(FOTO) Mini? Vsega je kriv briljantni grški inženir

Vinko Kernc Vinko Kernc
27.06.2021 05:00
Kot moderno avtomobilsko dobo štejemo obdobje po drugi svetovni vojni. Sprva so sicer le nadaljevali izdelavo predvojnih modelov, ki pa so bili najmanj preveliki in predragi. Vse sile so bile zato usmerjene v izdelavo majhnih, cenovno dostopnih, a tudi dovolj prostornih avtomobilov za družino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mini final edition: takšni so bili zadnji miniji. Kolesa so bila tu že dvanajstpalčna, gume širše in blatniki razširjeni. Zanimivo - njegovega naslednika, austina metro, so prenehali izdelovati dve leti prej kot minija! Foto: BMW
Bmw

Avtomobilska industrija si je glede na stanje razmeroma hitro opomogla, tako da je bilo v 50. letih že na voljo precej manjših avtomobilov različnih evropskih znamk. Med temi sta prevladovala dva koncepta: spredaj vzdolžno nameščen motor s prednjim pogonom in dosti bolj razširjeni ''vse zadaj'' (motor in pogon). A oba sta imela svoje pomanjkljivosti, od nevarne lege na cesti do slabo izkoriščenega prostora pod karoserijo. Svoje je prineslo še pomanjkanje goriva zaradi sueške krize leta 1956.

​Povojna Velika Britanija, BMC in Lord

Britanci so se ponašali z močno avtomobilsko industrijo še iz predvojnih časov in s tem je bilo izkušenj na področju tehnike in tehnologij veliko, problem, torej zunaj majhen, znotraj velik avtomobil, pa je bil zanje nov. Pri podjetju BMC (British Motor Corporation) je bil tedaj ne čelu Leonard Lord, človek brez formalne visoke izobrazbe, a z veliko izkušnjami, tako da ga je sam William Morris, ustanovitelj in lastnik znamke Morris, že leta 1933 postavil na čelo te znamke. Leta 1941 je po spletu okoliščin, a zasluženo, postal prvi mož znamke Austin in posledično (zaradi združitev znamk) leta 1952 prvi človek podjetja BMC. Znan je bil po vodenju s trdo roko.

Tako se je vse začelo: Issigonisova ročno narisana skica malega avtomobila, ki je leta 1959 postal danes legendarni mini. Foto: BMW
Bmw

V drugi polovici 50. let je bilo tako stanje idealno za razvoj majhnih avtomobilov. Lord pri BMC je vedel, da v Nemčiji kraljujejo majhni avtomobili, ki so bili bolj ali manj le v avtomobile spremenjeni motocikli, v Italiji pa fiat 500. Izhajajoč iz tega je Lord postavil robne pogoje: nov avtomobil mora biti dolg tri metre, širok in visok pa 1,2 metra, pri tem mora meriti dolžina prostora za potnike 1,8 metra. Zaradi zmanjšanja stroškov razvoja je treba uporabiti obstoječi motor.

​Alec Issigonis dobi nalogo

Lord je leta 1955 prepričal Aleca Issigonisa, da je zapustil avtomobilsko podjetje Alvis in se pridružil BMC. Zadal mu je nalogo zasnovati tri avtomobile: velikega in majhnega družinskega ter zelo majhnega cenenega. Zanimivo, v prvotnem načrtu sta imela prednost večja dva, a že leto kasneje se je tehtnica nagnila na stran mini avtomobila. Ime projekta: XC9003.

Prečni prerez minija kaže izjemno izkoriščenost notranjosti. Danes seveda zaradi zahtev po pasivni varnosti to ni več mogoče. Foto: BMW
Bmw

Ekipa, odgovorna za razvoj, je bila tudi za tiste čase majhna: poleg Issigonisa še dva uveljavljena inženirja, dva študenta strojništva in štirje risarji. Vsi skupaj so že julija 1957 izdelali prvi prototip in še istega meseca je Lord odobril nadaljnji razvoj ter mu nadel novo ime - ADO15.

Original in BMV-jeva reinkarnacija iz leta 2000. Tri metre proti 3,8 metra dolžine. Lahko slednjemu sploh še rečemo mini? Foto: BMW
Bmw

Motor je bil podedovan od Austina: leta 1951 zasnovani mali vrstni štirivaljnik serije A. Novost in hkrati posebnost pa je bila, da je bil tu nameščen spredaj prečno in da je bil menjalnik z motorjem združen in mazan z istim oljem kot motor. Vse je šlo na račun prihranka prostora, vključno s postavitvijo hladilnika na levo stran motornega prostora. Prvi prototipi so imeli vgrajen originalni 948-kubični motor serije A z 28 kilovati največje moči, a so z njim krepko presegli pričakovane zmogljivosti. Zato so mu zmanjšali hode batov in s tem prostornino na 848 kubičnih centimetrov ter moč na 25 kilovatov. Zmanjšal se je seveda tudi navor, in sicer z 68 na 60 njutonmetrov.

Leta 1959 je nastal mini, leta 1969 pa je Issigonis zaradi njega postal vitez. Foto: BMW
Bmw

V primerjavi s konceptom XC9003 so ADO15 razširili za dobrih pet centimetrov, kar je nekoliko zmanjšalo največjo hitrost, a sta se zato znatno povečali stabilnost in lega na cesti, največja hitrost, nad 120 kilometrov na uro, pa je še vedno prekašala takratne majhne avtomobile.

​Posebnosti projekta ADO15

Posebnost za tiste čase je bilo tudi vzmetenje, saj ni bilo klasično jekleno, temveč preprosto in kompaktno, s stožci iz gume. Zaradi svoje togosti in povsem na vogale potisnjenih koles razmeroma široke karoserije se je ADO15 peljal skoraj kot gokart. Takšno vzmetenje je imel mini do konca proizvodnje, z izjemo obdobja med letoma 1964 in 1971, ko so namesto stožcev uporabili udobnejši, a bolj zapleten, težji in dražji hidrolastični sistem; ta se je morda zgledoval po hidravličnem vzmetenju danes že legendarnega citroëna DS, le da je bil tu veliko bolj preprost.

Posebno poglavje so bila tudi kolesa. Issigonis si je zamislil izjemno majhna, le desetpalčna, za katera je seveda potreboval povsem nove gume. Da bi prišel do njih, se je poslužil trika: odšel je k Dunlopu in zahteval osempalčne, a so pri Dunlopu to odklonili in sklenili "kompromis" za desetpalčne, kakršne je imel Issigonis že tako in tako na začetku v mislih.

Mini letnik 1973. Z leve: 1275 GT, 1000 in 1000 Clubman Foto: BMW
Bmw

​Vsak centimeter šteje

Največ prostora znotraj karoserije so pridobili z zasnovo in s postavitvijo pogonskega sklopa motorja in menjalnika, a se niso ustavili le tam. Več prostora (in zvečine tudi manj stroškov) so dosegli denimo z drsnimi šipami v vratih (vrata so bila zato tanjša, izdelava pa preprostejša), mesta za drobnarije so našli tudi pod zadnjo klopjo, pokrov prtljažnika je bil vpet spodaj (da je lahko ostal ob večji količini prtljage med vožnjo odprt), izdelava samonosne karoserije je bila zelo poenostavljena, vratni tečaji so bili na zunanji strani (vsak notranji centimeter je štel …) in tako naprej.

Med številnimi je bila tudi kombijevska različica modela Morris Mini-Traveller. Takšnega so izdelovali tudi v Italiji, pri znamki Innocenti. Okrasne lesene letve na karoseriji imajo vzor v ameriških izdelkih. Foto: BMW
Bmw

​April 1959: rojstvo minija

Aprila 1959 se je mali avtomobil tudi uradno rodil tako, kot je bilo do nedavnega v navadi: najprej pred novinarji, avgusta istega leta pa še v javnosti. Več tisoč so jih izdelali za začetek prodaje, od tega jih je šlo kakih dva tisoč tudi v tujino, in to v skoraj sto držav.

Pri BMC so se odločili, da ga bodo tržili pod dvema izmed svojih znamk, med njima pa so bile tudi manjše razlike. Tako se je eden imenoval Morris Mini-Minor, Austinov pa naj bi se imenoval Newmarket, a so ga vendarle preimenovali v Austin Seven, pri čemer so v prvih propagandnih materialih uporabili tudi zapis Se7en. Austinov se je kasneje preimenoval v Austin Mini, izvozu namenjeni pa so, odvisno od države, dobili imena Austin 850, Morris 850, Austin Partner in Morris Mascot.

Rover mini iz 90. let. Na fotografiji šesta, predzadnja generacija. Motor je bil tu le še 1,3-litrski in zvečine tudi že z vbrizgom goriva namesto uplinjača. Foto: BMW
Bmw

Enainštirideset let, več kot pet milijonov

Sledile so številne karoserijske različice v skupno sedmih generacijah, ki jih Britanci tradicionalno označujejo z Mark (Mark I, Mark II in tako naprej), pa posebne serije, izdelovali so ga v številnih državah sveta (tudi v Novem mestu!), zelo uspešen je bil na dirkah (cestnohitrostnih in v reliju), neodvisno od proizvajalca pa je bilo na voljo tudi več kot 120 različnih kitov za predelavo, ker je bil kot rabljen zaradi množičnosti ugoden nakup.

Minimanija: avtomobil je osvojil ves svet in izjemno obiskana srečanja se, v veliki meri tudi ob podpori BMW, odvijajo v številnih državah. Foto: Bmw
Bmw

Do leta 2000, ko so ga po 41 letih prenehali izdelovati, jih je s proizvodnih trakov prišlo kar 5,387.862. Izmed številnih prestižnih nagrad, ki jih je prejel, je zagotovo najodmevnejše drugo mesto za nagrado avto stoletja; premagal ga je le Ford T.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.