(FOTO) Zala Meršnik po poti Karima Benzemaja: Ko pokličejo Arabci, se ne obotavljaš prav dolgo

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
11.08.2024 06:30

Reprezentančna nogometna vratarka Zala Meršnik, 23 let, je nova članica Al Ittihada iz Džide. Mariborčanka s še petimi soigralkami živi v varovanem kompleksu, na voljo imajo dva bazena in fitnes center.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobrodošla!
Osebni Arhiv

V sezoni 2015/16 je mariborska nogometna vratarka Zala Meršnik prestopila k Pomurju (danes Mura), kmalu zatem pa v Nemčijo, kjer je tri leta nastopala za prvoligaško ekipo iz Potsdama. Zadnji dve sezoni je branila za špansko Huelvo, ki je sicer izpadla v drugo ligo, a je Meršnikova glede na povprečno oceno spletnega portala Sofascore vseeno bila ena najboljših vratark španske prve lige. Z menedžerjem Ambrožem Krajncem sta letos poleti tehtala ponudbe evropskih klubov, potem pa je iznenada prišel klic iz Savdske Arabije ... . Gostoljubnost Arabcev je na višku, pogoji za trening tudi, po nekajdnevnem uvajanju na nov "dom" izpostavi Zala.

Zala, najprej čestitke za prestop v Al Ittihad iz Džide. Kako je prišlo do te, za nogometašinjo, zelo pogumne odločitve?

Najlepša hvala za čestitke. Vedela sem, da bom po koncu sezone 2023/24 zamenjala klubske barve, saj sem želela menjati okolje. Mojega agenta Ambroža Krajnca je kontaktiralo kar nekaj klubov iz Evrope, nato pa je prišel tudi zelo zanimiv klic od vodje skavtinga kluba Al Ittihad. Sprva sem bila popolnoma presenečena, tudi rekla sem, da bi raje ostala v Evropi. Čez par dni smo pa se vseeno odločili in pristali na sestanek preko video klica. V dobri uri mi je bil razložen bolj ali manj celoten projekt kluba, njihovi cilji ter tudi vrednote. Po klicu sem dobila občutek, da bi to lahko bil pravi naslednji korak v moji karieri in tudi na osebnostnem nivoju. Pred končno odločitvijo sem veliko govorila s staršema in sestrama, na koncu pa prišla do zaključka, da je ta celoten projekt najboljša možna priložnost zame.

Z očetom Sandijem, ki je bil prisoten ob podpisu pogodbe.
Osebni Arhiv

Prek Sandija, vašega očeta, sem prišel do vas. Dejal je, da so vam v klubu pripravili tak sprejem, da mu še po vrnitvi domov gredo vse kocine pokonci. Kako je vse skupaj potekalo?

Res je, od prvega trenutka so odgovorni ljudje v klubu poskrbeli, da smo se počutili zelo toplo sprejete. Po prihodu najprej večerja, nato ogled novega in starega dela mesta, ogled zasebnih plaž in seveda najpomembnejše, uradni podpis pogodbe v prostorih kluba, kjer so poskrbeli, da je vse potekalo gladko in na vrhunskem nivoju. Iskreno povedano, v mestu se počutim domače že od prvega dne. Trenerji, soigralke ter vsi delavci v klubu so izredno prijazni, spoštljivi in res pripravljeni pomagati. V karieri do zdaj še nikoli nisem občutila tako toplega sprejema.

Dostojen zaslužek - za nogometašico

Verjetno boste v Savdski Arabiji zaslužili več, kot ste oziroma bi v Evropi?

Res je, želim pa si, da bi to postal standard tudi v preostalih ligah po svetu.

Ste Benzemaja, ki igra za moški del kluba Al Ittihad, že srečali?

Francoskega zvezdnika še nisem srečala, saj je naša moška ekipa trenutno na pripravah v Španiji, kamor se konec meseca na priprave odpravljamo tudi me.

Zadnji dve sezoni ste branili za špansko Huelvo, prej pa tri leta za nemški Potsdam. Pet let v tujini je že kar dolga doba za 23-letnico. Zdaj ste še dlje od Maribora? A nič ne pogrešate doma?

Haha, dobro vprašanje. Teče moje šesto leto v tujini. Vem, da me celotna družina neizmerno podpira, vem, zakaj počnem to, kar počnem, in edino, kar lahko rečem, je, da sem privilegirana, ker lahko počnem to, kar imam najraje na svetu - igrati nogomet in to profesionalno. Vedno se je lepo vrniti domov, med pavzo ali pa na reprezentančne akcije, družina in prijatelji tudi pridejo na obisk zelo pogosto, z vsemi sem praktično vsakodnevno v stikih preko telefona in video klicev. Res pa je, da zaradi igranja v tujini velikokrat zamudim rojstne dneve ali druge pomembne dogodke; takrat so najbrž dnevi, ko družino in prijatelje najbolj pogrešam. A kot že rečeno, vem, zakaj to počnem in te trenutke je treba enostavno preživeti ter maksimalno uživati dneve, ko imam družino in prijatelje ob sebi.

Brez hidžaba tudi gre

V Savdski Arabiji spoštujejo stroga verska načela, tudi nošenje hidžaba (ruti podobno žensko pokrivalo, ki prekriva lase, vrat in zgornji del prsi) je menda obvezno. Kakšno je dejansko življenje na ulicah tega petmilijonskega mesta? In ali je hidžab zapovedan tudi v nogometu?

Lokalci se seveda držijo teh načel, drugače pa lahko turisti oziroma tujci hodimo oblečeni tako, kot smo navajeni, ženske sicer vedno v dolgih hlačah in ne preveč razgaljene, saj je vseeno treba spoštovati kulturo države, kjer bivaš. Hidžaba prav tako ne nosim. Igralke, ki res sledijo verskim načelom, imajo na treningih in tekmah oblečen hidžab, druge pa ga ne nosijo.

Kakšna je tamkajšnja hrana?

Je več vrst hrane, vsakdo lahko najde nekaj zase. Od tipične arabske hrane do čisto evropejske in tudi veliko ameriške. Izbira je res velika.

Pa pogoji za trening? In kje bivate vi?

Pogoji za treninge, če izvzamemo vročino in soparnost, so vrhunski. Le na vročino se je v poletnih mesecih nekako treba navaditi oziroma se prebiti skozi poletje, nato pa temperature padejo v zimskih mesecih do 20 stopinj; takrat bo lažje dihati in shajati z vremenom. Bivam v varovanem kompleksu, kjer je veliko stanovanj pa tudi hiš, tudi pet drugih soigralk živi tam. Imamo dva bazena in fitnes. Vse, kar potrebujem, je zelo blizu.

Prek Nemčije in Španije v Savdsko Arabijo
Osebni Arhiv
O Savdski Arabiji govorimo o presežkih - tudi ko gre za avtomobile.
Osebni Arhiv
Džida je štirimilijonsko mesto.
Osebni Arhiv

Okoli 40 stopinj imate, vidim na Googlu. Ampak na vročino ste se verjetno privadili že v Španiji?

Drugačna vročina je kot v Španiji, veliko bolj soparno je. Ne vem, če se sploh kdo te vročine in soparnosti lahko navadi, prej se naučiš nekako shajati z vremenom ...

Kako bi ocenili vaši zadnji dve klubski sezoni pri Huelvi, v minuli ste izpadli iz prve lige. Minute med vratnicama ste si pogosto "delili" z Angležinjo Chelsea Ashurst. Kako ste se navadili na tak režim, da enkrat braniš, drugič ne?

Prvo leto sem se nekako adaptirala na ligo in življenje v Španiji, kljub temu menim, da sem imela zelo solidno sezono. V drugi sezoni pa sem branila na 21 tekmah od skupno 30. Zadovoljna sem bila s svojimi predstavami, mislim, da sem bila zelo konstantna in si več nisem ravno delila mesta med vratnicama z Angležinjo. Vsakodnevno sem poskušala na treningih dajati svoj maksimum in kontrolirati stvari, ki so bile v moji moči (počitek, prehrana, regeneracija, mentalni trening), na koncu pa je odločitev o igranju vedno trenerjeva.

V reprezentanci ste številka ena celih sedem let. Na 54 tekmah ste 24-krat ohranili mrežo nedotaknjeno. Kako bi ocenili zadnji reprezentančni ciklus?

Menim, da smo v kvalifikacijah za EP dokazale, da v ligo C ne sodimo. Da napredujemo v skupino B, je bil plan od začetka kvalifikacij. Dodobra smo se spoznale s strokovnim štabom in mislim, da smo se tudi zelo dobro uigrale ter smo pripravljene na dodatne kvalifikacije, ki nas čakajo oktobra.

Brez komentarja

A imamo kaj možnosti v oktobrskih dodatnih kvalifikacijah za EP proti Avstrijkam?

Seveda imamo možnosti. Na vsaki tekmi se lahko zgodi vse možno, igralke bomo naredile vse, da bomo do akcije čim bolje fizično in psihično pripravljene, strokovni štab pa nas bo taktično odlično pripravil na dve zelo težki tekmi, kjer je možno vse.

Avstrijska nogometna zveza vsaj deset let pospešeno vlaga v ženski nogomet. Tekme avstrijske ženske reprezentance prenaša ORF 1. Je realno, da bi TV Slovenija na prvem programu nekoč prenašala tekme slovenskih nogometašic?

To bomo pa šele videli. Edino, na kar lahko me nogometašice vplivamo, je to, da na igrišču damo vse od sebe, ostalo pa ni v naši moči.

Na nogometnem igrišču je od svojega petega leta. Zala Meršnik
Osebni Arhiv

Kako komentirate, da bo NZS od celotnega kolača z Eura (12,25 milijona evrov) ženskim klubom namenila po 2000 evrov. Za primerjavo: moški klubi v prvi ligi bodo prejeli po 10.000, v drugi ligi po 5000 in v tretji ligi po 3000 evrov.

Stvar, ki jo težko komentiram ....

Eden vaših idolov je Jan Oblak, ste dejali še kot najstnica v ŽNK Pomurje. Kako bi ocenili njegove nastope na Euru? In nasploh rezultat naše reprezentance?

Menim, da so vsi reprezentanti Slovenijo zastopali na zelo visokem nivoju, lahko smo ponosni na njih in njihov zgodovinski dosežek.

Kdaj se boste Slovenke prvič uvrstile na EP ali SP v nogometu?

Upam, da že na prihajajoče evropsko prvenstvo, a vseeno gremo tekmo po tekmo. Kmalu bo znano, kam nas bo to pripeljalo.

Zalin domači stadion
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta