(FOTO) Zapeljiva upornica je stara 88 let. Kako ustvariti pričesko v stilu Brigitte Bardot?

Denis Živčec Denis Živčec
09.10.2022 02:21

Nekoč filmski seks simbol 50. in 60. let, kasneje pa goreča borka za okolje in živali, je zaradi svoje protestniške vneme in radikalnih stališč večkrat pristala na sodišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta so tukaj, a odločila se jih je nositi brez lepotnih popravkov. Raje se ukvarja s pomočjo živalim.
Profimedia

Skrivnostno odmaknjena, praviloma nenasmejana, jezna na cel svet in od letošnjega 28. septembra stara 88 let. Francoska igralka Brigitte Bardot, filmska ikona, katere podoba že desetletja navdihuje stiliste, modne oblikovalce, frizerje in mojstre ličenja. Govorimo o podobi iz njenih filmsko najbolj aktivnih, mladih let. Danes jo le še redko vidimo v javnosti, razen, če se je treba udeležiti kakšnega protesta za zaščito podnebja in živali.

BB, kot je postala znana, se je na filmskem platnu prvič pojavila leta 1956 kot zapeljivka v filmu In bog je ustvaril žensko; ta film je iz nje naredil igralsko legendo. S tem, za tisti čas provokativno svobodnim erotičnim filmom je tudi čez noč postala seksualni idol v Evropi in ZDA. "Bila je seksualni simbol cele generacije žensk," je dejala Marie-Dominique Lelievre, avtorica pred leti izdane biografije o BB. Dodala je, da se je mit o njej začel še bolj razraščati, potem ko je končala svojo kariero še pred dopolnjenim štiridesetim letom starosti.

Pojem francoskega seksapila. Njenih čutnih ustnic se je želel dotakniti ves svet.
Profimedia
Skoraj do vratu zapeta erotičnost. Svet je osvojila s karizmo, netipično lepoto in skrivnostnim pogledom.
Profimedia
Leta 1959. Zamaknjena in mračna. Brez dvoma usodna ženska.
Profimedia

Brigitte Bardot se je rodila v Parizu v premožni družini industrialca. Kariero je začela kot fotomodel. Leta 1952 se je poročila z režiserjem Rogerjem Vadimom, s katerim je tudi posnela film In Bog je ustvaril žensko. "Dekle tistega časa, osvobojena občutkov krivde in socialnih tabujev," jo je tedaj opisal Vadim. Raven otroško naivne čutne plavolaske je presegla s komično obarvanimi vlogami v filmih La lumiere d'en face (Svetloba nasproti, 1956), Babette s'en va-t'en (Babette gre na vojno, 1959), Viva Maria (1965) in L'our et la pouppe (1970) ter z značajsko poglobljenimi vlogami v filmih La verite (Resnica, 1960), Vie privee (Zasebno življenje, 1961) in Masculin-feminin (Moško in žensko, 1965).

Pisala Stipetu Mesiću in bila obsojena zaradi rasizma

Po koncu igralske kariere se je posvetila boju za varstvo in pravice živali. Svojo upokojitev je v enem redkih intervjujev opisala kot "razburljivo". "Nekateri se strašno dolgočasijo. Nekateri od dolgočasja celo umrejo," je dodala. Med drugim je javno pozivala znane osebnosti, naj prenehajo nositi krzno, in tudi finančno podpirala akcije aktivistov za zaščito živali. Poznana je tudi po kritikah družbenih pojavov, kot so imigracija, odnosi med etničnimi skupinami in vpliv islama v Franciji. Večkrat je bila tudi pravnomočno obsojena zaradi podpihovanja etničnega sovraštva s svojimi izjavami.

Leta 2011 je mednarodna organizacija Sea Shepherd, ki se ukvarja z reševanjem morskih živali, sporočila, da je bila ena od njenih ladij, ki so jih poimenovali po Brigitte Bardot, močno poškodovana, medtem ko je skušala blokirati japonsko floto kitolovk v Južnem morju. Brigitte Bardot je sprožila klic na pomoč, potem ko je val poškodoval njen trup, zato je bila prisiljena opustiti zasledovanje japonske flote kitolovk Nišin Maru.

Resnična Brigitte Bardot je leta 2009 izrazila pobudo, da bi Evropska unija kot del bitke proti globalnemu segrevanju uvedla dan vegetarijanstva. Na takratnega predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa je naslovila pismo. V njem je zapisala, da želi nekaj tednov pred konferenco o podnebnih spremembah v Köbenhavnu opozoriti na potrebo po ponovnem premisleku o govedorejskih farmah, katerih vplivi na okolje so skrb vzbujajoči. "Naša skupna dolžnost je ukrepanje na vseh ravneh, vključno s promocijo vegetarijanskega prehranjevanja," je poudarjala in dodala, da bi bilo manj lakote, zaradi katere vsako leto umre skoraj šest milijonov otrok, če bi "razvite države" zmanjšale porabo mesa.

Ikonična BB-pričeska, ki jo frizerski mojstri še danes poskušajo poustvariti in redefinirati.
Profimedia

Pariško sodišče je filmsko ikono leta 2008 obsodilo na 15.000 evrov kazni zaradi spodbujanja k rasizmu do francoskih muslimanskih prebivalcev. Takrat 73-letno igralko so obsodili zaradi izjav o muslimanskem prazniku v pismu, ki ga je pisala takrat notranjemu ministru Nicolasu Sarkozyju. V pismu, ki je bilo objavljeno v publikaciji njene fundacije za pravice živali, je trdila, da bi med svojim praznikom muslimani morali omamiti živali, preden jih zakoljejo. "Dovolj imam vlečenja za nos tega celotnega prebivalstva, ki uničuje nas in našo državo s tem, ko nam vsiljuje svoje navade," je med drugim zapisala v pismu, ki je še posebej razjezilo protirasistične skupine. To je bila že njena peta obsodba na podlagi podobnih obtožb. Leta 2004 je morala plačati 5000 evrov zaradi spodbujanja rasnega sovraštva v svoji knjigi Un cri dans le silence (Krik v tišini).

Leto prej je takratnega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića v pismu prosila, naj pomaga ovcam na Kornatih. Na tem hrvaškem otočju je namreč v tistem obdobju zaradi dolgotrajne suše po ocenah oblasti poginila četrtina od skupno 5000 ovac. V pismu Mesiću je zapisala, da se zaveda, da je težko, vendar ne nemogoče, pomagati prebivalcem Kornatov. "Nekaj letov z letali z vodo bi zadoščalo za ovlažitev vegetacije in zagotovilo preživetje živali, ki so od nje odvisni," je zapisala.

V Saint-Tropezu so pred petimi leti z odkritjem kipa počastili njeno kariero. Delo, visoko 2,5 metra, so odkrili na njen 83. rojstni dan. Igralka je postala sinonim mesta leta 1956, ko ga je postavila na zemljevid s filmom In bog je ustvaril žensko režiserja Rogerja Vadima.

Kako ustvariti pričesko v stilu Brigitte Bardot?

Če želite "visoko spet" videz, ki je bil tako značilen za Brigitte Bardot, vam bo zagotovo prišlo prav nekaj korakov, kako si lahko sami oblikujete dvojno figo, ki je primerna tako za dnevni kot večerni videz. Pričeska je primerna za večino dolžin in tipov las, s frufrujem pa boste poskrbeli za mladosten videz dolgih las.

1. korak: Zgornje lase dajte na stran in jih pričvrstite s sponko.

2. korak: Ostale lase združite v preprost konjski rep.

3. korak: Natupirajte zgornje lase.

4. korak: Nato jih spodvihajte navzdol v majhno, visoko speto obliko.

5. korak: Pričvrstite s sponko in lase pogladite.

6. korak: Natupirajte spodnji konjski rep, a ustvarite mehak volumen, saj boste tako lažje oblikovali pričesko.

7. korak: Lase preprosto spodvihajte navzdol, da nastane figa.

8. korak: Pričvrstite s sponko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta