(FOTO) Nič ne zveni prestižneje kot Dior

Denis Živčec Denis Živčec
30.10.2022 05:29

Christian Dior je pravila v modi postavil po svoje in z jasnimi, izčiščenimi linijami definiral ženstveni videz 50-ih, ki še danes velja za pojem dobrega okusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Septembra 1966 je Sophia Loren priletela v Pariz in z možem Carlom Pontijem takoj obiskala Diorjevo prodajalno.
Profimedia

Morda bi bil 24. oktober 1957 povsem običajen dan, če ne bi svet takrat izgubil enega najslavnejših in najpomembnejših modnih oblikovalcev v zgodovini. Christian Dior. Še danes je zelo malo imen, ki v sebi nosijo toliko glamurja, prestiža in prefinjenosti. Ko govorimo o Diorju, vselej veljajo najvišji estetski kriteriji. In najvišje cene. Francoski modni oblikovalec je pomembno soustvarjal visoko modo petdesetih let, njegovi nasledniki jo še danes. Zgodba zlatega dečka evropske modne scene, ki se je rodil 21. januarja 1905 v Granvillu in pri 52-ih v Toskani umrl zaradi srčnega infarkta, se je začela s prodajo skic za hiše, ki so takrat ustvarjale visoko modo. Šolal se je na šoli političnih znanosti​ École des Sciences Politiques v Parizu, a kljub želji staršev, da bi bil diplomat, je hotel postati arhitekt. Med arhitekturo in modo pa se tu in tam nepričakovano pojavi vznemirljiv most.

Svetovljan. Tako je Christian Dior poziral, preden je nekje v 50-ih z letalom Air France iz Pariza odletel v Köbenhavn.
Profimedia

Njegov ključni prispevek sodobni modi je povsem jasen. Nepozabna silhueta, imenovana New Look, ki jo je Dior leta 1947 prvič predstavil javnosti in z njo zaznamoval modna 50. leta, je znova prebudila ustvarjalnost oblikovalcev, ki so jo nato neštetokrat na novo definirali. Gre za kroje in način oblačenja, ki slavijo najbolj ženstven in eleganten videz petdesetih let. Skozi desetletja smo diorjevsko navdihnjene kolekcije videli tudi pri znamkah, kot so Moschino, Prada in Dolce & Gabbana. Silhueta petdesetih je nadvse dobrodošla za vse tipe ženskih postav, ki si želijo elegantnega, damskega videza. Poudarjen pas se lepo poda h krilu, krojenemu v krog ali v A-liniji. Pas lahko poudarite bodisi s klasičnim pasom, s katerim prepasate običajno belo srajco ali suknjič, oziroma že izberete vrhnje oblačilo s poudarjenim pasom. Samo krilo naj ne bo preveč nabrano v pasu, saj se lahko gube preveč razširijo na predelu bokov in pokvarijo izčiščeno linijo postave.

New Look, ki je osvojil modni svet

Christian Dior je pri 23-ih letih z očetovo pomočjo odprl majhno umetniško galerijo, kjer je prodajal svoje risbe. Družinska finančna kriza, ki jih je prizadela zaradi očetove izgube posla, je mlademu oblikovalcu, čeprav je moral po dveh letih galerijo zapreti, v življenje prinesla novo priložnost. Primoran se je bil preživljati s prodajanjem modnih skic, bil je tako dober, da je risal celo za slavnega Agnesa. Njegova odskočna deska je bilo delo modnega oblikovalca v modni hiši Roberta Pigueta. Skupaj z oblikovalcem Pierrom Balmainom sta se nekaj let pozneje pridružila modni hiši Lucien Lelong, kjer sta odločala o podobah in zgodbah kolekcij. Prelomnega leta 1946 je s pomočjo Marcela Boussaca Dior ustanovil svojo modno hišo in tri mesece kasneje izpeljal prvo modno revijo.

Lepotica je leta 1953 s kozarcem penine predstavila čudovito modro Diorjevo obleko s srebrnimi koraldami in uhane hiše Garrard.
Profimedia
New look. Novi videz. Nova dolžina krila. Christian Dior je leta 1953 ponosno pokazal svojo nekoliko krajšo kreacijo.
Profimedia
Marlene Dietrich je bila modna ikona.
Profimedia
Skok v sedanjost. Pri Diorju že dolgo oblačijo tudi moške, oblačila pa so prilagodili tudi bolj sproščenemu urbanemu slogu.
Profimedia

Zgodovina o Diorju govori kot o znamki, znani po kreiranju revolucionarne mode, poimenovanje New Look so skovali pri ameriški izdaji modne biblije Vogue. Enostavne in čiste linije Diorjevih oblačil so kreacijam dodajale čutnost in prefinjenost. Značilna ozka ramena, stisnjen pas, poudarjeno oprsje, dolga široka krila in cvetlični vzorci so na novo definirali pariški šik.

Skozi leta so za Dior oblikovala številna zveneča imena visoke mode, tudi Pierre Cardin, Jean-Lois Scherrer, Yves Saint Laurent. Leta 1996 je za Dior začel oblikovati britanski oblikovalec John Galliano, cenjen po ekstravagantnih kreacijah, s katerimi je bil ustanovljen Diorjev New Look. Oblačil je številne znane osebnosti: Elizabeth Taylor, britansko princeso Margaret, perzijsko cesarico Faro Diba ... Mnogi so v Gallianu videli najbolj suverenega Diorjevega naslednika. A se je močno zataknilo. Galliana je Dior odpustil, saj je v neki pariški kavarni z antisemitskimi zmerljivkami napadel par. Sredi incidenta je oblikovalec izrazil privrženost Adolfu Hitlerju z besedami: "Rad imam Hitlerja. Če bi bil še živ, bi tvoji predniki umrli v plinski celici." Potem ko so ga odpustili s položaja glavnega kreativnega direktorja modne hiše, ki ji je bil zvest 15 let, mu odpovedali napovedano predstavitev njegove modne kolekcije, so ga odpustili še iz podjetja modne blagovne znamke, ki je nosila njegovo ime. Diorjeva hiša je namreč bila 91-odstotni lastnik Gallianovega podjetja. Po dolgih letih ponižnega dela v zakulisju je Galliano postal kreativni direktor pariške modne znamke Maison Margiela.

Usoden večer z mladima ljubimcema

Christian Dior je, kot mnogi istospolno usmerjeni moški tistega časa, svojo zasebnost skrbno skrival. Kot so kasneje povedali ljudje iz njegovega kroga, je način za blaženje tesnobnosti našel v hrani. Zaradi debelosti je imel težave s srcem in je umrl zaradi srčnega napada, medtem ko je bil na shujševalni dieti v toplicah v Montecatiniju v Italiji. Želel je namreč shujšati, da bi bil bolj privlačen za svojega mladega severnoafriškega ljubimca, pevca Jacquesa Benito. Umrl je v veži hotela Pace, potem ko je po večerji odigral še partijo kanaste.

V spominih, ki jih je napisal Alexis von Rosenberg, baron de Redé, sicer preberemo, da naj bi Dior umrl zato, ker naj bi bil večer zanj prenaporen, saj naj bi ga preživel z dvema mladima moškima. V času smrti je Dior imel salone v 24 državah, danes vrednost znamke ocenjujejo na okoli 54 milijard evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta