Desa Muck: Kakšna sreča, da jo imamo

Saša Britovšek Saša Britovšek
18.06.2023 03:30

Med branjem knjig Dese Muck imaš občutek, da zgodbe stresa iz rokava. A velikokrat je letošnja dobitnica Levstikove nagrade za življenjsko delo že morala pojasniti, da je pisanje garanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Desa Muck ob podelitvi Levstikove nagrade za življenjsko delo
Mladinska Knjiga

Desa Muck je literarna umetnica, čeprav jo danes, že dolga leta po tem, ko je televizijsko delo obesila na klin, mnogi še vedno povezujejo prav s televizijo. Tisti, ki imajo radi gledališče, tudi z dobro komedijo in predstavami za mladino ter jo poznajo tudi kot avtorico gledaliških iger. Medtem pa filmski poznavalci vedo, da je nagrajena tudi kot igralka, saj ima vesno za najboljšo stransko vlogo v filmu. Počela je še veliko drugega, ob tem pa kalila svoj čut za opazovanje, pripovedovanje, empatijo in pisanje. V devetdesetih je začela pisati, in to blazno resno. Mladinski romani so se nizali drug za drugim in ustvarjali priljubljene zbirke in uspešnice. Napisala je že več kot 60 literarnih del za otroke, mladino in odrasle.

"Pisateljica Desa Muck je ena izmed najbolj samosvojih sodobnih ustvarjalk za otroke in mladino pri nas. Je iskrena in sproščena pripovedovalka, ki v svojih zgodbah kaže ljubezen do najmlajših, nemočnih, drugačnih, do živali … Na humoren in luciden način odslikava vsakdanje življenje in nam neprisiljeno pokaže, kaj je prav in kaj ne … Nič človeškega in tudi živalskega ji ni tuje. V svojih zgodbah zna biti ostra in neprizanesljiva, pa tudi pogumna. Loteva se aktualnih in včasih še vedno tabuiziranih tem - družinskih odnosov, odnosa do živali, spolnosti, drog, samospoznavanja, osamljenosti, prijateljstva in ljubezni, hlastanja po uspehu in moči, samopodobe, strahu, veselja in žalosti." Tako o njenih delih razmišlja Irena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi, kjer so Muckovi pred kratkim podelili Levstikovo nagrado za življenjsko delo.

Plošča na slovenskem pločniku slavnih literatov
Mladisnka Knjiga

Ob prejemu nagrade je Desa Muck o svojem ustvarjanju povedala, da je to njen poklic in od tega živi, zato se tudi tako velike količine njenih besedil "povsod po svetu valjajo". Kot je še povedala, večinoma piše o temah, ki jo osebno zanimajo in za katere misli, "da če bi jih obdelala, da bi verjetno tudi drugim koristilo, če bi jih prebrali". In šaljivo dodala: "Imam močno željo po sporočanju in zgleda, da imam neko pedagoško čakro, ki se jo trudim zatreti, ampak mi vsake toliko časa ven useka."

S čim začini svoja dela, da se prikupi (bolj in manj) mladim bralcem, odraslim in pravzaprav vsem, ki se sprehodijo med stranmi njenih knjig? Odločilna sestavina bi lahko bil humor, morda rahločutnost, a pod črto je njeno pisanje vrhunsko v preprostosti. Slovenski osnovnošolci so v akciji splošnih in šolskih knjižnic Moja najljubša knjiga pet let zapored za zmagovalko izbrali njeno Anico. To je zbirka odličnih zgodb o osemletnici, za katere je že leta 2005 prejela Levstikovo nagrado.

Med branjem knjig Dese Muck imaš občutek, da zgodbe stresa z roka. A velikokrat je že m​orala pojasniti, da je pisanje garanje, da je mučenje, če si moraš iz dneva v dan izmišljevati nove in nove zgodbe. Da jo preganjajo in spravljajo v obup roki, včasih celo trema. A njen neusahljiv humor vse to spretno prikrije.

Urednica Matko-Lukan meni, da je sproščen in duhovit način pisanja Dese Muck o najpomembnejših življenjskih rečeh pravzaprav umetnost. In njena najboljša dela se zato postavljajo ob bok klasikam, kot sta Levstikov Martin Krpan in Butalci Frana Milčinskega. "Kakšna sreča, da jo imamo. Njeno pisanje je vrhunsko v preprostosti in razumljivosti, polno humorja, rahločutnosti in človečnosti."

Alenka Kepic Mohar, glavna urednica pri Mladinski knjigi in Desa Muck.
Meadispeed.net

Ravnokar je izšla slikanica Pavlina ga pihne, ki je prva knjiga v seriji Pavlina, ki jo ustvarjata (spet) skupaj s sijajno ilustratorko Ano Košir. "Kratke pripovedi o navihani deklici Pavlini bodo otroci zagotovo vzljubili. Nekatere so realistične, druge čisto fantazijske. Pavlina, tako kot vsi otroci, zlahka prestopa iz resničnega sveta v pravljičnega. Je prijazna in ustvarjalna, včasih naredi kaj čisto po svoje. To so odlične zgodbe za večerne ritualne, za pogovor doma, v vrtcu in šoli pa tudi za prve bralne korake," urednica predstavi novo zbirko Muckove.

Zdaj je Desa Muck v svojo zbirko literarnih priznanj in nagrad dodala še Levstikovo nagrado za življenjsko delo za izvirno leposlovje. Levstikovo nagrado za življenjsko delo za izvirne knjižne ilustracije je prejela akademska slikarka Kamila Volčanšek. Obe sta ob denarni nagradi štiri tisoč evrov dobili tudi simbolično obeležje s talno ploščo z imenom na slovenskem "pločniku slavnih" pod arkadami pred ljubljansko knjigarno Konzorcij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta