(FOTO) Najlepše barve japonskih javorjev so jesenske

26.09.2021 04:50
Z naborom vseh svojih sort bo v prihajočih mesecih tako vpadljivo obarvan z žarečo paleto barv, da nikogar ne bo pustil ravnodušnega. Seveda ne gre le za jesen, barvitost si lahko privoščimo v prav vseh letnih časih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Njegove jesenske barve zmagajo. Foto: Matic Sever
Matic Sever

Nekako se je pred leti zdelo, da se bo navdušenje nad japonskimi javorji ohladilo, pa se do danes ni skoraj nič spremenilo, še vedno spadajo med najbolj zaželeno drevnino na slovenskem vrtu. To niti ne čudi, saj je mnogim všeč mehkoba nežnih deljenih listov, ki sestavljajo bolj ali manj dežnikaste krošnje in prav prijetno vijugave debla in vejevje. Čeprav so eden prepoznavnejših motivov japonskih vrtov, se da z njimi ustvariti tudi marsikaj ne nujno azijskega.

Ena najbolj trendovskih okrasnih rastlin Foto: Matic Sever
Matic Sever

Iz nekaterih klavrnih začetkov, ko so ljudje javorje masovno kupovali kot eno najbolj trendovskih okrasnih rastlin in jih brez konkretnega premisleka sadili pač tam, kjer je bilo največ praznine na trati, so se naučili, da vse sorte ne prenašajo dobro polnega sonca in da se tudi s temi drevesi da zelo premišljeno tvoriti domišljeno vrtno zgodbo. Od vročega sonca ožgani listi so nas torej naučili, da je treba najprej upoštevati danosti in se šele potem odločati za tovrstne javorje. Še več, tudi med sortami so razlike.

Okras jeseni pa tudi drugih letnih časov Foto: Pixabay
Pixabay

Drevo ali grm

Večina kupi majhne sadike, ki bolj spominjajo na grm kot na pravo drevo, pa tudi sicer je možno japonske javorje gojiti kot večdebelne primerke, ki so lahko olistani dokaj nizko in dajejo bolj videz grma kot drevesa. Stvar izbire in potreb pač. Če malce posežemo s škarjami za obrezovanje, si lahko tudi sami prikrojimo gojitveno obliko. Pri najbolj kompaktnih, nizkih sortah moramo pač že vnaprej računati, da bodo razvili široko krošnjo, ki se bo raztezala tik nad tlemi in take sorte pač ne moremo kaj dosti siliti v višino, na ravno deblo pa raje kar pozabimo. Tudi obratno ne moremo kaj dosti postoriti.

Ni jih malo, ki so brez zadostnega znanja pograbili lepo sadiko, šele po štirih, petih letih pa ugotovili, da to ne bo samo meter ali dva visoka rastlina, ampak da vsako leto poganjki zrastejo po meter in več. Višjih sort oziroma "navadne" vrste A. palmatum v mladosti z močno rezjo ne moremo upočasniti, obratno, še bolj spodbudimo močno poganjanje mladih vej. Pri slednjih je najbolje, da drevo nekaj let bolj ko ne pustimo, da se razraste, saj se bodo dolge veje kasneje lepo razrasle in tvorile lepe krošnje.

Acer palmatum Orange Dream Foto: Matic Sever
Matic Sever

Senzacionalna jesen

Ja, prav nič ne pretiravam s tem mednaslovom, saj je japonski javor z naborom vseh svojih sort jeseni tako vpadljivo obarvan z žarečo paleto barv, da nikogar ne pusti ravnodušnega. Če se pri nas večina drevja obarva rumeno in rjavo, nas ti javorji pobožajo tudi z močnimi oranžnimi in ognjeno rdečimi odtenki. Seveda ne gre le za jesen, barvitost pri njih si lahko privoščimo v prav vseh letnih časih, le da jesen absolutno zmaga. Nekatere sorte imajo najlepše barve na mladih listih spomladi, spet druge so temno rdeče spomladi in poleti, tretje pa imajo neverjetno atraktivno obarvano lubje, ki je najbolj vidno pozimi.

Tipična drevnina japonskih vrtov Foto: Pixabay
Pixabay

Osnovna vrsta je odlična

V poplavi sort, še posebno nizkih, prevečkrat pozabimo na klasiko, torej osnovno vrsto. Ta je marsikje lahko bolj uporabna, saj en večji primerek naredi boljši vtis kot množica pritlikavcev. Tak japonski javor v povprečju zraste v višino od pet do sedem metrov, kar je povsem sprejemljivo za večino vrtov.

Če posadimo večdebelno sadiko, bomo dobili prijetno senco in ne bomo motili pogledov na primer s terase. Zanimive so tudi sence, ki jih taka debla mečejo ob poznopopoldanskem soncu na stene zgradb. Prijetno sveže zeleno listje pa jeseni nadomesti razkošna predstava predvsem oranžnih in rdečih odtenkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta