(FOTO) Vizionarski podjetnik Adriano Olivetti: Tovarna za človeka, ne človek za tovarno

Biljana Pavlović
07.01.2024 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden od Olivettijevih stanovanjskih kompleksov za številnejše družine
Eden od Olivettijevih stanovanjskih kompleksov za številnejše družine
Biljana Pavlović
Vizionarski podjetnik Adriano Olivetti je iz majhnega mesta Ivrea v bližini Torina po drugi svetovni vojni in na podlagi zapuščine očeta, ki je leta 1908 tam odprl prvo italijansko tovarno pisalnih strojev, posel še razširil in blagovno znamko Olivetti ponesel v svet. Omogočil pa je tudi razvoj celostnega industrijskega mesta, ki še dandanes navdihuje s svojimi idejami vlaganja v dobrobit delavske skupnosti in izjemno arhitekturo. Od leta 2018 je to mesto tudi vpisano na Unescov seznam svetovne dediščine.

"Podjetje ne sme gledati zgolj na dobiček. Moralo bi deliti bogastvo, kulturo, storitve in demokracijo. Jaz sem si zamislil tovarno za človeka, ne človeka za tovarno." Ti trije stavki Adriana Olivettija izstopajo med še številnimi drugimi v centru za obiskovalce v nekdanjem osrčju tovarne Olivetti (kjer so se delavci nekoč "štempljali") in najbolj celostno zaobjame idejo tega industrijskega mesta - to je vlaganja dela dobička v dobrobit in razvoj delavske skupnosti. Nič posebnega za tistega, ki je odraščal in delal v nekdanji Jugoslaviji, bi lahko dejali. A v povojni kapitalistični Italiji je bila to med gospodarstveniki nezaslišana novost ...
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta