Volkswagen hrošč: Od težkih začetkov do rekordnega uspeha

Vinko Kernc Vinko Kernc
13.06.2021 04:40
Druga svetovna vojna je zadnja vojna v Evropi, ki je vse obrnila na glavo. Končala je pred njo začete projekte, preprečila je številne, ki bi bili potrebni, poleg tega pa se je v njenem času povsem spremenila miselnost Evropejcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volkswagen typ 1: pred vojno zasnovani in po vojni uresničeni koncept nemškega ljudskega avtomobila
Volkswagen

Trideseta leta prejšnjega stoletja so bila v Nemčiji za gospodarstvo pravljična: veliki vložki v znanje in razvoj so vplivali na razrast industrije vseh vrst, seveda še najbolj tistih, ki so bile blizu vojaškim potrebam. V Nemčiji so v tistem času izdelovali predvsem drage in luksuzne avtomobile, revnejši so si lahko privoščili le motocikel. Ideja o ljudskem avtomobilu je bila starejša od nacionalsocializma, a je šele z njim dobila ustrezen zagon.

Nemci razmišljajo o ljudskem avtomobilu

Od sredine 20-ih let so se pojavljali samostojni projekti oziroma načrti ali le ideje za izdelavo poceni avtomobila, pri čemer je treba priznati, da je bil Ferdinand Porsche tu zelo dejaven. Najprej je leta 1931 za znamko Zündapp razvil typ 12, avtomobil, za katerega bi lahko rekli, da se je oblikovno po njem zgledoval Citroën 2CV, le da je typ 12 poganjal Zündappov radialni, vodno hlajeni petvaljni motor. Kasneje so preskušali tudi pogon z dvovaljnim, dvotaktnim ter s Porschejevim štirivaljnim boksarskim motorjem, za katerega danes dobro vemo, da je bil njemu daleč najbolj ljub. Typ 12 pa se ni izkazal. Izdelali so tri koncepte in vsi so bili uničeni med vojno.

Proizvodnja na preprostem tekočem traku: karoserija se povezne nad mehaniko. Strokovno se tej fazi reče poroka (marriage).
Volkswagen

Porsche je svojo naslednjo idejo, typ 32, pripravil leta 1933 za znamko NSU. To je bil nekoliko bolj konservativen avtomobil, seveda je imel štirivaljni boksarski motor, a so se pri NSU, ki je bil tako kot Zündapp proizvajalec motociklov, premislili in projekt končali v fazi koncepta.

Ferdinand Porsche dobi naročilo

Da bi se vendarle premaknilo, je leta 1934 vodstvo NSDAP naročilo Porscheju izdelati ljudski avtomobil, ki bi moral biti sposoben peljati dva odrasla in tri otroke s hitrostjo 100 kilometrov na uro in pri tem ne porabiti več kot sedem litrov goriva na 100 kilometrov. Biti je moral zračno hlajen, ker se takrat glikoli, ki znižujejo ledišče vodi, še niso široko uporabljali. Cena zanj bi morala biti največ 990 reichsmark, kolikor je takrat stal motocikel. Povprečna mesečna plača je takrat znašala okoli 140 mark.

Med vojno so na osnovi hrošča izdelovali vojaško vozilo Kübelwagen, ki je za Nemčijo pomenilo nekaj podobnega kot za ZDA Jeep.
Vinko Kernc

Porsche je skupaj z dvema rojakoma, pri njemu zaposlenima inženirjema (Karl Rabe in Erwin Komenda) pripravil typ 60. Dva koncepta, V1 in V2 (V tu označuje testno vozilo, po nemško Versuchswagen) sta bila nared oktobra 1935 in še trije leta 1936, naslednjih 30 konceptov (W30) pa so izdelali pri Daimler-Benzu. Z njimi so prevozili skoraj tri milijone testnih kilometrov. Sledilo je 44 predprodukcijskih (VW38) in nadaljnjih 50 (VW39) do konca julija 1939. Zračno hlajeni bokserski motor v njem je imel slab liter prostornine in 19 kilovatov (po domače 25 konjskih moči). Medtem je Hitler 26. maja 1938 v Wolfsburgu položil temeljni kamen za tovarno Volkswagen in v svojem govoru novi avtomobil poimenoval KdF (Kraft-durch-Freude-Wagen ali 'z radostjo do moči vozilo'). V okrožju Fallersleben so postavili naselje za delavce in začela se je proizvodnja. Izdelali so jih le nekaj več kot 200, ko je udarila vojna.

Kdo ga ne pozna? (Hollywoodsko) slavni Herbie je navduševal staro in mlado.
Vinko Kernc

Med vojno so izdelali nekaj malega primerkov typa 60 predvsem za strankarske pomembneže, sicer pa so izdelovali različna vojaška vozila na tehnični osnovi typa 60; vsega skupaj naj bi jih izdelali manj kot 70 tisoč - kar je pravzaprav spoštljiva številka.

Béla Berényi: sodišče je odločilo, da je (tudi on) avtor typa 1 oziroma hrošča.
Daimler

Konec vojne, začetek proizvodnje

Drugega septembra 1945 je bilo konec druge svetovne vojne. Nemčija je bila porušena, še posebno njena industrija, ki je zato utrpela veliko škodo. Ljudje so bili lačni, marsikatera hiša porušena, pogled na ruševine strašljiv, hrane je primanjkovalo, a vseeno - vojne je bilo konec, čas za nov začetek od temeljev naprej.

Hrošč je bil tudi kabriolet. Nekaj jih je nastalo uradno, veliko pa tudi naknadno v bolj ali manj specialističnih delavnicah.
Vinko Kernc

Wolfsburg je po vojni prišel pod britansko oblast in med drugim so še pred koncem vojne tja poslali tudi svojo inženirsko enoto (REME), zadolženo za vzdrževanje vojaške opreme. Britanski major Ivan Hirst je tovarno Volkswagen, ki za čuda ni utrpela popolnega uničenja, hitro spremenil v učinkovito osrednjo servisno delavnico enote REME.

Ivan Hirst rešitelj Volkswagna

Zavezniški načrt demilitarizacije Nemčije je med drugim predvidel prenos te tovarne v Veliko Britanijo in rušitev poslopja. Pod Hirstovo komando so iz poslopja uspešno odstranili neeksplodirano bombo in s tem rešili marsikaj ključnega za nadaljnjo proizvodnjo hrošča. Hirst, sicer tehnik po izobrazbi in duši, pa je bil tudi človekoljub. Tudi na račun dejstva, da se nobena britanska avtomobilska tovarna ni posebej navduševala nad izdelavo hrošča (ki naj ne bi dosegal njihovih norm o sodobnem avtomobilu), je Hirstu uspelo tovarno usposobiti za izdelavo vojaških vozil za britansko vojsko in tako ohraniti delo številnim delavcem.

Domišljija nima meja. Podaljšan in s prikolico, ki je tudi del karoserije (drugega) hrošča.
Vinko Kernc

A ni se ustavil pri tem; po vztrajnem prepričevanju, naj britanska vojska naroči (tudi) osebne avtomobile, je tovarna dobila prvo povojno civilno naročilo kar 20 tisoč vozil. Tako se je še pred uradnim koncem vojne začela čisto prava serijska proizvodnja: samo v letu 1945 so, pomanjkanju surovin in delovne sile navkljub, izdelali prvih 1785 vozil typ 1, kot so ga uradno poimenovali. Hirstu je nato uspelo izvesti še nekaj za obstoj in uspešno nadaljevanje izjemno pomembnih zadev: poskrbel je za izboljšanje kakovosti vozila, razširil mrežo trgovcev, izvedel volitve v delavski svet (pri čemer je Nemcem izkazal precejšnje zaupanje) ter priskrbel prvega kupca zunaj nemških meja - leta 1947 so namreč prve hrošče izvozili na Nizozemsko.

En avtomobil, dva obraza - tisoč okusov
Vinko Kernc

Leta 1949 je Hirst predal tovarno v roke nekdanjemu direktorju Opla Heinrichu Nordhoffu, kmalu se je povrnilo zaupanje v nemške izdelke in Volkswagen je z avtomobilom, ki ga zaznamuje veliko imen (kot koncept Typ 60, kot izdelek pa KdF ali tudi KdF-Wagen, Typ 1, pa številske oznake prostornine motorja, denimo 1200, 1300, 1302, 1303, 1500, neformalno pa tudi Käfer, kar pomeni hrošč oziroma po angleško beetle), začel z zgodbo veličastnega rekorda: do leta 2003 (!) so vsega skupaj izdelali natanko 21,529.464. Absolutni rekord za en sam model.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.