Drevo, pod katerim se ne sedi

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
09.12.2018 02:36

Za plodove murve je v starih časih veljalo, da so sladkor revežev, danes pa vemo, da so superživilo. Murva ima tudi svojo legendo, ki jo je zapisal Ovid v Metamorfozah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Andreja Urbanek Krajnc: "Zasadili smo mlade sadike starih lokalnih dreves iz različnih regij Slovenije in Madžarske."
Igor Napast

Nekoč (in pravzaprav vse do nedavnega) je sredi našega zaselka rasla mogočna murva. Priročno je stala sredi poti, ki je nas, otroke, vodila od prodnatih bregov Drave, kjer smo se vse poletje kopali, do naših domov. In prijazna soseda Cila je zmeraj pokimala: "Kar naberite si jih." Sladkim, skoraj črnim plodovom murve smo rekli bomporji, še ena od neštetih nemških popačenk očitno. To so bili vsakdanji "bonboni", za razliko od redkejših "505 s črto" ali "bilo kuda ki-ki svuda".
Doma nikoli niso radi videli, da otroci gostujemo pri sosedih, a žal se pohodov na murvo ni dalo skriti. Izdajali so nas vijolično modro obarvani natikači ali podplati. In če si dobil dobil murvin sok na majico, je bil samo en način, kako ga odstraniti: s škarjami. Zato je od nekdaj veljalo, da murva res daje široko in globoko senco, a se pod njo nikoli ne sedi.

Kje so stare murve

O murvah se lahko v nedogled pogovarjate z dr. Andrejo Urbanek Krajnc s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru; to sva počeli ob čaju iz murvinega listja - analize kažejo, da ima murva vse, kar je potrebno nekemu živilu pri uvrstitvi na lestvico superživil. A o tem kasneje.

Bela murva ima lahko bele, črne ali tudi rdeče plodove.
Shutterstock
Več kot 150 mladih dreves je bilo posajenih s pomočjo študentov fakultete.
Fakulteta za kmetijstvo In biosistemske vede

Bela je lahko tudi črna

V naravi ni nič tako preprosto, kot je videti na prvi pogled. In tako tudi ne velja, da ima bela murva bele plodove, črna pa črne. Bela murva ima namreč lahko tako bele kot povsem črne in tudi rdečkaste plodove, kar utegne spraviti v zadrego celo kakšnega botanika, kaj šele laično javnost, pravi Urbanekova.

Sladkor revežev

Za plodove murv je v starih časih veljalo, da so sladkor revežev, saj so z njimi nadomeščali to nekdaj presneto drago živilo. Analize s sodobnimi tehnologijami pa razkrivajo vse bogastvo plodov, ki jih je sicer težko skladiščiti.

Murve imajo izrazito družinsko simboliko - zasajali so jih ob krstih in porokah.
Andreja Urbanek Krajnc
Pod vilo Pohorski dvor je nastal Moretum, kolekcijski nasad murv.
Fakulteta za kmetijstvo In biosistemske vede
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta