(FOTO) Kaj bi danes za zajtrk? Tukaj je nekaj predlogov

Ana Lah Ana Lah
23.10.2022 03:35

Po šestindvajestih letih sem zajtrke končno uvedla v svojo jutranjo rutino. Kaj zajtrkovati, ko imamo več časa, in kaj, ko se nam mudi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angleški zajtrk
Ana Lah

Zajtrki so že od nekdaj moj najljubši obrok dneva. Že kot otrok sem oboževala vikende, ko sem si dejansko vzela čas, da sem pripravila bogat zajtrk, ki smo ga potem z družino skupaj pojedli. Slano ali sladko, včasih kar vsega po malem, obvezno pa je bilo, da je bila miza z različnimi dobrotami kar se da barvita. V naši družini je bil še posebej priljubljen zelenjavni krožnik z različnimi pomakami in domačimi namazi. Korenček, paprika in kumarica, narezani na tanke paličice, češnjev paradižnik, posut s svežo baziliko poleti in suhim origanom pozimi. Pa še kalčki, olive, humus ali skutin namaz z bučnim oljem. Sladka verzija družinskega zajtrka pa je običajno zajemala sadno solato, obogateno z maslom iz oreščkov ali semen in začinjeno s cimetom. Ko smo odšli na morje, pa je bila obvezno za zajtrk granola, namočena v jogurt in z veliko različnega sadja.

Zajtrki kot rutina

Tudi ko sem se osamosvojila, sem še naprej uživala v bogatih zajtrkih, ki sem si jih večinoma privoščila med vikendom. Tu in tam mi je tudi med tednom uspelo pravočasno vstati in si pripraviti kaj okusnega pred službo oziroma šolo. In ko mi je to uspelo, je bil dan zame lepši in pol energije. Hecno, kako lahko nekaj tako majhnega, kot je jutranji obrok pred začetkom dneva, vpliva na razpoloženje čez dan. A kljub temu mi jutranje rutine z zajtrkom do letos ni uspelo uvesti. Pa še za to je zaslužen fant, ki je vsakodnevnih zajtrkov vajen. A kot veliki kulinarični navdušenki mi tanek kos kruha z namazom vsak dan ne poteši duše, zato vedno iščem nove možnosti, kaj jesti. Zame je zelo pomembno, da je hrana raznolika in kar se da privlačna za oči. Kaj torej zajtrkovati, ne da bi se vrtela v skromni ponudbi? Ideje za zajtrke sem pred kratkim napisala kar na list papirja in ga pripela na hladilnik. Vsak še tako inovativen kuharski navdušenec se namreč nemalokrat znajde pred zadrego iskanja navdiha, ideje na vidnem mestu pa so odličen izhod v sili in dober pripomoček za tedensko nakupovanje.

Domače granola ploščice
Ana Lah
Zajtrk vsega po malem
Ana Lah
Smuti v skledi: mangov gosti smuti, sadje, granola, semena
Ana Lah
Mini sendviči z umešanim jajcem in paradižnikom
Ana Lah

Pa da ne bo pomote, seveda pridejo jutra, ko s fantom enostavno vrževa kos toasta v opekač, namaževa nanj maslo in marmelado in skuhava kavo. Ali pa si privoščiva samo koruzne kosmiče ali čokolino. S tem ni čisto nič narobe in tudi takšen zajtrk še kako prija. Ampak naj spomnim še na druge okusne in hitre možnosti za jutra, ko časa za nekoliko daljšo pripravo zmanjka. Jogurt s sezonskim sadjem in granolo, jajčka na oko in kos toasta, riževi vaflji s cottage sirom ali drugim namazom, češnjevim paradižnikom ali sezonsko zelenjavo. Sicer pa lahko zelo hitro pripravimo tudi privlačen sadni krožnik, solato capresse (paradižnik, mocarela, oljčno olje, sveža bazilika), smuti v skledi (nekoliko bolj gost smuti, obložen z različnimi nadevi), paličice korenčka ali druge zelenjave, humus ali kakšen drug namaz, primeren za pomakanje.

Razmišljajmo vnaprej

Pri tem je smiselno razmišljati tudi o predpripravi. Domačo granolo si lahko pripravimo vnaprej. Ovsene kosmiče, semena in oreščke zmešamo z medom (lahko tudi agavinim, datljevim ali javorjevim sirupom) in maščobo ter do zlatorjave barve spečemo v pečici. Dobra in hranilna rešitev je tudi švicarski Brichev muesli, ki ga pripravimo tako, da ovsene kosmiče, semena, oreščke in suho sadje namočimo čez noč, za sladkobo pa naribamo jabolko ali hruško. Noč prej lahko pripravimo tudi kvašeno testo za vaflje in jih zjutraj samo spečemo - lahko jih spečemo tudi vnaprej in jih zamrznemo ter zjutraj samo pogrejemo. Granoline ploščice lahko spečemo vnaprej in jih jemo vsaj tri dni v spremstvu sadja in jogurta.

Rikota z medom in vaniljo, sadje in oreščki
Ana Lah
Malezijski "nasi lemak": inčuni v pekoči omaki, riž s kokosovim mlekom, kumarica, trdo kuhano jajce
Ana Lah
Kremasta umešana jajčka, gobice, šparglji
Ana Lah
Zajtrk v kozarčku: skyr s pasiranim sadjem, domača granola, sadje, jogurt
Ana Lah

Vikendi pa naj bodo rezervirani za bogate "brunche" oziroma pozne zajtrke. Takrat si vzemimo čas za angleški zajtrk, mehiško tortiljo z avokadom, jajcem in zelenjavo, ameriške palačinke, indijski kedegree (indijski riž s curryjem, jajcem, ribo, rozinami), malezijski zajtrk "nasi lemak" (riž, kuhan v kokosovem mleku, inčuni v pekoči omaki, sveže kumarice, trdo kuhano jajce). Pa še marsikaj bi se našlo, splet in kuharske knjige so nam lahko v veliko pomoč. Ko zmanjka idej, je vedno dobrodošlo, da se lotimo raziskovanja naključne tuje kulinarike in poiščemo jedi, ki jih jedo v drugih kulturah po svetu. Naj zaključim s kratko aktualno anekdoto. Na dan roka oddaje tega članka sem po dolgem času predolgo spala in nisem imela časa za zajtrk. Doma sem tako kot včasih samo spila espresso in si zajtrk vzela v pekarni ter ga pojedla med tipkanjem. Je to katastrofa? Seveda ni. Je pa prijetno, če dneva ne začneš raztreseno in z občutkom, kot da te je povozil vlak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta