Dalmacijada za Perpetuum Jazzile: Poklonili so se tudi Oliverju Dragojeviću

Saša Britovšek Saša Britovšek
16.07.2023 04:00

Z glasbenimi sladkorčki radi presenetijo lokalno občinstvo. V Dalmaciji so v repertoar vključili skladbo Umirem 100x dnevno Tonija Cetinskega in Dragojevićevi Galeb i ja ter Dobar dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Perpetuum Jazzile na Hvaru pod dalmatinskim nočnim nebom
Đani Ivančević

Slovenski vokalni orkester, ki mu lahko rečemo kar ansambel štiridesetih glasov (včasih tudi več), bo letošnjo jesen praznoval štirideset let od svojih začetkov. Tisti, ki so jih že poslušali, vedo, da gre za nepozaben spektakel brez glasbenih instrumentov, ki presega vsakršno do zdaj slišano zborovsko petje. Svojo edinstvenost so v začetku leta predstavili na italijanski turneji, aprila pa na unikatni balkanski turneji, ko so obiskali Skopje, Beograd, Zenico, Sarajevo, Novi Sad, Zagreb, poletje pa so začeli s tremi koncerti v Dalmaciji. Osvojili so Makarsko, Hvar in Split.

Na starodavnih kamnitih prizoriščih

"V Dalmacijo smo se odpravili polni pričakovanj in z nekaj vprašaji, saj do zdaj tam še nismo nastopali. Publika v Dalmaciji nas ni poznala - in mi ne njih. Doživetje, ki je za nami, pa je preseglo vsa naša pričakovanja. Nastopili smo na poletnih odprtih prizoriščih, ki so nas s svojo kulturno dediščino preprosto očarala, v glavnem so bili to starodavni kulturni spomeniki, kot so amfiteatri," navdušeno pripoveduje Tomaž Čör, da jih je Dalmacija sprejela z vso svojo toplino. Koncerti so bili polno obiskani, prišli pa so tako domačini, tuji turisti in seveda Slovenci, ki so dopustovali v bližini. Na Hvaru jim je organizator celo zaupal, da ne pomni, kdaj se je na koncertu zbralo toliko ljudi.

Da je publika res zadovoljna, se Perpetuum Jazzile vedno znova potrudijo in nastop "prilagodijo" občinstvu. "V takšnih primerih pripravimo čim bolj mednarodni repertoar, na Hrvaškem so to hiti, ki jih tam dobro poznajo. Tako smo v izbor vključili na primer skladbe Umirem 100x dnevno Tonija Cetinskega, Galeb i ja in Dobar dan Olivera Dragojevića. Odziv je bil fantastičen, to so sladkorčki, s katerimi radi presenetimo publiko, kar smo storili tudi na destinacijah naše balkanske turneje pred časom. Sicer pa je bila publika navdušena tudi zato, ker nas večina prej ni poznala in so imeli v mislih drugačno zborovsko petje in ne tega, s čimer se mi predstavimo." Čör pravi, da publika v Dalmaciji resnično ni skoparila s pohvalami, kar jih je dodatno napolnilo s pozitivno energijo.

V Splitu jih je obiskal bivši nogometni napadalec Hajduka Frane Bučan in jim povedal, da je njihov velik občudovalec.
Arhiv Zbora

Poklon Oliverju Dragojeviću

Ko so pevci s trajektom potovali s Hvara proti Splitu, so si čas krajšali tudi s petjem, iz česar pa se je razvil pravi internetni hit, ki je skorajda obkrožil svet. Kaj se je dogajalo?

"Ker nismo vedeli, kakšno bo zanimanje za naš koncert v Solinu pri Splitu, smo, malo za šalo in malo zares, na trajektu sedli skupaj in zapeli. Izbrali smo Dragojevićevo čudovito pesem Galeb i ja. Sam sem izvedbo posnel in objavil na družbenih omrežjih. Morda pa bo koga takšna najava prepričala, da se oglasi na koncertu ... Ko smo čez nekaj ur videli, da si je posnetek ogledalo že pol milijona ljudi, da je zbral 30 tisoč všečkov in 750 komentarjev, smo bili šokirani. Čeprav je glasnost trajekta nekoliko motila izvedbo in ni bilo mogoče dobro slišati besedila, je bilo navdušenje nepopisno. Nekateri, ki so videli posnetek, so celo mislili, da smo imeli nastop na trajektu. Res zabavno," pripoveduje Tomaž in doda, da je celotna dalmatinska izkušnja odlično vplivala tudi na vzdušje in povezanost v zasedbi. Člani so se imeli priložnost družiti in zabavati, kar jih je še bolj povezalo.

"Koncert na Hvaru je obiskal nekdanji smučarski skakalec Franci Petek, stric našega basista Jožeta, v Solinu pa nas je poslušal bivši nogometni napadalec Hajduka Frane Bučan, ki nam je povedal, da je naš velik občudovalec," se je prijetnih presenečenj spomnil Tomaž, ki je že 22 let član orkestra, poje 2. tenor, prevzel pa je tudi skrb za PR na družbenih omrežjih. Spomnil se je tudi, kako jih v Skopju ni mogel prehvaliti legendarni virtuoz na kitari Vlatko Stefanovski. Tam so domačo publiko razveselili s svojo izvedbo skladbe Tošeta Proeskega Jedina, medtem ko so v Novem Sadu in Beogradu koncert začinili z Molitvo Marije Šerifović, s Pukni zoro Magnifica in z nekaj Balaševićevimi hiti.

Sredi avgusta bodo Perpetuum Jazzile gostovali v Varaždinu, na tamkajšnjem Špancirfestu, kjer so menda vedno odlično sprejeti. Potem pa jih po zasluženih počitnicah čakajo intenzivne priprave na veliko praznovanje 40-letnice, ki jo bodo obeležili s kar tremi koncerti v Cankarjevem domu konec oktobra. Da bo z njimi praznovalo tudi zvesto občinstvo, priča podatek, da sta dva koncerta že razprodana. Obljubljajo namreč spektakel, s katerim bodo v prihodnosti "objadrali" svet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta