Uživajmo v pisanih barvah in izjemnih okusih: Solat ni nikoli dovolj

Zora Štok Zora Štok
21.08.2022 04:45

Poletje je čas vsemogočih solat. Opogumimo se in običajnim solatam dodajmo sadje - lubenice, dinje, borovnice, jagode, maline, hruške, breskve, jabolka in mango. In še kakšen orešek za povrh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pisano in poletno, predvsem pa zelo okusno. 
Profimedia

Sadja in zelenjave je v tem letnem času obilo, sezonski okusi in pisana paleta barv pridelkov kar kličejo h kulinaričnemu ustvarjanju. Sveža poletna prehrana nam bo pomagala, da bomo lažje prenesli neznosno vročino, vse koristne snovi, ki jih sezonsko sadje in zelenjava vsebujeta, pa bodo še kako koristili našemu organizmu. Nekaj od poletnih plodov si bomo seveda prihranili za zimski čas, ko so okusi v rastlinjakih pridelanega sadja in zelenjave daleč od tistega, ki ga okušamo na vrhuncu sezone. Ko vse zori pod soncem in je izbira pri stojnicah ali na domačem vrtu takšna, da je pravo veselje napolniti košaro z okusnimi, sočnimi plodovi zemlje.

Če bomo sadje in zelenjavo užili sveže, bomo izrabili vse dobro, kar ponujata. Vsemogoče vrste solat so ena od možnosti, kako uživati v pisanih barvah in izjemnih okusih. Ti postanejo še bolj zanimivi, če se nekoliko odmaknemo od običajnih kombinacij in začnemo kombinirati solate s sadjem in zelenjavo. Presenetljivo, koliko novih, zanimivih okusov lahko spoznamo, le opogumiti se je treba. In pokusiti na videz nemogočo kombinacijo, ki pa še kako prijetno preseneti. Na primer breskve in rdeča čebula.

Breskve in čebula

Breskve narežemo na kocke, rdečo čebulo na manjše kose in ju damo v skledo. Dodamo sesekljan koriander (če ga ne maramo, ga nadomestimo s peteršiljem ali koprom), sok ene ali dveh limet (ali limon), potresemo s kosmiči čilija in malo popra ter previdno premešamo. Po želji lahko dodamo še na majhne kocke narezan paradižnik, ki mu odstranimo semena in tekočino. Tako preprosto je pripraviti nekaj malo manj običajnega.

Izkoristimo sezono breskev in kumar za pripravo zanimivih solat. 
Profimedia

Za še nekoliko bolj pogumne pri preizkušanju novega - kombinacija ananasa, paradižnika in rdeče čebule. Čebula, narezana na tanke rezine, paradižnik in ananas na kocke, za dodatek malo sveže bazilike, pokapljano z olivnim oljem (za še bolj pogumne pa z bučnim).

Solata in lubenica

Privzdignjene obrvi? Morda res, a okus je izjemen. Tako kot kombinacije mlade zelene solate, koščkov lubenice in borovnic, za dodatek pa še malo feta sira ali podobnega. Pokapljano z nekaj kapljicami limoninega soka in potreseno s katerim od svežih zelišč ne potrebuje ničesar več.

Kivi, kumare in jagode v eni skledi? Zakaj pa ne! Jagode bodo dale sladkobo, kumare svežino, kivi malo kisline. Z malo grobo mletega rdečega popra, ščepcem soli in zdrobljenim mladim sirom (ali brez) prav zanimiva solata. Obogatena s svežimi zelišči, meto ali meliso na primer, da ne bodo vedno peteršilj, koprc ali drobnjak, bo še boljšega okusa.

Špinača in avokado

Tudi mlada špinača in poletno sadje se lepo skladajo. Jagode, borovnice, maline ali robide lepo dopolnijo blagi okus nežnih zelenih lističev. Če dodamo še pražene pinjole, oreščke makadamije ali grobo mlete pistacije, bo solata tudi nekoliko bolj izdatna in še bolj okusna. Preliv naj bo blag, morda žlica olivnega olja z limoninim sokom in kapljico balzamičnega kisa ter ščepcem soli. Namesto jagodičevja lahko listom mlade špinače dodamo krhlje mandarine ali narezane krhlje pomaranče, na tanke lističe narezano rdečo čebulo in na kolobarje narezane črne olive. Z dodatkom sira, tunine ali pečenih kock kruha ali mesa imamo že skoraj popoln poletni obrok.

Pekan oreški so prava popestritev poletnih solat. 
Profimedia

Tudi avokado, breskve, kumare in zelena solata ali mlada špinača so zanimiva kombinacija. Preliv pripravimo po svojem okusu, solati lahko dodamo tudi druge sestavine (trakove pečenega mesa, pražene oreške, sir s plemenito plesnijo ali zgolj kroglice mocarele) in ne potrebujemo ničesar več - razen vilic, da se prepustimo razvajanju brbončic.

Profimedia

Sladko in kislo

Ljubitelji bolj izdatnih solat, ki v poletnem času marsikomu nadomestijo glavni dnevni obrok, bodo zelenjavo in sadje kombinirali tudi s popečenim kruhom, ribami in mesom. In ne pozabimo na žitarice in stročnice. Čičerka je odlična spremljava vseh solat, če kuhani kvinoji dodamo na kocke narezano zelenjavo in jo izdatno začinimo, dobimo še eno nasitno, a ne preveč težko solato. Podobno je z bulgurjem, lečo in kuskusom, kombinacij je nešteto. Solatam lahko dodajamo tudi različne vrste kuhanih ali pečenih rib, morskih sadežev (sploh repki različnih vrst rakov so dobrodošla sestavina poletnih solat), med bolj priljubljenimi je seveda losos, a tudi s katerokoli drugo ribo bo poletna solata odličnega okusa. In še pripomba: semena granatnega jabolka so izjemno okusen dodatek vsem solatam, zato jih kar pogumno dodajajmo. Z uravnoteženo mešanico sladko-kislega in s svojo živo rdečo barvo so odličen dodatek vsemu, kar damo na krožnik.

Solatni prelivi

Ob vsem nikar ne pozabimo na znane, tradicionalne solate. Niška solata je že ena takšnih - trdo kuhana jajca, koščki tunine, olive, malo zelene solate, na kolobarje narezane kumare, paradižnik, čebula in slani inčuni so osnova, preliv pa mešanica olivnega olja, kisa, mešanice provansalskih zelišč in soli.

Italijani se ponašajo s svojo panzanello, solato iz različnih barv češnjevega paradižnika, breskev, nektarin in sliv ter sira burrata, krutonov in praženih sončničnih semen. Pa seveda solata caprese, torej na rezine narezana paradižnik in mocarela, prelita z olivnim oljem in z dodatkom bazilike. Ne spreglejmo niti slavne waldorfske solate, v kateri ne smejo manjkati zelena in kiselkasta jabolka. Že res, da je ta solata prelita z majonezo, a vse ostale sestavine ji dajejo tako izjemen okus, da ga malo majoneze samo že zaokroži.

K solatam seveda sodijo tudi različni prelivi. Katerega bomo izbrali, je najprej odvisno od našega okusa in tudi od tega, ali želimo s prelivom solato obogatiti ali zgolj dopolniti njen okus. Osnova prelivov so večinoma olje in limonin sok ali kis, sol in zelišča, sledijo dodatki. Med, gorčica, sojina omaka, worcesterska omaka so najbolj pogosti, pazimo le, da z izdatnim okusom preliva ne zakrijemo okusa solate. Za nekatere solate je osnova za preliv jogurt, dodajamo mu zelišča, začimbe, tudi olje, če želimo izdatnejši preliv. Tudi pri prelivih je vse odvisno od tega, kaj nam je všeč, katere okuse imamo radi - in koncu tudi od tega, kaj imamo pri roki. A če se ne moremo odločiti, naj velja, da nekaj kapljic olja in kisa ali limoninega soka vedno reši vsako zadrego.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta