barvitim lubjem. Modra smreka je, ko je enkrat dobro vraščena, odporna proti suši in je primerna za izpostavljena ali vetrovna mesta.

Kako jo posadimo

To smreko boste morda našli kot drevo z golimi koreninami (ki ga boste morali posaditi, ko drevo miruje, med novembrom in marcem), pogosteje pa kot drevo v loncu, ki ga lahko posadite kadar koli v letu.

Če ste srebrno smreko kupili vzgojeno v loncu kot božično drevo in jo nameravate posaditi na prosto, ne pozabite, da bo iz ogrevanega doma prešla na zunanje hladne temperature. Postopoma jo aklimatizirajte tako, da nekaj dni stoji na hladnem mestu, na primer v verandi ali hladnem rastlinjaku.

Iz malega zraste veliko. Foto: Pexels

Pexels

Sadiko pred sajenjem postavite v vodo in jo tako res dobro namočite. Izkopljite sadilno jamo, širšo od lonca, v katerem je vaše drevo posajeno, jama pa naj bo enake globine, kot je globina lonca. Če je koreninska gruda močno preraščena, jo nekoliko razrahljajte. Drevo postavite v sadilno luknjo in preverite, ali je vrh koreninske grude poravnan s površino tal. Okoli koreninske grude nasujte prej izkopano zemljo, nato pa jo s peto dobro potlačite vse naokoli. Seveda je treba posajeno smreko temeljito zaliti, lahko pa jo čisto na koncu še obsujete s plastjo lubja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta