(FOTO) In vendar se je zgodilo ...

Denis Živčec
24.01.2021 01:05
Brez množice, brez dotikov, skoraj brez objemov, a vendarle je napočil trenutek, ki je velik del sveta navdal z novim upanjem. Pa karkoli se že bo zgodilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliki dan za njiju, Ameriko in svet. Joe Biden v Ralphu Laurenu in Jill Biden, ki je izbrala svežo znamko Markarian.
epa

Inavguracijske slovesnosti ob prisegi 46. predsednika ZDA Josepha Bidna so se v sredo zvečer v Washingtonu sklenile z ognjemetom, ki si ga je Biden z družino ogledal z balkona Bele hiše, podpredsednica ZDA Kamala Harris pa pri Washingtonovem spomeniku, kjer je imela svoj prvi govor na položaju. Biden je prisegel pred kongresom, obiskal pokopališče Arlington, ob prihodu v Belo hišo pa takoj podpisal vrsto izvršnih ukazov, s katerimi je odpravil nekatere najbolj sporne ukrepe predhodnika Donalda Trumpa. Med drugim je vrnil ZDA k pariškemu podnebnemu sporazumu, obnovil članstvo v Svetovni zdravstveni organizaciji in ustavil gradnjo zidu na meji z Mehiko. Ukazal je tudi obvezno nošenje mask proti koronavirusu in socialno distanco na vseh zveznih območjih ter sprejel druge ukrepe na področju priseljevanja, pandemije in gospodarstva. V kratki izjavi novinarjem je Biden povedal, da mu je Trump v skladu s tradicijo pustil sporočilo, ki je bilo zelo velikodušno.

Inavguracijsko slovesnost je vodila demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, himno je na slovesnosti zapela Lady Gaga, Jennifer Lopez pa je zapela pesmi This Land in America the Beautiful. Biden je v svojem govoru po prisegi poudaril, da je demokracija zmagala, naštel izzive, ki jih čakajo, in dejal, da se morajo z njimi spopasti skupaj na čelu s pandemijo.

Ni skrivnost, da sta za Joeja Bidna močno stiskala pesti tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in skoraj predsednica Hillary.
epa
Še vedno šik! Barack in Michelle Obama, ki je pred tedni potarnala, da jo grabi depresija, a tokrat je kar žarela od veselja.
epa
Barva dneva? Brez dvoma modra. In v njej je bila čudovita tudi nekdanja prva dama Laura Bush. Ob njej nekdanji predsednik George W. Bush.
epa
Lady Gaga je s petjem himne in simboličnim zlatim golobom novega upanja na prsih marsikoga ganila do solz.
epa
Tako zelo oblečene je že dolgo nismo videli. Latino diva Jennifer Lopez je za to posebno priložnost izbrala Chanel.
epa
Nova podpredsednica Kamala Harris z biserno ogrlico in možem Dougom Emhoffom
epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta